Je huis ventileren: hoe moet je dat doen?

Je huis ventileren: hoe moet je dat doen? mamalifestyleblog, mamablog, mamablogger

In het voorjaar en de zomer staan bij mij altijd ramen en luikjes open. Ik vind het heerlijk om mijn huis dan te luchten. Niets lekkerders dan de voorjaarslucht die je huis binnenstroomt. In de herfst en de winter is het bij mij een ander verhaal. Sinds we in ons nieuwe huis wonen, hebben we aluminium kozijnen met ventilatieroosters. Nu het winter is, lucht ik mijn huis een stuk minder vaak, maar de ventilatieroosters heb ik wel altijd open staan. Ook het luikje in de woonkamer en het badkamerraam staan regelmatig op een kier om extra te ventileren. Door te ventileren haal je niet alleen schone lucht naar binnen, maar voer je ook vervuilde lucht van binnen af naar buiten.

Wanneer je in een ouder huis woont, heeft je huis vaak kieren of naden. In ons vorige huis sloot bijvoorbeeld het luikje in de woonkamer niet goed waardoor we automatisch extra ventilatie hadden (in de winter was het hierdoor helaas wel ijskoud in de woonkamer). Ook liet ik de ramen en de balkondeur altijd op de knip staan, zo kwam er lucht door het kiertje. In ons nieuwe huis hebben we geen ramen met een knip, maar kantelramen met een ventilatierooster die dus altijd openstaan. 

Ventileren doe ik op zich goed, maar toch zou ik de ramen wat vaker helemaal open kunnen gooien om extra te luchten op bepaalde momenten. Waarom ik de ramen nu niet zo vaak helemaal open doe, is omdat er nog geen deuren in onze slaapkamers hangen. Daar zijn we helaas nog niet aan toegekomen. Wanneer ik het raam open laat staan en het buiten zo koud is, wordt het binnen wel erg fris en stook ik voor niks. De warmte vliegt dan zo mijn huis uit. Toch zou ik dit niet erg moeten vinden, want extra luchten is geen overbodige luxe voor je gezondheid.

Een goed geventileerd huis warmt niet alleen beter op, maar is ook noodzakelijk voor een gezond leefklimaat en je gezondheid. Wanneer je je huis onvoldoende ventileert, krijg je meer vocht in huis en hierdoor ook meer allergenen. Hierdoor kun je last krijgen van allergieën, problemen aan je luchtwegen en irritatie aan de slijmvliezen door vocht en schimmels in huis. Veel mensen ventileren hun huis onvoldoende, want maar liefst 1 op de 10 huizen heeft schimmel en in veel huizen is binnen meer fijnstof aanwezig dan buiten. 

Ventilatieroosters moet je altijd open hebben staan, maar op sommige momenten moet je ook extra ventileren en bijvoorbeeld een raam of deur openzetten om te luchten. Wanneer we douchen, gaat altijd het dakraam in de badkamer open om het vocht af te voeren. Doen we dit niet, dan lijkt onze badkamer net een Turks stoombad. Een vochtige badkamer zorgt ook voor schimmel en dat is dus niet goed voor je gezondheid.

Extra luchten moet je ook wanneer je kookt. Zet niet alleen altijd de afzuigkap aan om dampen af te voeren, maar probeer ook een raam open te zetten. De afzuigkap staat bij ons altijd aan wanneer we koken, maar het raam openen we eerlijk gezegd niet. Ja alleen in de zomer of in het voorjaar. Toch een puntje om gelijk mee aan de slag te gaan.

Zo is het ook goed om extra te luchten wanneer je bijvoorbeeld visite hebt en was kun je beter buiten dan binnen drogen om vocht in huis zoveel mogelijk tegen te gaan. Bijna altijd hang ik de was toch binnen, maar lucht ik de waskamer wel extra door het raam of de deur open te zetten. 

Ventileer jij je huis voldoende? Wat doe jij met natte was: hang jij deze binnen of buiten te drogen? En zet jij wel of niet het keukenraam open wanneer je aan het koken bent?

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *