Hoeveel leeftijdsverschil tussen je kinderen?

Hoeveel leeftijdsverschil tussen je kinderen. Mama lifestyle blog, mamablogger, mama blog.

Hoeveel leeftijdsverschil is nu “ideaal” om tussen je kinderen te hebben? Voor zover je het natuurlijk voor het kiezen hebt, want kinderen krijg je natuurlijk niet op bestelling. Het moet je gegeven zijn en soms laten de omstandigheden niet toe om eerder voor een tweede (, derde of vierde) kindje te gaan. En het kan ook zo zijn dat je je compleet voelde met je kinderen, maar dat je bij het aangaan van een nieuwe relatie toch heel graag nog een kindje wilt krijgen.

Tussen mijn twee kinderen zit drieëneenhalf jaar. Mijn oudste kind is net acht en mijn jongste vierëneenhalf. We hebben niet bewust gekozen voor dit leeftijdsverschil. Het zwanger worden ging probleemloos en snel, maar een tijdlang wisten we niet of we wel of niet voor een tweede kindje zouden gaan. Daarnaast waren we ook razend druk met ons bedrijf en zo verstreken de jaren. Toen mijn dochter zo’n twee jaar en acht maanden was, besloten we voor een tweede kindje te gaan.

Uiteindelijk kwam dit leeftijdsverschil wel heel erg goed uit. Mijn dochter was al aardig zelfstandig toen mijn zoontje geboren werd. Ze kon zichzelf al aankleden, zelfstandig eten, ze begreep wat meer en ze was ook al zindelijk. Toen mijn zoontje werd geboren, hoefde ik haar niet uit te leggen dat de baby ook mijn zorg een aandacht nodig had. Ze vond het zelfs super leuk om mij te helpen met haar broertje.

Tot de komst van haar broertje vond ze het nooit leuk wanneer ik haar kwam ophalen van het kinderdagverblijf, want op het kinderdagverblijf was het natuurlijk dolle pret. En wanneer het tijd was om naar huis te gaan, was ze altijd heerlijk aan het buitenspelen. Maar toen mijn zoontje werd geboren, vond ze het ineens wel heel erg leuk als ik haar kwam ophalen en haar broertje meenam. Ze showde maar wat graag haar kleine broertje aan iedereen. Een trotse zus!

Ze liep ook altijd heel graag zo trots als een pauw achter de kinderwagen. Ze straalde werkelijk van oor tot oor. Mooi om te zien. Doordat ze wat ouder was toen ik zwanger werd, kon ze ook mee naar alle echo’s en maakte ze mijn zwangerschap heel bewust mee. Ze maakte tekeningen voor de baby in mijn buik en we konden er gezellig over kletsen.

Toen haar kleine broertje geboren was en ’s middags mee mocht naar huis, ontmoette mijn dochter hem voor het eerst. Vanaf het eerste moment zat het helemaal goed tussen die twee. Ze was niet bij hem weg te krijgen.

Achteraf gezien vind ik het leeftijdsverschil tussen onze twee kinderen, in ons geval, het meest ideale. Nu hadden wij geluk dat ik makkelijk zwanger werd, dat er geen medische trajecten nodig waren en dat we qua leeftijd gezien niet een ontzettende drang hadden om er extra haast achter te zetten. Ik kan me voorstellen dat wanneer je wat ouder bent bewust je kindjes wat sneller op elkaar wilt krijgen vanwege je mogelijk afnemende vruchtbaarheid.

In mijn omgeving zijn ook best wat ouders die “maar” twee jaar tussen hun kinderen hebben zitten. Dat lijkt me best pittig, want een peuter van twee is nog niet zo zelfstandig als een kind van bijna vier of ouder. Zelf lijkt het me heel erg druk, maar wanneer er meer leeftijdsverschil tussen je kinderen zit, heb je het ook druk met bijvoorbeeld speelafspraakjes, clubjes of sporten van je oudste. Het leven van een moeder is eigenlijk altijd wel druk. Het verschil tussen een jonger en een wat ouder kind is dat een ouder kind wat zelfstandiger is en zichzelf ook kan vermaken.

Wanneer je je kinderen sneller achter elkaar krijgt, zit je er nog middenin de baby-peuterfase en ben je er straks ook in één keer weer uit. Dat is fijn, maar eigenlijk is duurt die baby-peuterfase maar heel kort. Als je het op een kinder-/mensenleven bekijkt. Een ander verhaal is het wanneer je nog een kindje krijgt, wanneer je oudste/laatste kindje al (bijna) tiener is. Je begint dan eigenlijk van voor af aan. Ben je net gewend aan wat meer tijd voor jezelf en om niet meer gebonden te zijn aan middagslaapjes, moet je er ’s nachts weer uit voor voedingen en ben je ineens meer aan huis gebonden.

Sommige vrouwen zeggen dan misschien: waar begin je aan. Maar wat is nu die paar jaar? Die tropenjaren zijn toch zo voorbij? Ik kan alleen maar denken: wat ontzettend leuk voor deze vrouwen en ik weet zeker dat als je al zolang uit de luiers bent, dat een kleintje erbij zo weer went.   Voor een baby’tje zorgen verleer je heus niet. Het is alleen weer even een nieuw ritme vinden, maar dat is altijd zo. Ook als je je kinderen korter op elkaar krijgt en ook als je er wat meer jaren tussen laat. Het is juist prachtig dat je na al die jaren weer zo’n wonder mag ervaren.

Nu kan het wel zo zijn dat wanneer er echt heel veel leeftijdsverschil tussen twee kinderen zit, kinderen wat minder aan elkaar zullen hebben. Terwijl de jongste nog met blokken speelt en de oudste aan het puberen is, kan het zo zijn dat ze niet echt met elkaar spelen. Maar dat betekent niet dat er geen band is. Tussen mijn vriend en zijn broer zit zes jaar leeftijdsverschil en hun band is heel goed, ongeacht dat ze in andere levensfases zaten toen ze kind waren.

Nu zit er tussen onze kinderen geen zes, maar drieëneenhalf jaar leeftijdsverschil. Ik denk dat leeftijd niet heel veel uitmaakt.  Zo kun je een kleiner leeftijdsverschil hebben tussen twee kinderen, waarbij de kinderen elkaar niet kunnen luchten of zien en zo kun je kinderen hebben waar flink wat jaren tussen zitten en die elkaars beste vriend zijn. Het is meer een kwestie van chemie. Er moet een klik zijn tussen twee kinderen.

Wanneer je je kinderen korter op elkaar krijgt, kunnen ze misschien wat meer samen ondernemen. Wat dacht je van samen stappen? Dat had mij vroeger wel leuk geleken hoor, een zus bijna even oud als ik om samen mee te shoppen en te stappen. Een nadeel van kinderen sneller op elkaar krijgen, is dat je later ook alle studiekosten bijna tegelijk of kort op elkaar krijgt. Dat betekent dus flink sparen.

Kinderen sneller op elkaar krijgen of juist wat meer leeftijdsverschil ertussen: het heeft allebei voor- en nadelen. Je moet vooral luisteren naar je gevoel en pas aan een tweede (of derde of vierde) beginnen op het moment dat jullie eraan toe zijn. In ons geval maakt het leeftijdsverschil van ruim drie jaar niet uit. Mijn kinderen spelen heel erg leuk met elkaar en zijn elkaars beste maatje. Afgelopen weekend bewees dat maar weer. Mijn kinderen waren een heel weekend van elkaar gescheiden en wat hebben ze elkaar gemist.

Hoeveel jaar zit er tussen jouw kinderen? Heb je daar bewust voor gekozen of is dat door omstandigheden zo gekomen? Ik lees het graag bij de reacties.

Mama lifestyle blog, mamablogger, mama blog.

MAMA LIFESTYLE BLOG | HOME

4 thoughts on “Hoeveel leeftijdsverschil tussen je kinderen?

 1. Mijn zus en ik schelen 15 maanden. Ik zeg altijd dat we ongeveer even oud zijn, volgens haar ben ik veel jonger. :-)))
  Maar samen stappen, ho maar! Wij lagen elkaar totaal niet als pubers. Mijn moeder zei altijd dat dit het ideale leeftijdsverschil was.
  Mijn kinderen schelen 2 jaar en ik vind dat ideaal. Ze spelen zo leuk samen! Toch mooi dat het leeftijdsverschil van jouw kinderen voor jou ideaal is. Blijkbaar zijn wij moeders heel knap in de voordelen zien van onze eigen situatie.

 2. Wat mooi geschreven! We hebben het er thuis wel eens over wat de voordelen of nadelen zijn. Ik denk dat dat per gezin verschillend is en het moet passen in het plaatje. Onze kleine boef is nu 1jaar3maanden, maar we wachten tot ons gevoel zegt dat we klaar zijn voor een tweede. (Al moeten we niet te lang wacht vind ik ??)

 3. 2 jaar tussen de kinderen lijkt mij ook best vermoeiend, al zal het wel schelen hoe ‘bewerkelijk’ je eerste kindje is. Ik ben nu zwanger van de eerste en uitgeteld op 20 april. Ik weet nu al dat er bij ons waarschijnlijk ook zo’n 4 jaar tussen zal zitten. Ik moet eerst mijn studie afmaken en dan gaan solliciteren is de planning. Maar plannen kan niet altijd haha

 4. wij hebben 1 jaar en 8 maanden tussen onze eerste twee en dat is pittig tropenjaren
  en tussen de derde en vierde zal 1 jaar en 5 maanden zitten ik ben in augustus uitgerekend van de vierde
  de vierde was niet gepland maar meer dan welkom
  mijn man was er altijd een voorstander van wat meer leeftijdsverschil tussen de kinderen te laten maar ik was eigenwijs haha
  achteraf had hij toch gelijk maar gelukkig doet hij super veel in huis hij haalt hier de boodschappen kookt iedere avond
  en is smorgends bij de kinderen als ik vertrek naar mijn werk
  dan doet hij het ochtend ritueel
  als hij werkt savonds ben ik er .lost elkaar goed af haha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *