Hoe voorzichtig ben ik met mijn kinderen?

Hoe voorzichtig ben ik met mijn kinderen? Mama lifestyle blog, mamablogger, mama blog.

Op zich ben ik niet een overdreven bezorgde moeder, maar toch ben ik voorzichtig met mijn kinderen. Niet alleen met oversteken, pas ik op (of eigenlijk we, want ik laat mijn kinderen meekijken), maar ook met andere zaken.

Op elke leeftijd zijn er eigenlijk weer andere dingen waarmee je voorzichtig moet zijn. Zo maakten wij het huis kindproof toen onze kinderen nog heel klein waren en zo liggen er nu weer andere gevaren op de loer.

Ik probeer mijn kinderen zo vrij mogelijk te laten, maar ik wil ook niet dat ze gevaar lopen. Hoe voorzichtig ben ik met mijn kinderen?

Buitenspelen

Mijn dochter is nu acht en mag sinds dat ze ruim zes is alleen naar de speeltuin bij ons in de straat. Mijn zoontje is vier en mag voorlopig echt nog niet alleen naar de speeltuin. Hij mag alleen nog maar in zijn eentje, of natuurlijk met zijn zus, op het grote plein bij onze voordeur spelen. Ik vind dat een kind van vier te jong, en in het geval van mijn zoontje te wild, is om alleen de weg over te steken naar de speeltuin.

Mijn zoontje weet ook nog niet dat vreemde mensen hem kwaad kunnen doen. Ik vertel hem wel telkens dat hij nooit met iemand mee mag gaan, maar misschien is hij wel te jong om dat te beseffen. Een ander iets wat bij ons nooit mag, is voetballen bij ons op het plein. Het plein is niet afgebakend met hekken, dus de bal rolt heel makkelijk op de weg waar auto’s voorbij racen. Voetballen mag bij ons alleen in de speeltuin die omringd is met hekken, of op het voetbalveld wat ook afgesloten is.

Springen op het bed en op de bank

Mijn kinderen hebben allebei ontzettend veel energie en wanneer we niet naar buiten kunnen, moeten ze die energie toch kwijt. Dat gebeurt dan binnen. Ze springen dan het liefste op het bed en op de bank. Op zich vind ik dat niet erg voor mijn meubels, maar gevaarlijk vind ik het wel voor mijn kinderen. Als ze vallen, kunnen ze op hun hoofd of op hun gebit terecht komen. Dat wil ik zoveel mogelijk voorkomen, dus bij ons mag er niet gesprongen worden op het bed en op de bank.

Rennen

Binnen rennen doen we niet. Daarvoor hebben we te weinig ruimte. Wel wordt er af en toe gevoetbald binnen. Ik laat mijn kinderen dan wel hun sokken uittrekken, want met een gladde laminaatvloer in combinatie met sokken is de kans op vallen een stuk groter. Of ze moeten natuurlijk antislip sokken aantrekken. Wanneer mijn kinderen buiten rennen, zeg ik altijd dat ze uitkijken dat ze niet moeten vallen. Ik denk dat meer moeders dit doen.

Fietsen

Mijn zoontje mag nog niet op zijn eigen fiets naar school. De spaarzame keren dat hij toch op zijn fiets mag, gaat hij met zijn fiets op het voetpad. Ik loop er dan naast. Mijn dochter fietst al wel op haar eigen fiets naast mij op de weg. Toen zij net vier was, fietste zij altijd op het voetpad, naast de wandelwagen. Toen mijn zoontje op het fietsttoeltje kon, gingen we samen op de fiets naar school.

Mijn dochter was denk ik viereneenhalf toen zij op de weg ging fietsen. Mijn zoontje heeft nu dezelfde leeftijd, maar ik heb het gevoel dat mijn zoontje iets minder oplettend is dan zijn zus en het is nu ook winter en dus drukker op de weg met auto’s en tot voor kort ook langer donker ’s ochtends. Toen mijn dochter pas begon met op de weg te fietsen, was het hartje zomer, dus de omstandigheden waren wat beter.

Het nadeel is dat de route naar de basisschool ontzettend druk is en dat er maar weinig ruimte is om te fietsen, dus ik neem dan liever het zekere voor het onzekere en stel het op de weg fietsen voor mijn zoontje liever nog even uit.  Bij mijn dochter leg ik elke dag tijdens het fietsen alle regels uit, ik laat haar mee kijken en we nemen rustig de tijd.

Traplopen

Mijn kinderen liet ik gelijk traplopen zodra ze konden lopen. Ze kunnen het maar beter meteen leren. Nu jaren verder hamer ik er op dat ze zich altijd aan de reling vast moeten houden. Mochten ze uitglijden, dan kunnen ze zich nog vasthouden (ik spreek uit ervaring).

Waar we ook heel erg op letten, is dat er geen spullen op de trap neergelegd worden. Als er spullen zijn die meegenomen moeten worden naar boven, dan leggen we deze op de vloer en niet op de trap. Ik weet dat heel veel mensen wel spullen op de trap neerleggen, maar dit is zo ontzettend gevaarlijk. Mijn vriend kent iemand die zijn vader is verloren doordat hij over iets uitgleed op de trap. Dus nooit wat neerleggen op de trap!

Zwemmen

Mijn zoontje moet ik natuurlijk nog volop in de gaten houden, want hij heeft nog geen zwemdiploma. Als we gaan zwemmen, heeft hij zijn drijfpakje aan. Ik hoef hem dan niet vast te houden, maar ik blijf wel naast hem zwemmen zodat ik altijd in kan grijpen. Ook wanneer hij in het peuterbad zit, houd ik hem nauwlettend in de gaten. Een boekje lezen zal ik nooit doen in het zwembad en ook mijn telefoon blijft in mijn kluisje.

Mijn dochter heeft haar zwemdiploma’s A en B dus haar hoef ik wat zwemmen betreft niet heel erg in de gaten te houden. Wekelijks zwemt zij zonder mij wanneer haar broertje zwemles heeft. Ik zit dan in de bar en kijk dan van een afstandje toe. Binnenkort is er een schuimparty in het zwembad. Dat is ’s avonds en is voor kinderen voor zes tot 14. Ouders zijn niet welkom in het bad.

Twee vriendinnetjes van haar gaan en hadden haar meegevraagd. Ik had daar best wel moeite mee. Ten eerste omdat het tot ’s avonds laat is en ten tweede omdat er geen ouderlijk toezicht is. Ik vertrouw mijn dochter wel, maar ik weet niet of ik de andere kinderen kan vertrouwen. Er zitten toch grote kinderen bij die misschien zo in het water springen, misschien wel op mijn dochter, of die verkeerde intenties zouden kunnen hebben. Dat zijn toch dingen die dan door mijn hoofd spoken. Ik heb navraag gedaan bij het zwembad en ik mag in de zwemzaal zitten om een oogje in het zeil te houden. Ik moet dan wel een kaartje kopen, maar dat heb ik er graag voor over. Ik ben er liever bij, dan dat ik met een slecht gevoel thuis zit en dat er wat zou gebeuren of dat mijn dochter niet mee kan gaan met haar vriendinnetjes.

Skaten/skeeleren

Mijn dochter kreeg voor haar achtste verjaardag skeelers/skates (ik weet nooit het verschil tussen die twee).  Ze wilde die dingen al eerder, maar van ons mocht het pas nu. Heel voorzichtig is ze nu aan het oefenen.  Ik zet dan voor haar een paar stoelen en een keukentrappetje neer op het pleintje waaraan ze zich af en toe kan vasthouden.

Ze draagt ook beschermingsmaterialen voor ellebogen, handen en knieëen, maar ze draagt ook een helm. Mocht ze op haar hoofd vallen, dan is deze beschermd. Voorlopig blijft ze op het pleintje oefenen en zodra ze de bewegingen wat beter beheerst, gaan we samen in een autovrij recreatiegebied verder oefenen. Ik ga dan ook op mijn skeelers. Mijn zoontje mag ook pas skeelers wanneer hij een jaartje of zeven/acht is.

Hoe voorzichtig ben jij met je kinderen? Wanneer liet jij ze bijvoorbeeld voor het eerst zelf op de weg fietsen? Zijn er bepaalde situaties waarbij jij extra voorzichtig bent? Laat het me weten bij de reacties.

mamablog, lifestyleblog, mamalifestyle, mama lifestyle blog, mamablogger, lifestyleblogger, familyblog, familyblogger, blog voor moeders

MAMA LIFESTYLE BLOG | HOME

 

One thought on “Hoe voorzichtig ben ik met mijn kinderen?”

  1. M’n oudste zoon is nog geen 2. De gevaren zijn dus vooral de hoekjes van de tafel of de hoogtes waar hij af kan vallen. Mijn zus de gymjuf heeft ooit gezegd dat kinderen niet meer kunnen vallen, omdat de ouders te voorzichtig zijn. Ik probeer het hem dus zelf te laten ontdekken. Het rennen door het huis is hier onontkomelijk. Meneer heeft er teveel energie voor. Z’n hoofd heeft dus al regelmatig kennis gemaakt met het hoekje van de tafel. Doordat dit hem wel echt pijn doet houd ik m’n hand op de punt als het kan. Het vallen van hoogtes doet hem niets, dus ik probeer het mij ook niets te laten doen. Hij valt regelmatig van ons hoge bed. “Oh ooh”, horen we dan alleen van hem, maar vervolgens rent hij vrolijk door.
    Wat voor over-protective moeder ik ga uithangen als hij alleen de straat op wilt moet de tijd nog leren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *