Hoofdluis & luizenpluizen

Hoe doe je een hoofdluiscontrole, hoe herken je hoofdluis en neten en hoe bestrijd je hoofdluis? Je leest het in dit artikel over hoofdluis en luizenpluizen. mamablog, mamablogger, mama lifestyle blogger

De herfstvakantie is voorbij, de scholen zijn weer begonnen en dat betekent dat ik ging “luizenpluizen” op school, oftewel de schoolkinderen ging controleren op hoofdluis. Eén van mijn taken als klassenmoeder van de klas van mijn zoontje en een taak die na elke schoolvakantie uitgevoerd moet worden. Nu moet ik zeggen dat je niet perse klassenouder hoeft te zijn om luizenouder te zijn. Van de klas van mijn dochter ben ik ook klassenouder, maar zijn twee andere moeders luizenouder. Ik heb nu twee keer een hoofdluiscontrole gedaan en ik ben tot nog toe geen hoofdluis of neten tegengekomen. Maar hoe doe je nu zo’n hoofdluiscontrole, hoe herken je hoofdluis en neten? En wat als je kindje hoofdluis heeft, hoe bestrijd je dit dan?

Hoe doe je een hoofdluiscontrole?

De eerste keer dat ik een hoofdluiscontrole ging doen, had ik geen kammetje bij me. Niet handig bleek later. De afgelopen week nam ik een dun kammetje mee voor het luizenpluizen. Het beste zou zelfs een luizenkam/netenkam zijn. Dat is een heel dun plastic kammetje. Vervolgens controleerde ik het haar van de kindjes streep voor streep. Bij de meisjes haalde ik de staartjes en vlechtjes uit. Hoofdluizen zitten graag op warme plekjes, dus achter de oren en in de nek zijn plekjes waar je extra goed moet controleren. Het beste kun je het/je kindje voorover laten buigen met zijn/haar hoofd, een wit vel papier op tafel leggen en dan van achteren naar voren het haar kammen met een netenkam. De luizen vallen dan op het vel papier.

Hoe herken je hoofdluis en neten?

Hoofdluizen zijn grijsblauwe of roodbruine beestjes van een paar millimeter groot. Neten, de eitjes van hoofdluizen, zijn grijs-wit en zitten aan het haar vastgeplakt. Dit in tegenstelling tot roos, wat juist los zit. Behalve dat hoofdluis zichtbaar is, kun je ook merken dat het/je kindje hoofdluis heeft, omdat hij/zij jeuk heeft in zijn/haar haar.

Hoe bestrijd je hoofdluis?

Ik kan me goed herinneren dat ik vroeger zelf hoofdluis had. Mijn moeder behandelde mijn haar toen met een speciale shampoo en waste toen al het beddengoed. Tegenwoordig wordt geadviseerd om na ontdekking van de hoofdluis besmetting twee weken lang elke dag het haar zorgvuldig te kammen met een netenkam. Aangezien een netenkam hele dunne tanden heeft, moet je ervoor zorgen dat het haar klitvrij is voordat je begint met kammen. Anders kom je namelijk niet door het haar heen.

Laat de persoon met hoofdluis zijn/haar hoofd voorover houden en kam vanaf de haren in de nek richting het voorhoofd. Neten zitten vastgeplakt aan het haar en krijg je moeilijker weg. Je kunt eventueel met je nagel de neet van het haar afstrijken. Wil je toch een luizenshampoo gebruiken, gebruik dan een shampoo die de stof dimeton bevat. Bij de apotheek kunnen ze jou informeren welke shampoo je moet hebben.

Het wassen van het beddengoed is niet nodig, omdat hoofdluis zich alleen verspreidt door contact met de haren. Toen mijn oudste dochter op het kinderdagverblijf zat, gebruikte ik een luizencape om haar jas in op te hangen. Een luizencape is een soort beschermhoes dat zou beschermen tegen luizen, en preventief middel dus tegen hoofdluis. Omdat hoofdluis zich alleen verspreidt wanneer je eigen haar in contact komt met haar van een ander dat besmet is met hoofdluis, is een luizencape overbodig.

Heeft jouw kindje wel eens last gehad van hoofdluis? Of heb jij zelf ooit hoofdluis gehad? Ik lees het graag bij de reacties.

mamablog, lifestyleblog, mamalifestyle, mama lifestyle blog, mamablogger, lifestyleblogger, familyblog, familyblogger, blog voor moeders

Volg mij via BloglovinTwitterFacebook of Youtube

Bron foto: RIVM

 

 

 

6 thoughts on “Hoofdluis & luizenpluizen

  1. Wij hadden ook weer controle op school vandaag, en gelukkig waren beide klassen van mijn kinderen luizenvrij! Mijn dochter heeft het al drie keer gehad, mijn zoon is tot nu toe altijd de dans ontsprongen. Ik snap overigens wel hoe dat komt, die meiden knuffelen de hele dag met elkaar en die lange haren zwieren constant in het rond tegen elkaar aan (tenminste, in geval van mijn langharige dochter en haar langharige vriendinnen). De meeste jongens hebben veel korter haar en knuffelen sowieso veel minder.
    Zodra ik hoor dat er weer luizen zijn ergens, gaat het haar van mijn dochter in strakke vlechtjes en knotjes, en gooi ik er een flinke laag haarlak overheen. Soms helpt het.

  2. Ahhh, ik krijg al jeuk als ik het lees. Ik ben zelf luizenmoeder geweest, mijn kinderen hebben het gelukkig nog nooit gehad. Sommige moeders worden compleet hysterisch als er luizen zijn geconstateerd…
    Blij met je info!

  3. Ook ik was ‘luizenmoeder’ toen mijn oudste op de basisschool zat. Ik had altijd braaf een staart in, toch wel een beetje bang dat ik ze ook zou krijgen. Wat overigens niet gebeurde.Vroeger heb ik ze zelf ook gehad hoor, heel vervelend.
    Ik wil overigens er even bij vermelden dat ze het liefst op schoon haar zitten. Dit omdat er vaak gelijk zo’n akelig stempel op kinderen gedrukt wordt. Ook door eventuele ouders…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *