Ik laat me steriliseren. Of toch niet?

Mijn kinderwens is vervuld en ik denk erover om me over een paar jaar te laten steriliseren. Maar hoe zeker ben ik van mijn zaak? mamablog, mamablogger, mama lifestyle blogger

Op mijn blog schreef ik al eerder dat mijn kinderwens vervuld is. Dat ik twee fantastische en gezonde kinderen heb mogen krijgen, vind ik iets wonderlijks en is iets waarvoor ik ontzettend dankbaar ben. Omdat ik niet meer zwanger wil worden, heb ik een spiraal laten plaatsen. Nog een paar jaar en dan moet de spiraal vervangen worden. Mijn plan is om me dan te laten steriliseren. Ik wil liever geen hormonen meer die door anticonceptiemiddelen zoals de pil en het spiraaltje worden toegediend. Maar voorbehoedsmiddelen zoals condooms zijn echt geen optie. Daarvoor zijn mijn vriend en ik veel te slordig.

Sterilisatie man vs. sterilisatie vrouw

Nu zou mijn vriend zich kunnen laten steriliseren. Ik hoor steeds vaker dat de man zich laat steriliseren. Voor een man is een sterilisatie een kleine ingreep. Terwijl wanneer een vrouw zich laat steriliseren, het een pittige operatie betreft. Een sterilisatie is voor een vrouw altijd definitief, maar kan bij een man eventueel teruggedraaid worden.

Een man kan tot op hoge leeftijd kinderen verwekken terwijl vrouwen maar beperkt vruchtbaar zijn. Wat als je relatie uitgaat en je ex-man of ex-vriend een nieuwe liefde ontmoet? Of wat als jij een nieuwe liefde krijgt? Zou hij of zou jij dan kinderen willen krijgen met je nieuwe vriend of vriendin?  Wanneer de man gesteriliseerd is, zou hij kunnen overwegen of de sterilisatie teruggedraaid kan worden. Dit heeft uiteraard wel wat voeten in aarde en is zeker niet zo makkelijk geregeld zoals ik het nu opschrijf. Maar wanneer je als vrouw gesteriliseerd bent en zwanger wilt worden van je nieuwe liefde is dit helemaal uitgesloten.

Wil ik echt geen kinderen meer?

Dit zijn allemaal zaken waar ik over nadenk. En waar andere mannen en vrouwen misschien ook wel over nadenken wanneer ze een sterilisatie overwegen. Het is toch een pittige en in ieder geval voor vrouwen definitieve keuze: nooit meer kinderen krijgen. Je moet wel heel erg zeker van je zaak zijn om deze grote stap te wagen. Maar wanneer weet je echt 100% zeker dat je geen kinderen meer wilt krijgen?

Sinds de geboorte van mijn tweede kindje, nu vier jaar geleden, denk ik zeker te weten dat ik geen kinderen meer wil. Een bevalling die bijna fataal afliep voor mijn zoontje, mijn leeftijd, het gebrek aan ruimte (al is daar natuurlijk altijd wel een oplossing voor te vinden) en vooral ook het gebrek aan tijd zijn voor mij de belangrijkste redenen om niet meer zwanger te willen worden. Voor mij voelt mijn gezin als compleet. En zo voelt dat al jaren.

Laat ik me steriliseren?

Als je nu naar mijn mening zou vragen over sterilisatie zou ik je vertellen dat ik me over een paar jaar laat steriliseren. Alhoewel het heel gevaarlijk is om hier een uitspraak over te doen. Want hoe sta ik erin mocht mijn relatie stranden (wat ik uiteraard niet hoop) en ik een leuke man tegen het lijf loop? Ik verwacht nu dat ik mij nog steeds niet zou willen voortplanten, maar verliefdheid kan je misschien wel op andere gedachten brengen…

Waarom ik denk mezelf te laten steriliseren en waarom laat mijn vriend zich niet steriliseren? Omdat ik denk zeker te weten dat ik echt geen kinderen meer wil, ook niet als ik een eventuele volgende relatie zou hebben. Mijn leeftijd en de gezondheidsrisico’s zijn voor mij de doorslaggevende factoren.

Hoe makkelijk ik er nu over praat/schrijf, hoe pijnlijk zal het zijn als ik mij besluit te laat steriliseren. Niet alleen lichamelijk pijnlijk, maar ook mentaal. Dan is het boek zwanger worden echt voorgoed gesloten. Gelukkig heb ik nog drie jaar om erover na te denken. En misschien besluiten mijn vriend en ik alsnog dat hij zich laat steriliseren.

Hoe kijk jij aan tegen sterilisatie? Is het een onderwerp dat je misschien al wel besproken hebt met je partner? Of heeft één van jullie zich zelfs al laten steriliseren? Ik lees het graag bij de reacties.

mamablog, lifestyleblog, mamalifestyle, mama lifestyle blog, mamablogger, lifestyleblogger, familyblog, familyblogger, blog voor moeders

Volg mij via Bloglovin, Twitter, Facebook of Youtube

 

Bron foto: Freepik

2 thoughts on “Ik laat me steriliseren. Of toch niet?

  1. Mijn man zei meteen al na de geboorte van ons kindje dat hij zich wel wil laten steriliseren. Wij hebben niet de wens ons gezin verder uit te breiden en ik wil ook liever niet meer aan de pil. Misschien dat ik eerst nog een spiraal laat plaatsen voordat mijn man zich laat steriliseren. Ik denk er nog over na, ons dochtertje is tenslotte nog geen 2 maanden oud en ik weet niet hoe ik er later over denk. Maar hoe ik er ook over zal denken, mijn man is er zeker van dat hij één kindje genoeg vindt.
    Een vriendin van mij heeft een man die zich na zijn twee kinderen in een eerder huwelijk heeft laten steriliseren. Hij heeft de ingreep voor mijn vriendin ongedaan laten maken. Nu zijn ze succesvol in verwachting van een meisje.
    Toch laat ik dat niet meewegen in onze beslissing. Ik volg daarin eigenlijk voornamelijk de keuze van mijn man.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *