Hoe lang mag je baby in een Maxi-Cosi autostoeltje zitten? Waarom is het niet goed voor je baby om te lang in de Maxi-Cosi te zitten? mamablog, mamablogger
Zwanger & baby

Hoe lang mag je baby in een Maxi-Cosi autostoeltje zitten?

Toen mijn kinderen nog baby waren, vond ik het altijd lastig om zo aan huis gebonden te zijn door hun slaapjes. Met name toen zij nog heel klein waren, had ik het gevoel dat ze de hele dag sliepen. Omdat wij in een bovenwoning wonen, was het voor mij ook niet mogelijk om mijn kinderen te slapen te leggen in een kinderwagen en daarmee zo de deur uit te lopen.

Een stuk gemakkelijker zou het zijn geweest om mijn kinderen in een Maxi-Cosi autostoeltje te slapen te leggen en deze zo op het onderstel van de kinderwagenbak te klikken. Omgekeerd hetzelfde. Wanneer mijn kinderen in slaap waren gevallen in de kinderwagen, moest ik ze of eruit halen om naar boven te gaan, of de hele kinderwagenbak mee naar boven tillen, waarbij ze 9 van de 10 keer toch wakker werden. En ook wanneer mijn kinderen in de auto in slaap waren gevallen, was zou het eens stuk eenvoudiger zijn geweest om de Maxi-Cosi autostoel waarin ze zaten op het onderstel te bevestigen zodat ze lekker konden blijven slapen. Toch deed ik dat eigenlijk nooit, omdat ik wist dat baby’s helemaal niet zo lang in een Maxi-Cosi mogen zitten.

Hoe luidt het advies?

Maar hoe lang mogen baby’s nu eigenlijk in een autostoeltje zitten/liggen? En waarom? Het beste is als baby’s zich vrij kunnen bewegen vanwege hun motorische ontwikkeling en de ontwikkeling van de spieren zoals arm-, nek en rugspieren. Een Maxi-Cosi is krap en biedt hiervoor geen ruimte. Daarom laat je bij voorkeur je baby niet langer dan twee uur achtereen in een Maxi-Cosi zitten, zoals Maxi-Cosi adviseert.

Ik moet zeggen dat ik die twee uur echt nooit heb gered, want ik vond mijn kindje zo opgepropt in de Maxi-Cosi en daarom leek het me best oncomfortabel voor mijn kinderen om langere tijd erin te zitten. Een vader met wie ik ooit sprak bestempelde een Maxi-Cosi autostoeltje als een winkelmandje, hiermee doelend op dat het zo klein en krap is. En daar sluit ik me helemaal bij aan. Het advies van twee uur is “slechts” een advies, omdat de gevolgen voor je baby op de langere termijn, wanneer je hem/haar langer in het autostoeltje laat zitten, (nog) niet is onderzocht. Toch lijkt het me een goed advies.

Op autovakantie: je baby regelmatig uit het autostoeltje halen

Toch kan je heus je kindje af en toe langer in de Maxi-Cosi laten liggen. Als je met je baby op autovakantie gaat, dan zit je baby langdurig in het autostoeltje. Vooral als het een wat verder gelegen bestemming betreft, zoals mijn favoriete vakantiebestemming (Zuid-Frankrijk), duurt de reis toch al snel 12 uur. Haal je kindje dan na elke twee uur in de Maxi-Cosi voor 15 minuten eruit. Ik ben zelf nooit toen mijn kinderen nog baby waren zo ver weg geweest, maar de “verplichte” pauze lijkt mij niet alleen broodnodig, maar ook nuttig. Regelmatig pauzeren is ten eerste natuurlijk het beste voor je baby, zo kan je kindje even vrij bewegen. Daarnaast kun je zelf even de benen strekken door een klein stukje te wandelen en je kunt gelijk van de gelegenheid gebruik maken om de luier van je baby te verschonen en je baby een flesje of de borst te geven.

Risico op voorkeurshouding en schedelafplatting

Wanneer je baby vaker langdurig in het Maxi-Cosi autostoeltje zit, loopt het meer kans om een voorkeurshouding te ontwikkelen en een afplatting van de schedel. Immers moet om een voorkeurshouding te voorkomen een kindje de mogelijkheid hebben om de spieren goed te gebruiken, aan beiden zijden van het lichaam. Lees meer hierover in mijn artikel over hoe je een voorkeurshouding zoveel mogelijk kunt voorkomen.

Slapen in het autostoeltje

Alhoewel je beter je baby niet te slapen legt in de Maxi-Cosi, kan het natuurlijk voorkomen dat je kindje toch in slaap valt in het autostoeltje. Let er, wanneer je baby in het autostoeltje in slaap is gevallen, op dat zijn/haar neusje niet in de Maxi-Cosi gedrukt is, maar dat het neusje vrij is zodat hij/zij goed kan ademen.

Hoe kijk jij aan tegen het advies om je baby niet langer dan twee uur in het autostoeltje te laten zitten? Probeer jij er ook op te letten?  Ik lees het graag bij de reacties.

mamablog, lifestyleblog, mamalifestyle, mama lifestyle blog, mamablogger, lifestyleblogger, familyblog, familyblogger, blog voor moeders

Bron advies: Maxi-Cosi

Bron foto: Pixabay

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *