Huis kopen: waarom een overlijdensrisicoverzekering noodzakelijk is

Huis kopen: waarom een overlijdensrisicoverzekering noodzakelijk is, mamalifestyleblog, mamablog, mamablogger

In december is het een jaar geleden dat ik samen met mijn vriend ons droomhuis kocht. Niet alleen het proces van bieden met andere kandidaten was heel spannend, ook het afsluiten van een hypotheek was best indrukwekkend. 16 jaar eerder kocht ik samen met mijn vriend ons eerste appartement, maar sindsdien zijn de hypotheekregels behoorlijk veranderd.  Wat niet is veranderd en wat ook nu weer een belangrijk onderdeel was bij het aanvragen van de hypotheek was de overlijdensrisicoverzekering. Voor ons vorige huis hadden wij zo’n verzekering en ook nu hebben wij weer een overlijdensrisicoverzekering afgesloten. In deze blog vertel ik je over deze verzekering en de noodzaak ervan en lees je meer over wat de financiële gevolgen voor mij zouden zijn als mijn partner zou overlijden.

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering kan worden gekoppeld aan de hypotheek. Dit betekent dat de openstaande hypotheekschuld (gedeeltelijk) wordt kwijtgescholden wanneer één van ons tweeën overlijdt gedurende de looptijd van de verzekering. De hoogte van het bedrag dat uitgekeerd wordt, is – in ons geval – gelijk aan het bedrag wat er nog aan hypotheek openstaat, maar dit bepaal je dus zelf. Aan het begin van de hypotheekperiode heb je nog weinig afgelost en is de hypotheekschuld hoog. Hoe langer je hypotheek loopt en hoe meer je hebt afgelost, hoe lager de hypotheekschuld. De overlijdensrisicoverzekering zorgt ervoor dat het volledige bedrag in één keer wordt afgelost. Of dat nu aan het begin, halverwege of richting het einde van de looptijd van je hypotheek is en ongeacht de hoogte van de hypotheekschuld. Je kunt de hoogte van je overlijdensrisicoverzekering aanpassen aan de hypotheekschuld, dus je hoeft niet altijd voor een gelijkblijvende verzekering te kiezen. Een dalende overlijdensrisicoverzekering sluit in dit geval meestal beter aan. Wanneer je hypotheek aan het einde van de looptijd is en volledig is afgelost, wordt er niets wordt uitgekeerd, omdat er geen hypotheekschuld meer is. De looptijd van onze overlijdensrisicoverzekering is gelijk aan de looptijd van onze hypotheek en dat is 30 jaar.

Waarom zou je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten? 

Het verliezen van je geliefde is natuurlijk je ergste nachtmerrie. Mensen denken hier liever niet aan, ook ik niet. Toch moet je hier wel bij stilstaan wanneer je een huis koopt, ook al ben je nog jong. Je verwacht dat je partner en jij heel oud worden, maar het leven kan anders lopen. Je kunt geheel onverwachts en veel vroeger dan verwacht komen te overlijden door bijvoorbeeld ziekte of een ongeluk.

Wanneer je hypotheek volledig is afgelost, kun je in ieder geval als achterblijver in je huis blijven wonen. Maar wanneer er nog een hypotheekschuld openstaat en je geen overlijdensrisicoverzekering hebt afgesloten, zul je de maandelijkse kosten en aflossing alleen moeten kunnen dragen. Wanneer je niet de financiële middelen hiervoor hebt of onvoldoende inkomsten rest er niets anders dan je huis verkopen.

Verhuizen is misschien het laatste dat je wilt wanneer je partner overlijdt. Je wilt het huis dat van jullie samen is geweest niet achterlaten. Jullie hebben het samen gekocht, het was jullie droomhuis en jullie hebben er samen mooie herinneringen gemaakt. Helemaal wanneer je (thuiswonende) kinderen hebt, wil je hen hun vertrouwde thuis niet ontnemen. Daarnaast is je huis moeten verkopen vanwege financiële redenen niet alleen heel triest, maar kan het ook heel problematisch zijn om betaalbare, vervangende woonruimte te vinden.

Mijn financiële situatie wanneer ik alleen zou achterblijven

Wanneer mijn partner zou overlijden, zou ik het zonder een overlijdensrisicoverzekering financieel nooit kunnen opbrengen om in ons huis te blijven wonen met onze kinderen. Daarvoor is het bedrag aan maandelijkse aflossing en rente van onze hypotheek veel te hoog. Ik denk dat dit voor heel veel huishoudens geldt. Wanneer beide partners werken, tellen ze meestal beide inkomens mee bij het aanvragen van een hypotheek, soms zelfs nog fulltime inkomens terwijl ze jaren later parttime zijn gaan werken in verband met de komst van kinderen.

In ons geval hebben wij ons huis samen gekocht gebaseerd op het inkomen wat we genereren met ons bedrijf. Wanneer mijn partner zou overlijden, kan ik ons bedrijf helaas niet voortzetten vanwege de aard van de werkzaamheden. Dit betekent dus ook dat er dan geen inkomsten meer zijn vanuit ons bedrijf. Het hoofdinkomen valt dus weg. Ik heb dan alleen nog de inkomsten die ik apart van ons bedrijf verdien en dat is veel te weinig om de hypotheek van te kunnen betalen. 

Met een overlijdensrisicoverzekering kan ik wel in ons huis blijven wonen wanneer mijn partner zou overlijden, omdat de openstaande hypotheekschuld dan in één keer wordt afgelost. Dit betekent dat ik geen hypotheeklasten meer heb. Ik moet dan natuurlijk nog wel zorgen voor genoeg inkomen om de overige kosten te kunnen betalen. Denk hierbij aan de energiekosten, boodschappen en dergelijke. Maar die kosten zijn behapbaar en ik kan dan in ons huis blijven wonen met onze kinderen. 

Sluit altijd een overlijdensrisicoverzekering af

Dat wij een overlijdensrisicoverzekering hebben afgesloten is best een geruststellende gedachte. Blijf altijd realistisch en denk rustig na, ook wanneer je snel moet handelen zoals wij. Bij ons droomhuis was er sprake van meerdere bieders en moesten we binnen een week de hypotheek al rond hebben. Laat je vooral niet gek maken. Een huis kopen is niet zomaar iets. Zorg ervoor dat je alles goed regelt, niet alleen je inboedel- en opstalverzekering, maar dus zeker ook een overlijdensrisicoverzekering. Voor informatie over een overlijdensrisicoverzekering kun je niet alleen terecht bij je hypotheekverstrekker, maar je kunt ook online meer lezen over een overlijdensrisicoverzekering voor de hypotheek. Zorg ervoor dat je je goed laat informeren en dat je je goed verzekert.

 

Heb jij ook een overlijdensrisicoverzekering afgesloten bij de aankoop van je huis?

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

#MLBsamenwerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *