Hoe maak ik het toilet schoon (en hoe vaak)?

Hoe maak ik het toilet schoon en hoe vaak? Lees hier mijn uitgebreide schoonmaakroutine en schoonmaaktips. mamablog, mamablogger, lifestyleblog, lifestyleblogger

Het toilet schoonmaken: niet de fijnste klus om te doen, maar wel noodzakelijk en eigenlijk ook wel een huishoudelijke klus die zo gepiept is. Maar hoe maak ik mijn toilet schoon en hoe vaak?

Hoe vaak maak ik mijn toilet schoon?

Eén keer in de week geef ik mijn toilet een grondige schoonmaakbeurt. De andere dagen haal ik alleen een doekje over de wc bril en de toiletborstel door de pot. Met twee kinderen vervuilt het toilet wat sneller en soms heeft mijn zoontje een ongelukje. In principe dweil ik het toilet één keer per week, maar wanneer mijn zoontje naast de pot heeft geplast, dweil ik natuurlijk extra. Ik probeer mijn zoontje mee te geven dat hij niet staand plast, maar zittend. Dit is hygiënischer voor de andere gebruikers, voorkomt een hoop schoonmaakwerk en het lijkt mij ook wat meer ontspannen voor hem om zittend in plaats van staand te plassen.

Hoe maak ik mijn toilet schoon: mijn schoonmaakroutine

Ik schreef al eerder in mijn schoonmaakroutine hoe ik mijn toilet schoonmaak. Deze routine is iets anders, omdat ik mijn toilet tegenwoordig niet meer schoonmaak met een doekje, maar met keukenpapier. Per onderdeel gebruik ik een nieuw vel keukenpapier en deze gooi ik weg in de prullenbak (niet in het toilet om opstoppingen te voorkomen). Ik gebruik ook geen emmer sop meer, maar ik gebruik een fles die ik heb gevuld met water en allesreiniger. Door op deze manier te werken, verspreid ik zo min mogelijk bacteriën.

Wekelijkse schoonmaakbeurt:

 • Vloer stofzuigen
 • Spiegel schoonmaken
 • Fonteintje schoonmaken
 • Kraan schoonmaken
 • Zeeppompje schoonmaken
 • Pedaalemmer schoonmaken
 • Toiletdeur schoonmaken
 • Deurklink schoonmaken
 • Kozijnen schoonmaken
 • Tegelwanden schoonmaken
 • Lichtknopje schoonmaken
 • Toilet schoonmaken: ik spuit eerst de buitenkant van de wc pot in en haal hier een vel keukenpapier langs. Daarna spuit ik de wc-bril in en haal hier keukenpapier langs. Vergeet ook vooral niet de plekjes waar je moeilijk bij komt, zoals de onderdelen waarmee de wc bril bevestigd zit aan de pot. Spuit deze plekjes in en haal hier een vel keukenpapier langs of gebruik eventueel een oude tandenborstel. Ik bewaar altijd oude tandenborstels. Deze zijn ideaal om mee te poetsen in moeilijk bereikbare plekjes, zoals dus de bevestigingspunten van de wc bril, maar ook langs kranen.
 • Handvat van de toiletborstel schoonmaken
 • Houder van toiletborstel schoonmaken
 • Chloor of schoonmaakazijn in het toilet doen en boenen met de toiletborstel. De toiletborstel haal ik niet gelijk weg, maar laat ik nog even in het toilet staan. Als er aanslag in de toiletpot zit, laat je het chloor of de schoonmaakazijn minimaal een uur intrekken voordat je gaat boenen met de toiletborstel.
 • Vloer dweilen. In mijn toilet zit er een kitrand tussen de wand en de vloer. Hier haal ik ook nog even een doekje overheen, want vuil hoopt zich hier makkelijk op.
 • Handdoek vervangen.

Weetjes: wat is er nog viezer dan het toilet?

Vind je de wc vies? Wist je dat dat nog best meevalt, aangezien de volgende dingen vele malen viezer zijn dan je toilet:

 • Geld. Dit verbaast mij echt niet, aangezien geld door zoveel vieze handen aangeraakt wordt.
 • Het scherm van je mobiele telefoon is 10 keer viezer dan je wc-bril. Tip: reinig het scherm van je mobiele telefoon wekelijks met een doekje, eventueel met een doekje speciaal voor beeldschermen.
 • Toetsenbord van je laptop is 60 keer viezer dan je wc-bril. Tip: keer deze regelmatig om, klop deze uit en haal er een schoon doekje overheen.
 • Auto interieur is 9 keer viezer dan je wc-bril. Op autozitjes voor kinderen zitten twee keer zoveel gevaarlijke bacteriën dan op de wc-bril. De ruimte waar je met je voeten zit, is het aller smerigst. Tip: maak regelmatig de binnenkant van je auto schoon.
 • Een gewassen handdoek: 89% van de keukenhanddoeken en bijna 26% van de badkamerhanddoeken bevatten de e Colibacterie. Handdoeken worden namelijk vaak nat bewaard en worden voor het droogmaken van vieze plekken gebruikt. Tip: was je handdoeken moet op 90 graden om alle bacteriën te doden.
 • Sponsjes en vaatdoekjes zijn 200.000 viezer dan je toilet. Tip: stop het vochtige sponsje en vaatdoekje 2 minuten in de magnetron om de bacteriën en virussen te doden.
 • Waterflesje dat keer op keer hergebruikt wordt. Tip: maak deze dagelijks schoon met zeep en water of koop net als ik elke week een nieuwe tray met waterflesjes.

Hoe vaak maak jij jouw toilet schoon? En reinig jij de wc met een sopje en een doekje of met een spray en keukenpapier? Ik lees het graag bij de reacties.

mamablog, lifestyleblog, mamalifestyle, mama lifestyle blog, mamablogger, lifestyleblogger, familyblog, familyblogger, blog voor moeders

Bron foto: Pixabay

 

5 thoughts on “Hoe maak ik het toilet schoon (en hoe vaak)?

 1. We slaan met zijn allen echt door, als je het mij vraagt…Volgens mij heeft de helft van Nederland smetvrees.

  Een tip voor jou: koop niet elke week een tray waterflesjes (denk aan al het plastic in de zee). Als je echt niet zo lang met een flesje wil doen, koop dan een herbruikbare fles die je uit kunt wassen.
  Mijn vriend gebruikt zijn plastic flesje trouwens vele maanden achter elkaar (zonder uit te wassen) en hij is nooit ziek. Misschien juist daarom wel niet (goede weerstand opgebouwd 😉 )

  1. Alhoewel ik zo’n ontzettende poetser lijk, het tegendeel is waar Josje. Ik zou mijn huis eigenlijk zelfs wat vaker schoon mogen maken, want met twee kinderen wordt het altijd snel vies. Smetvrees heb ik zeker niet en ik deel zeker jouw mening dat een te schoon huis ook weer niet goed is. Ik ben het ook met je eens wat betreft de plastic soep die veroorzaakt wordt door flesjes. Ik vind mezelf niet echt een grootverbruiker, want met zijn vieren zes waterflesjes per week vind ik meevallen. Wij drinken geen frisdrank, dus dat bespaart ook plastic.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *