Hoe meer kinderen hoe gelukkiger als ouder?

Bijna 10 jaar geleden werd ik voor het eerst moeder en sinds zes jaar ben ik moeder van twee kinderen. Ik heb eigenlijk nooit getwijfeld of ik meer kinderen zou willen en legde me er snel bij neer dat ik nooit meer zwanger zou worden. Dat ik geen verdere gezinsuitbreiding wilde en dat ook direct na mijn tweede bevalling wist, heeft vooral te maken met medische redenen. Mijn zoontje had een moeilijke start en werd gereanimeerd bij de geboorte.

Toen ik eenmaal twee kinderen had, had ik het drukker dan ooit. Niet alleen omdat ik het als moeder met twee kinderen drukker had, maar vooral ook omdat ons bedrijf groeide en de hoeveelheid werkzaamheden voor mij ook toenam. Daarnaast stond en sta ik er als vrouw van een ondernemer vaak alleen voor. Nu hoor je mij zeker niet klagen, want een eigen bedrijf biedt ook zoveel voordelen. In ons gezin is het niet alleen vanwege medische redenen, maar ook vanwege alle drukte bij twee kinderen gebleven. Ik vind het soms lastig om voldoende tijd voor mijn dochter en zoon te hebben, laat staan als ik nog meer kinderen zou hebben.

In mijn omgeving hebben de meeste gezinnen twee of drie kinderen. Echt heel grote gezinnen ken ik niet. Maar maakt het eigenlijk uit hoeveel kinderen je hebt? Ik ben met mijn twee kinderen heel gelukkig, maar ik ken ook gezinnen met één kind of drie kinderen die net zo blij zijn. Ik zou denken dat het voor je geluk niet uitmaakt hoeveel kinderen je hebt, tenzij je een onvervulde tweede of derde kinderwens hebt. Dit betekent dat je bijvoorbeeld heel graag een tweede of derde kindje zou willen krijgen, maar dat dit om welke reden dan ook niet mogelijk is.

Maar ik kan dan wel denken dat het aantal kinderen niet uitmaakt voor je geluk, Australisch onderzoek wijst anders uit. Het blijkt dat ouders met vier of meer kinderen meer tevreden zijn met hun leven dan ouders met minder kinderen. Ik zou juist verwachten dat ik het met vier kinderen nog drukker zou hebben en het allemaal niet kan bolwerken. Ik verwacht niet dat twee kinderen erbij mij gelukkiger maakt.

Maar hoe komt het dan dat ouders met meer kinderen gelukkiger zijn? De onderzoekers zeggen dat ouders van vier kinderen meer gewend zijn aan chaos en stress en dat zij juist genieten van de chaos in huis. Wat scheelt is dat kinderen in grote gezinnen eerder hun verantwoordelijkheid nemen en zich minder snel vervelen en dat is weer positief voor de sfeer binnen het gezin. 

Hoeveel kinderen heb jij? Denk jij dat ouders met meer kinderen inderdaad gelukkiger zijn of geloof jij hier niet in? Denk jij juist ook dat een groot gezin een stuk drukker is en niet per se gelukkiger maakt? Praat erover mee bij de reacties.

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

 

Bron: https://www.ad.nl/lifestyle/gezinnen-met-vier-kinderen-zijn-het-gelukkigst~aa6e2b81/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *