Huishoudelijke klusjes: stofzuigen, mamalifestyleblog, mamablog, mamablogger
Mama & lifestyle

Huishoudelijke klusjes: stofzuigen

Stofzuigen is op zich een makkelijk huishoudelijk klusje, maar wel een tijdrovend klusje. In mijn vorige huis (80 m2) was ik redelijk snel klaar met stofzuigen, maar in mijn nieuwe huis (150 m2) is het veel meer werk om te stofzuigen. Het meest vervelende zijn de drie verdiepingen die mijn huis telt. Eigenlijk zou ik twee stofzuigers moeten hebben, zodat ik niet de trappen op en af hoef te sjouwen met zo’n zware stofzuiger. En eigenlijk zou ik ook vaker moeten stofzuigen in huis. Nu stofzuig ik twee keer per week en dat is best weinig met een gezin met twee kinderen en twee poezen.

Het punt is dat ik ’s morgens zodra de kinderen naar school zijn gelijk aan het werk ga. Ook al werk ik vanuit huis en ben ik eigen baas, ik neem mijn werk uiterst serieus en ga niet onder werktijd mijn huis schoonmaken of stofzuigen. Ik beken dat ik onder werktijd wel eens wasjes draai, maar dat kost geen tijd en energie, want de wasmachine doet het werk.

’s Middags uit school moet ik soms nog even werken, ga ik met mijn kinderen naar de speeltuin of zijn er vriendjes of vriendinnetjes over de vloer. Dan kan ik dus ook niet echt stofzuigen. ’s Avonds wanneer mijn kinderen op bed liggen, heb ik eindelijk tijd om te gaan stofzuigen, maar dan wil ik weer geen herrie maken. Meestal stofzuig ik op woensdag en in het weekend. Nu is het echt niet zo dat mijn huis mega stoffig en vol kruimels is. ’s Avonds veeg ik namelijk de vloer met een bezem. Dan heb ik toch alle kruimels weg, maar maak ik geen herrie.

Leestip: in 2 uur een brandschone en vetvrije keuken

In de Telegraaf las ik dat stofzuigen de meest gehate taak in het huishouden is en dat de meeste Nederlanders gemiddeld zeven uur per maand bezig zijn met stofzuigen. Bij huishoudens met kinderen en/of huisdieren wordt er drie uur meer besteed aan stofzuigen. Dat komt dus op 10 uur per maand. Wanneer je dat omrekent naar wekelijkse basis, dan is dat zo’n 2,5 uur per week. Ik kom daar denk ik aardig bij in de buurt.

Ik herken me er ook in dat de meeste mensen een hekel hebben aan stofzuigen. Stofzuigen is ook echt niet mijn favoriete huishoudelijke klus. Eén van de meest irritante dingen aan stofzuigen vind ik om onder het bed te stofzuigen en om alle spullen op de grond heen. Dan pas merk je hoeveel planten, kastjes en tafels je allemaal in huis hebt staan. Een te kort snoer vind ik ook echt een grote ergernis.

In mijn vorige huis heb ik nog een tijdje een stofzuiger zonder zak gehad. Naast dat ik het wel makkelijk vond om geen stofzuigerzak meer te hoeven verwisselen, had deze stofzuiger ook nog eens een megalang snoer. Ik kon bijna het hele huis stofzuigen zonder van stopcontact te hoeven wisselen. Dat is nu wel anders. De stofzuigerzak loze stofzuiger maakte op een gegeven moment zoveel herrie, dat we het de buren en onszelf niet konden aandoen om dat ding nog langer te gebruiken. Mijn vriend heeft toen een andere stofzuiger gekocht, een ouderwetse stofzuiger met zak, maar dus ook met een veel te kort snoer. Misschien dat ik nog eens op zoek ga naar een extra stofzuiger, voor boven of beneden, en met extra lang snoer.

Leestip: in 3 uur een schoon huis

Ondanks dat ik stofzuigen niet leuk vind om te doen, bezorgt het me na afloop wel een lekker gevoel. Het is natuurlijk heel fijn wanneer je huis schoon is. Al is het maar voor even, want met kleine kinderen en poezen ligt er zo weer viezigheid op de vloer. Een ander voordeel van stofzuigen is niet alleen dat je er calorieën mee verbrandt (voor mij niet belangrijk, want ik wil niet afvallen), maar ook dat je er blijer van wordt. Tijdens het stofzuigen maak je, net als tijdens sporten, het stofje endorfine aan. Uit onderzoek blijkt dat mensen zich gemiddeld 3,5 dag per maand niet lekker voelen. Wanneer je regelmatig stofzuigt, wordt het aantal baaldagen gehalveerd. Extra reden om te gaan stofzuigen.

Vind jij stofzuigen ook een vervelende klus om te doen? Zijn er andere huishoudelijke klussen waar je nog meer een hekel aan hebt? Of vind jij het juist heerlijk om je huis schoon te maken? Praat erover meer bij de reacties.

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *