Hormoonspiraaltje slecht voor je gezondheid?

Hormoonspiraaltje slecht voor je gezondheid. mamablog over zwangerschap en moederschap, mamalifestyleblog

Lekker dan… Ben ik een paar jaar geleden overgestapt op het hormoonspiraaltje, blijkt deze vorm van anticonceptie ook weer slecht voor je gezondheid te zijn….

Hormoonspiraaltje slecht voor je gezondheid. mamablog over zwangerschap en moederschap, mamalifestyleblog
Het hormoonspiraaltje: een zacht, plastic T-vormig voorbehoedsmiddel van 3 centimeter hoog en 2,4 centimeter breed dat vijf jaar lang dagelijks dezelfde hoeveelheid hormoon levonorgestrel afgeeft.

Na járenlang de anticonceptiepil te hebben geslikt, besloot ik dat het genoeg was geweest met dit voorbehoedsmiddel. Ik merkte dat ik er steeds vaker hoofdpijn/migraine van kreeg. Je zou kunnen vragen ” hoe merk je dat je hoofdpijn/migraine door de anticonceptiepil kwam?”. Dat merkte ik wanneer ik een tijdje de pil niet slikte, omdat ik wilde ontpillen voordat ik samen met mijn vriend aan de slag ging om zwanger te worden, in de periode dat we bewust bezig waren om zwanger te worden en in de periode na mijn bevalling toen ik borstvoeding gaf en niet aan de pil was. In die perioden had ik geen greintje last van hoofdpijn of migraine. Opvallend toch?

Met de geboorte van ons zoontje, ons tweede kindje, voelde ons gezin voor ons als compleet en toen mijn zoontje bijna twee jaar was, besloot ik een hormoonspiraaltje te laten plaatsen. Sterilisatie was op dat moment nog geen optie, omdat sterilisatie bij een vrouw toch best ingrijpend is. Je moet echt herstellen van zo’n operatie en met twee toen nog jonge kinderen, een eigen bedrijf en er grotendeels alleen voor staan vanwege een heel drukbezette vriend, vond ik de tijd echt nog niet rijp om mezelf te laten steriliseren. Sterilisatie van mijn vriend was ook geen optie, omdat een man na de operatie ongeveer een week geen zwaar lichamelijk mag verrichten en dat is toch wel lastig met ons eigen bedrijf.

Hormoonspiraaltje slecht voor je gezondheid. mamablog over zwangerschap en moederschap, mamalifestyleblog

Als tussenoplossing koos ik daarom voor het hormoonspiraaltje. Het spiraaltje zou zeer veilig zijn en de hormonen alleen lokaal, in de baarmoeder, afgeven. Ik hoopte dat met het spiraaltje in plaats van de anticonceptiepil de hoofdpijn/migraine zou verdwijnen of op zijn minst zou verminderen en ik hoefde ook niet meer dagelijks een pil te slikken om een zwangerschap te voorkomen. Het plaatsen van het spiraaltje was een zeer pijnlijke, maar gelukkige zeer korte gebeurtenis en van buikpijn na afloop had ik nauwelijks last. Ben je benieuwd hoe het hormoonspiraaltje geplaatst wordt? Bekijk dan deze video:

De hoofdpijn/migraine verdween inderdaad, net als mijn menstruatie. Op zich had ik nooit last van mijn menstruatie, alleen in mijn pubertijd. Toen was ik wekenlang ongesteld, maar in mijn volwassen jaren was mijn ongesteldheid echt te verwaarlozen. Ik bloedde maar een paar dagen en het bloedverlies was echt minimaal. Toch vond en vind ik het helemaal niet erg dat ik nu niet meer menstrueer. Bloedverlies is toch niet echt prettig.

Kortom: ik was helemaal blij met mijn hormoonspiraaltje, totdat ik een toch wel angstig bericht las. Uit onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat de hormoonspiraal niet alleen lokaal hormonen afgeeft, maar dat de hormonen in het hele lichaam terechtkomen en dat vrouwen met een hormoonspiraaltje langdurig hogere cortisolwaarden (stresshormoon) en een hogere hartslag (meer dan 10 slagen per minuut extra) hebben dan vrouwen die andere of geen voorbehoedsmiddelen gebruiken. Hogere cortisolwaarden kunnen leiden tot psychische problemen zoals depressie en concentratieproblemen. Ik dacht altijd dat de hormonen in het spiraaltje alleen lokaal in de baarmoeder werden afgegeven, maar dat blijkt dus niet zo te zijn. De hormonen uit het spiraaltje bereiken het hele vrouwelijk lichaam, dus ook de hersenen en de andere organen dan de baarmoeder.

In de bijsluiter van de Mirena hormoonspiraal wordt duidelijk aangegeven wat de mogelijke bijwerkingen kunnen zijn, maar of de getallen en risico’s juist zijn, weet ik niet nu bekend is geworden dat de hormonen níet alleen lokaal werkzaam zijn.

Voor welke bijwerkingen zou de Mirena hormoonspiraal kunnen zorgen? Dit is wat er in de bijsluiter vermeld staat:

Vaak voorkomende bijwerkingen (bij meer dan 1 op de 100, maar bij minder dan 1 op de 10 vrouwen):

 • depressieve stemming, zenuwachtigheid, verminderd libido (zin in sex)
 • hoofdpin
 • buikpijn
 • misselijkheid
 • acné
 • rugpijn
 • pijn in de onderbuik (bekken)
 • pijnlijke menstruatie
 • afscheiding uit de vagina
 • ontsteking van de schaamlippen of de vagina
 • gevoelige of pijnlijke borsten
 • uitstoten van het spiraaltje

Soms voorkomende bijwerkingen (bij meer dan 1 op de 1.000, maar bij minder dan 1 op de 100 vrouwen):

 • stemmingswisselingen
 • migraine
 • opgeblazen gevoel
 • haaruitval
 • overmatige lichaamsbeharing
 • jeuk
 • huiduitslag
 • ontsteking in de onderbuik (inwendige vrouwelijke geslachtsorganen boven de baarmoederhals)
 • ontsteking van het baarmoederslijmvlies (endometritis)
 • ontsteking van de baarmoederhals
 • vochtophoping

Zelden voorkomende bijwerkingen (bij meer dan 1 op de 10.000, maar bij minder dan 1 op de 1.000 vrouwen):

 • huiduitslag met hevige jeuk en vorming van bultjes
 • perforatie van de baarmoeder

Ik vraag mij af of deze getallen nog wel juist zijn, aangezien er in de bijsluiter van het hormoonspiraaltje duidelijk staat aangegeven dat de hormonen lokaal worden afgegeven in de baarmoeder:

Het Mirena-IUD is een klein, T-vormig voorwerp dat in de baarmoeder wordt geplaatst. In het verticale deel van Mirena zit een staafje dat een hormoon, levonorgestrel, bevat. Onderaan de “T” zitten twee dunne draadjes. Door de T-vorm blijft Mirena goed in de baarmoeder zitten. Nadat Mirena is geplaatst, geeft het elke dag een kleine hoeveelheid hormoon af in de baarmoeder.

Dacht ik eindelijk de voor mij perfecte vorm van anticonceptie te hebben gevonden, blijkt ook dit voorbehoedsmiddel misschien wel meer gezondheidsrisico’s met zich mee te brengen dan wordt aangegeven in de bijsluiter. Het liefst zou ik helemaal geen hormonaal anticonceptiemiddel gebruiken, maar alleen een condoom. Maar ik vrees dat ik dan zo weer zwanger ben, want echt heel zorgvuldig zijn mijn vriend en ik niet. Misschien toch maar gaan voor sterilisatie? Tot mei 2019 heb ik tijd om hierover na te denken, want dan moet mijn spiraaltje verwijderd of vervangen worden.

Welke vorm van anticonceptie gebruik jij? En ervaar jij negatieve gevolgen door het gebruik van een bepaald voorbehoedsmiddel? Of ben jij misschien gesteriliseerd? Ik ben erg benieuwd naar jouw ervaring(en). Ik lees het heel graag bij de reacties.

Bron: Erasmus MC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *