Hoeveel kom je aan tijdens je zwangerschap?

Hoeveel kom je aan tijdens je zwangerschap? Mama lifestyle blog, mamablogger, mama blog, mamalifestyle, babyblog, babyblogger, zwangerschapsblog, zwangerschapsblogger

Logisch dat je aankomt tijdens je zwangerschap. Je hebt een baby in je buik die steeds groter groeit en daarnaast heb je ook vruchtwater. Maar hoevéél kom je nu ongeveer aan tijdens je zwangerschap?

Hoeveel kom je aan tijdens je zwangerschap? Mama lifestyle blog, mamablogger, mama blog, mamalifestyle, babyblog, babyblogger, zwangerschapsblog, zwangerschapsblogger

Gemiddeld kom je tijdens een voldragen zwangerschap 10 tot 15 kilo aan. Dit extra gewicht is als volgt opgebouwd:

  • Uiteindelijke gewicht voldragen baby: 3,5 kilo
  • Vruchtwater: 2 kilo
  • Placenta en baarmoeder: 1,5 kilo
  • Extra bloed: 2 kilo
  • Extra borstweefsel: 0,5 kilo
  • Extra vetweefsel (reserve om borstvoeding te kunnen geven): 3 kilo
  • Totaal 12,5 kilo

Toen ik zwanger was van mijn eerste kindje kwam ik veel meer aan, namelijk ruim 18 kilo in slechts 35 weken tijd. Ik beviel namelijk te vroeg bij een zwangerschapstermijn van 35 weken. Vreetbuiten had ik zeker niet, maar ik was tijdens mijn zwangerschap wel verslaafd aan melkdranken met fruitsmaak. En laat deze lekkere drankjes nu net boordevol calorieën zitten. Wist ik veel, ik had me nog nooit in mijn leven bezig gehouden met calorieën. Mijn verloskundige vertelde me pas tijdens de laatste controle dat mijn gewichtstoename behoorlijk was en dat ik moest opletten met de drankjes die ik dronk.

Na de bevalling waren de extra kilo’s er gelukkig weer snel vanaf. Een groot deel van mijn buik verdween na de bevalling als sneeuw voor de zon en nadat ik stopte met het geven van borstvoeding (toen mijn dochter acht maanden was) woog ik zelfs zes kilo minder dan voor mijn zwangerschap. Ik had ondergewicht, dus dit was ook weer niet de bedoeling.

Tijdens de zwangerschap van mijn zoontje dronk ik geen calorierijke drankjes meer. Deze had ik gelijk na de zwangerschap van mijn dochter afgezworen. Al wat ik nog dronk was water en thee. Ook tijdens deze zwangerschap had ik geen vreetbuien, maar at ik normaal. Ik kwam tijdens deze zwangerschap veel minder aan dan tijdens de vorige zwangerschap.

Dat je aankomt tijdens je zwangerschap is helemaal niet erg, dat hoort erbij. Maar heb je last van vreetbuien? Zorg dat het overmatig eten niet de spuigaten uitloopt, want waarschijnlijk wil je de zwangerschapskilo’s er na de bevalling ook weer snel af hebben. Tijdens je zwangerschap hoef je ook helemaal niet te eten voor twee. Wanneer je in verwachting bent, gaat je lichaam namelijk veel efficiënter om met de voedingsstoffen die je binnenkrijgt. In het begin van je zwangerschap verbruikt je lichaam meer energie, maar aan het einde van je zwangerschap – wanneer jij waarschijnlijk minder mobiel bent – juist vaak minder omdat je dan ook meestal minder beweegt.

Maar liefst driekwart van de zwangere vrouwen komt tijdens hun zwangerschap te veel of juist te weinig aan. Hierdoor zou het risico op vroeggeboortes en keizersnedes hoger zijn. 23% van de zwangere vrouwen komt te weinig aan en de helft van de vrouwen komt te veel aan. 38% van de vrouwen had bij het begin van de zwangerschap al last van overgewicht. Wanneer je tijdens je zwangerschap te zwaar bent, heb je meer risico op een te zwaar kind en daardoor ook meer kans op een keizersnede en je hebt meer risico op zwangerschapsdiabetes en zwangerschapsvergiftiging.

7% van de onderzochte vrouwen had last van ondergewicht tijdens de zwangerschap. Zwangere vrouwen die voor hun zwangerschap al last hadden van ondergewicht hadden 8% meer kans op een baby met ondergewicht en op een vroeggeboorte.

Als je in het begin van je zwangerschap veel afvalt doordat je misselijk bent, heeft dat geen nadelige gevolgen. Als je na de periode van misselijkheid wel gewoon aankomt, wordt je placenta extra groot.

Hoeveel kilo kwam jij aan tijdens jouw zwangerschap(pen)? Had jij last van vreetbuien of rare eetgewoonten of at jij normaal? Praat erover mee in de reacties.

 

Bron foto: Pixabay

Bron onderzoek: RTL Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *