Hoe houd ik het leesniveau van mijn dochter op peil tijdens de schoolvakantie?

Kinderen die niet lezen in de schoolvakantie vallen één of twee leesniveaus terug. Hoe houd ik het leesniveau van mijn dochter op peil tijdens de schoolvakantie? mamablog, lifestyleblog, mamalifestyle, mama lifestyle blog, mamablogger, lifestyleblogger, familyblog, familyblogger, blog voor moeders.

Op school leest mijn dochter elke dag, maar thuis is ze meer bezig met tekenen dan met lezen. Nu het schoolvakantie is, is het belangrijk dat mijn dochter blijft lezen. Kinderen die dat niet doen, vallen namelijk terug in leesniveau. Ik probeer hier dus echt wat extra aandacht aan te besteden tijdens de schoolvakantie. Ik wil namelijk niet dat haar leesniveau omlaag kukelt. Maar hoe kan ik mijn dochter aan het lezen krijgen, terwijl zij haar dagen vult met spelen, spelen en nog eens spelen?

Stempelkaart om het lezen te stimuleren

Vorig jaar kreeg mijn dochter aan het einde van het schooljaar een stempelkaart mee van haar juffen. Zij kon hiermee punten verdienen door tijdens de schoolvakantie boekjes te lezen. Dagelijks moest zij 15 minuten een boekje lezen, telkens op een andere locatie. Zo kon mijn dochter punten verdienen wanneer zij onder een boom een boekje ging lezen, of in bad. En zo stonden er tal van locaties op de stempelkaart. De kunst was natuurlijk zoveel mogelijk te lezen en zoveel mogelijk punten te verdienen. Een leuke en speelse manier om het leesniveau van je kind op peil te houden in de schoolvakantie. Ik merkte dat de stempelkaart mijn dochter ook echt enthousiast maakte om te gaan lezen. Ze maakte er zelfs een sport van om de kaart helemaal vol te krijgen.

Boeken lenen bij de bibliotheek & AVI leesniveau

Dit jaar hebben wij geen stempelkaart gekregen, maar gaat mijn dochter zeker wel lezen tijdens de zomervakantie. Samen met mijn dochter heb ik een aantal leuke boekjes gehaald bij de bibliotheek. Zij is nu zeven jaar en heeft AVI leesniveau M4 (midden groep 4). Dit betekent dat zij boekjes van één AVI niveau hoger, niveau E4 (eind groep 4), mag lezen. In onze bibliotheek kon ik boekjes met dit niveau echter niet vinden. Toen bleek dat de boekjes met AVI niveau E4 nu herkenbaar zijn aan een A label. Mijn dochter kan dus heerlijk haar A boekjes lezen in de schoolvakantie én haar leesniveau stagneert hopelijk niet. In de praktijk blijken kinderen die tijdens de zomervakantie niet lezen één of zelfs twee AVI niveaus terugvallen. Dat is zo ontzettend zonde en eigenlijk helemaal niet nodig, want ook in de vakantie is het leuk om een boekje te lezen.

Dagelijks leesmoment inplannen

Wanneer mijn zoontje ’s avonds naar bed gaat, mag mijn dochter nog even een boekje lezen. Ik heb namelijk gemerkt dat het overdag moeilijker is om tijd in te plannen voor lezen, met name als we op de camping zijn. ’s Avonds is een ideaal moment om een boekje erbij te pakken. Mijn dochter kan dan in alle rust lezen zonder afgeleid te worden en het is voor haar ook een rustige manier om de dag te eindigen.

Voorlezen voor het slapengaan

Daarnaast lees ik mijn dochter al vanaf dat zij baby is elke avond voor het slapengaan voor. Voor mijn dochter is het fijn om naar verhalen te luisteren, het werkt voor haar ontspannend. We vinden het beiden een heel gezellig moment en een fijne afsluiting van de dag. Bovendien is het ook goed voor de woordenschat en taalontwikkeling van mijn dochter.

Hoe houd jij het leesniveau van je kindje op peil tijdens de schoolvakantie? Ik lees het graag bij de reacties!

mamablog, lifestyleblog, mamalifestyle, mama lifestyle blog, mamablogger, lifestyleblogger, familyblog, familyblogger, blog voor moeders

Volg mij via Bloglovin, Twitter of Facebook.

4 thoughts on “Hoe houd ik het leesniveau van mijn dochter op peil tijdens de schoolvakantie?

  1. Mijn dochter van 9, houdt niet zo van lezen, terwijl dat wel heel goed gaat. Ik koop regelmatig meiden tijdschriften, die verslindt ze! Dan lees ze in iedergeval denk ik maar. Alhoewel ik denk dat zo’n stempelkaart best zou helpen bij haar ?

  2. Ik denk dan vooral: ‘Ach, dat arme kind!’ Het is toch vakantie? Van mij hoeven ze het leesniveau dan even niet bij te houden.

    Maar het is denk ik wel een trend van deze tijd dat er gepresteerd moet worden. En dan is dit een fijne post.

  3. Mijn twee jongens van 8 en 10 lezen sowieso iedere avond ongeveer drie kwartier, in bed voor het slapen gaan, dus ik denk niet dat hun niveau achteruit zal gaan ? Ze lezen Avi uit dus ik denk niet dat ze nog getest worden. Zelf las ik vroeger ook heel veel (nu sinds kort gelukkig ook weer) en ik hoop dat zij hun ontspanning ook in lezen kunnen vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *