Je kindje naar de kinderopvang: hoe werkt de kinderopvangtoeslag?

mamablog, lifestyleblog, mama lifestyle blog, Ben jij een werkende moeder? Of heb jij een eigen bedrijf? En gaat jouw kindje naar de kinderopvang? Lees hier alles over de kinderopvangtoeslag.

Als je na je zwangerschapsverlof weer aan het werk gaat, betekent dit dat je kindje op de dagen dat jij werkt opgevangen wordt door je familie of door de kinderopvang. Wanneer jouw kindje naar het kinderdagverblijf gaat, kun je kinderopvangtoeslag aanvragen. Maar niet alleen als je in loondienst bent heb je recht op kinderopvangtoeslag, ook als je een eigen bedrijf hebt.

Op hoeveel uur kinderopvang heb jij recht?

Op hoeveel uur kinderopvang heeft jouw kindje recht volgens de regels van de Belastingdienst? Of je nu een eigen zaak hebt of in loondienst werkt, in beide gevallen heb je recht op toeslag voor het aantal uren dat je werkt vermenigvuldigd met 140%. Als je in loondienst bent, heb je een arbeidscontract waarin het aantal uren vermeld staat. Als ondernemer heb je dat niet en moet je het aantal uren kunnen aantonen door het bijhouden van een urenregistratie.

Berekenen en aanvragen van kinderopvangtoeslag

Op de site van de Belastingdienst kun je laten uitrekenen op hoeveel kinderopvangtoeslag jij recht hebt en de toeslag direct aanvragen. Hiervoor moet je een inkomen opgeven. Wanneer je in loondienst werkt, is dit klip en klaar, maar als ondernemer weet je van tevoren nooit hoeveel je in een jaar verdient. Het blijft altijd gissen. Ons bedrijf bestaat ruim acht jaar, dus ik kan het bedrag inmiddels aardig inschatten. Ik doe er altijd nog een schepje bovenop, want mocht het inkomen toch hoger uitvallen, dan voorkom ik dat ik een smak geld moet terugbetalen aan de Belastingdienst. Welke gegevens je verder nog nodig hebt zijn, behalve jullie persoonlijke gegevens, ook de gegevens van het kinderdagverblijf, zoals het aantal opvanguren en het uurtarief. Deze gegevens kun je bij het kinderdagverblijf opvragen en misschien heb je al wel een overeenkomst van het kinderdagverblijf ontvangen waar je deze informatie ook op kunt terugvinden.

Post van de Belastingdienst

Je hebt misschien al gehoord dat de Belastingdienst langzaamaan afscheid neemt van de beruchte en ó zo gevreesde blauwe enveloppe. In plaats daarvan gaan zij steeds meer digitale post versturen via MijnOverheid. Ik heb inmiddels al meerdere keren gebruik gemaakt van MijnOverheid en ik ben helemaal enthousiast. Als ik een poststuk van de Belastingdienst nodig heb, kan ik hem zo terugvinden in mijn digitale post. In de digitale postbus vind je alle brieven van de Belastingdienst in één overzicht, waaronder ook berichten over de kinderopvangtoeslag. De inbox is gekoppeld aan jouw e-mailadres. Dus als de Belastingdienst jou een document stuurt, dan ontvang je hiervan een notificatie per e-mail.

Incassering factuur kinderopvang & ontvangst toeslag

De kinderopvang incasseert de factuur vooruit van mijn bankrekening. Ik betaal dus de kosten van de kinderopvang voor de volgende maand. Van de Belastingdienst ontvang ik maandelijks een teruggave. Ik ontvang de kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst altijd rond de 20e van de maand en de factuur voor de kinderopvang wordt altijd ongeveer een week later van mijn bankrekening afgeschreven. Ik hoef dus niet zelf het gehele bedrag voor te schieten en dat is wel zo fijn.

Geef wijzigingen altijd op tijd door!

Kijk uit wanneer er iets wijzigt in jouw situatie. Verwacht je meer inkomsten te hebben of gaat je kindje minder dagen naar het kinderdagverblijf? Geef het zo snel mogelijk door aan de Belastingdienst. Hiermee voorkom je dat je achteraf geld terug moet betalen. Voor dit jaar verwacht ik meer inkomsten, dus dat heb ik online doorgegeven via Toeslagen. Wanneer je voor een werkgever werkt, heb je een vast inkomen. Maar ook dan kan het zijn dat je inkomen hoger uitvalt, denk hierbij aan situaties waarbij je een salarisverhoging ontvangt of van baan wisselt.

Mijn zoontje gaat binnenkort één dag minder naar het kinderdagverblijf, dus ik mag dan gaan genieten van een “mama-en-zoon-maandag”. Hartstikke gezellig, maar als ik dat niet doorgeef aan de Belastingdienst, dan ontvang ik toeslag voor drie dagen, waarvan ik naderhand een gedeelte moet terugbetalen. Dit zijn geen leuke verrassingen! Geef ook op tijd door wanneer je kindje vier wordt en de kinderopvang stopt, want dan moet ook de kinderopvangtoeslag stopgezet worden. Dit laatste gebeurt namelijk niet automatisch.

Kinderopvangtoeslag terugbetalen of niet?

Hoe dan ook, ook al schat ik het bedrag al acht jaar goed in, dan nog blijft de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting altijd een spannend moment. Want de aangifte inkomstenbelasting en het definitief vaststellen van de hoogte van de kinderopvangtoeslag hangen nauw samen. Aan de hand van de aangifte inkomstenbelasting bepaalt de Belastingdienst het “belastbare inkomen uit werk en woning” en met dit bedrag rekent de Belastingdienst uit op hoeveel kinderopvangtoeslag je het afgelopen jaar werkelijk recht had. Het meest zenuwslopende moment is wanneer de blauwe enveloppe op de deurmat valt. Met zwetende handen scheur ik de enveloppe open en ik ben altijd erg opgelucht wanneer ik niets hoef terug te betalen. mamablog, lifestyleblog, mama lifestyle blog voor mama's (to be), als mamablogger schrijf ik herkenbare verhalen voor elke moeder: werkende mama's, mama's met een eigen bedrijf/ondernemende mama's, thuiswerkmoeders, thuisblijfmoeders, aanstaande moeders, en bloggende mama's

Foto: Pixabay

One thought on “Je kindje naar de kinderopvang: hoe werkt de kinderopvangtoeslag?”

  1. Ik vind dat altijd z’n gedoe en de belastingdienst is altijd erg traag. Haha maar het is wel iets wat moet gebeuren en ook weer fijn voor je portomonee. Handig artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *