Hoe laat worden de meeste baby’s geboren en waarom?

Hoe laat worden de meeste baby's geboren en waarom? mama lifestyle blog, mamablogger, zwangerschap

Ik had al eens gelezen of gehoord dat bevallingen vaak ’s nachts beginnen. De bevalling van mijn eerste kind startte ’s nachts om drie uur, zeven uur later was mijn dochter geboren. De geboorte van mijn tweede kind verliep nog een stuk sneller. Om twee uur kreeg ik weeën en om vijf uur werd mijn zoon geboren. Ook in mijn omgeving hoor ik regelmatig dat bevallingen ’s nachts zijn begonnen. Maar waarom is dit eigenlijk? 

Hormonen

Bij een bevalling spelen drie hormonen een belangrijke rol: oxytocine, endorfine en adrenaline. Oxytocine zorgt voor het samentrekken van je baarmoeder en de weeën. Door het hormoon endorfine voel je minder pijn tijdens de bevalling. Oxytocine en endorfine hebben dus een heel positieve invloed op een bevalling. Adrenaline daarentegen heeft een negatieve invloed op je bevalling. Adrenaline zorgt ervoor dat je alert bent. Wanneer je gespannen bent of onrustig, stijgt de hoeveelheid adrenaline. 

Oxytocine (weeënhormoon)

Om weeën te krijgen, moet het gehalte oxytocine omhoog. Dit kan alleen als de hoeveelheid adrenaline omlaag gaat. Meestal is dit wanneer je nergens druk mee bent en lekker ontspannen bent. Wanneer je dus ’s nachts in bed ligt. Toen ik aan het bevallen was, was ik alleen maar gefocust op het opvangen van de weeën. Ik zat volledig in mijn eigen wereld en allebei mijn bevallingen gingen waarschijnlijk mede hierdoor best snel (zeven uur en drie uur). Dat is anders wanneer de bevalling overdag begint en je druk bent met andere zaken of nog een kind om je heen hebt om voor te zorgen. 

Onderzoek naar tijdstip geboortes

In een studie van PLOS is gekeken naar gegevens van vijf miljoen natuurlijke bevallingen, bevallingen die zijn opgewekt en keizersnedes tellen niet mee in dit onderzoek. Uit de studie kwam naar voren dat 71% van de geboortes plaatsvinden tussen 17 uur ’s avonds en 09.00 uur ’s ochtends. Het tijdstip met de meeste geboortes is om 04.00 uur ’s nachts. De onderzoekers denken dat dit waarschijnlijk komt door de menselijke evolutie. Vroeger waren de mensen overdag bezig met het jagen en verzamelen van voedsel. ’s Nachts was er rust en kwam iedereen samen, het ideale moment om te bevallen.

Onderzoek toont dus aan dat de meeste baby’s tussen 17.00 uur en 09.00 uur geboren worden. 17.00 uur verbaast me dan weer wel. Bij mij is dit juist spitsuur. En ik denk ook dat wanneer een baby om 17.00 uur geboren wordt, de bevalling al langer bezig is, dus vanaf de ochtend of de middag. Wanneer je juist druk bent met andere dingen. Maar goed, onderzoek heeft dit aangetoond, dus ik neem dit maar aan. 

Hoe laat ben jij bevallen?

Op welk tijdstip ben jij bevallen? Was dit – net als bij mij – ’s nachts of ’s ochtends? Of ben jij juist overdag bevallen? Praat erover mee bij de reacties. 

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

 

 

 

Bron: Metrotime

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *