Hoe kom ik er nu achter wat ik wil? Mama lifestyle blog, mamablogger, mama blog.
Mama & lifestyle

Hoe kom ik er nu achter wat ik wil?

Al een paar jaar ben ik zoekende naar wat ik precies wil. Vorige maand schreef ik ook al over de keuzestress die ik heb. Het is iets wat me bijna dagelijks bezighoudt. Ik vind het maar lastig. Ik vind zoveel dingen leuk, ik kan niet kiezen en bovendien zijn niet alle dingen die ik leuk vind, ook zaken waar ik mijn werk van zou kunnen maken. Zowel qua ervaring als qua werkgelegenheid nu en in de toekomst.

Ik zou daarom heel graag een cursus volgen om me wat meer te verdiepen in bepaalde beroepen, maar ik heb al een paar keer eerder een cursus gevolgd, of beter gezegd: ik heb mezelf opgegeven voor een cursus die mij op dat moment heel interessant leek. Verder dan de eerste paar hoofdstukken van het lesboek ben ik nooit gekomen. Echt zonde van mijn geld.

Ik zou zo vijf beroepen kunnen opnoemen waar ik graag mijn geld mee zou willen verdienen, of vijf cursussen die ik zou willen volgen, maar ik kan maar geen keuze maken, laat staan een knoop doorhakken. Daarom zocht ik op Google naar online beroepentesten. Maar daar word ik ook niet echt wijzer van. Als mij gevraagd wordt te kiezen tussen een technische tekening maken of een cartoon of strip tekenen spreken beide opties mij niet bepaald aan, maar ik moet toch één van de twee aanvinken.

Na deze test op 123test.nl kom ik uit op type kunstenaar. Op zich kan ik mij als blogger en heel sporadisch ook vlogger wel vinden in de beroepen die bij het type kunstenaar horen: journalist, programmamaker of schrijver zijn allemaal beroepen die mij super leuk lijken, maar misschien niet helemaal reëel zijn in mijn situatie. Alhoewel sommige mensen beweren dat alles mogelijk is, zolang je het maar graag genoeg wilt. 123test biedt ook nog een professionele beroepskeuzetest aan voor 12,50 euro. Deze test schijnt een stuk uitgebreider te zijn, maar ik besluit niet mijn portemonnee te trekken voor een test. Ik zoek nog even verder.

De tweede test die ik maak is van jobpersonality.nl en ook deze test bevat vragen waarbij ik niet weet welk beroep/activiteit ik moet selecteren. Ik zie mezelf echt nog geen elektriciteit repareren of een dak repareren, beide opties vind ik maar niets. En ik wil helemaal niemand masseren of een uitslag bestuderen, maar ik moet toch echt een keuze maken als ik verder wil met de test. En ook bij de keuze dronepiloot of douanier heb ik toch echt geen voorkeur, zelfs geen lichte. Ik weet het gewoon niet. Ik vind het maar lastig en ik vraag mezelf af of deze beroepskeuzetest mij wel enige duidelijkheid gaat geven welke richting ik nu op wil.

Uit deze beroepskeuzetest kwamen als mogelijke beroepen doktersassistent, onderwijsassistent of maatschappelijk werker. Beroepen waar ik juist helemaal geen affiniteit mee heb. Onderwijsassistent lijkt mij wel leuk an sich, maar ik zou er echt het geduld niet voor hebben. Ik vind het soms al een hele uitdaging om mijn eigen kinderen in toom te houden en dat zijn er maar twee.

Na deze twee toch wel teleurstellende testen, besluit ik toch nog een beroepskeuzetest in te vullen. Ik maak er nog één en dat is de test van de nationaleberoepengids.nl. Ik kies voor de uitgebreide beroepskeuzetest. Deze test vind ik een stuk prettiger om te maken. Per stelling moet ik namelijk aangeven of de activiteit mij wel of niet aanspreekt. Ik hoef dus niet te kiezen tussen twee dingen die me allebei niets lijken. Ik verwacht daarom een stuk representatievere uitslag bij deze test.

Het valt mij wel op dat ik wel heel vaak “nee” aanklik. Opeens voel ik me helemaal niet meer zo breed geïnteresseerd. Bij deze uitgebreide beroepentest wordt er niet alleen ingegaan op mijn interesses, maar ook op mijn ervaring. Ik heb het niet exact getimed, maar deze test duurde zomaar 10 tot 15 minuten, een stuk langer dan de twee vorige testen. Ondanks mijn hooggespannen verwachtingen, vond ik de beroepen die uit de test rolden echt niet bij mij matchen. Croupier, postzegelhandelaar en subsidieadviseur zijn echt niets voor mij. Ligt het nu aan mij, ben ik zo bekrompen? Alleen specialist SEA heeft wel raakvlakken met wat ik leuk vind.

Als ik vervolgens schuif met de beroepseigenschappen en artistiek-creatief en sociaal-contactueel een paar plaatsen hoger zet en dus een hogere prioriteit geef, rollen er wel beroepen uit die mij wel wat lijken. Grafisch ontwerper en webdesigner, maar helaas ook beroepen waar ik weinig feeling mee heb, zoals acteur bedrijfstrainingen of galeriehouder. Kortom: ik ben geen steek verder gekomen. Ik weet nu alleen welke beroepen mij juist helemaal níet leuk lijken.

Heb jij ooit een beroepskeuzetest gemaakt? Heb je deze online gemaakt of heb jij de hulp ingeschakeld van een coach? Ik lees het graag bij de reacties.

Mama lifestyle blog, mamablogger, mama blog.

Volg je mij al op Instagram en Facebook?

MAMA LIFESTYLE BLOG | HOME

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *