Is een zwangerschapstest betrouwbaar?

Is een zwangerschapstest betrouwbaar? mamalifestyleblog, mamablog, mamablogger

Vier keer in mijn leven heb ik een zwangerschapstest gedaan. Drie van de vier zwangerschapstesten waren positief. Uit mijn drie zwangerschappen heb ik twee kinderen gekregen. De eerste zwangerschap eindigde in een heel vroege miskraam. De eerste zwangerschapstest die we deden was positief. Ook had ik alle zwangerschapssymptomen, op misselijkheid na. De tweede zwangerschapstest die we uitvoerden, had een heel andere uitslag. In deze blog vertel ik je waarom we deze test deden en wat de uitslag ervan was.

Eerste zwangerschapstest: zwanger

Toen ik begin 20 was, werd ik voor het eerst zwanger. De zwangerschap was niet gepland. Toch keken we ernaar uit om ons kindje te verwelkomen. Ik werd maar niet ongesteld, terwijl ik normaal gesproken altijd netjes elke maand mijn menstruatie kreeg. Op een gegeven moment heb ik een zwangerschapstest laten doen bij de huisarts. Achteraf gezien had ik natuurlijk ook gewoon een zwangerschapstest thuis kunnen uitvoeren. De zwangerschapstest had een positieve uitslag. 

Tweede zwangerschapstest: niet zwanger

Nadat het nieuws dat ik zwanger was een beetje was geland, wilde ik graag andere moeders met een kinderwens helpen. Ik besloot urine te doneren aan Moeders voor Moeders. Een consultant van Moeders van Moeders kwam bij ons op bezoek, vertelde ons over Moeders voor Moeders en ik moest ook nog even een zwangerschapstest doen. Nadat ik over het staafje had geplast, wachtten we even tot de uitslag. Tot mijn grote verbazing was de uitslag van de test negatief. De consultant stelde me nog gerust en vertelde me dat er waarschijnlijk nog niet zoveel hormonen in mijn urine zaten. Ik had er direct al een vreemd gevoel bij. Ik twijfelde ook niet aan de uitslag. Uiteindelijk bleek er na een inwendige echo bij de verloskundige geen vruchtje meer te zitten. Waarschijnlijk was ik het vruchtje al in een heel vroeg stadium verloren. 

Hoe betrouwbaar is een zwangerschapstest?

Zoals ik al schreef, ik twijfelde niet aan de uitslag van mijn tweede zwangerschapstest. Zo twijfelde ik ook niet aan de uitslag van mijn eerste, positieve, zwangerschapstest. Ik geloof echt dat ik zwanger ben geweest, ik had alle symptomen. Ik heb de zwangerschapstest ook zeker niet te vroeg gedaan. Ik heb echt gewacht tot zeker een week nadat ik ongesteld had moeten worden. Je kunt de zwangerschapstest ook voor je menstruatie uitvoeren, maar de kans bestaat dat je zwangerschap binnen twee weken alsnog eindigt. Wanneer je zo vroeg test, kun je dus te maken krijgen met een grote teleurstelling wanneer je zwangerschap binnen twee weken afloopt. Test je wat later, dan heb je iets meer zekerheid. 

Ik ben ervan overtuigd dat de testen die ik heb gedaan zeer betrouwbaar waren. In principe is een zwangerschapstest ook heel betrouwbaar. Zo stelt Clearblue dat al haar zwangerschapstesten meer dan 99% nauwkeurig zijn vanaf de dag dat je menstruatie zou moeten beginnen. Nu heb je natuurlijk altijd kans dat je tot de 1% behoort, maar de kans is wel ontzettend klein. 

Foutieve zwangerschapstest

Afgelopen week las ik dat in Groot-Brittannië waarschijnlijk 10.000 vrouwen positief hebben getest op een zwangerschap. Nu blijkt dat er zo’n 58.000 foutieve zwangerschapstesten in omloop zijn. Het lijkt me erg schrijnend als je zo’n zwangerschapstest hebt gebruikt, in de zevende hemel bent dat je zwanger bent en dat het toch niet zo blijkt te zijn. De zwangerschapstesten worden nu teruggeroepen, maar het leed is al geschied. Zeker wanneer je jarenlang bezig bent om je kinderwens in vervulling te laten gaan, is het extra verdrietig. Wie weet hoe lang je in de veronderstelling hebt geleefd dat je zwanger bent… 

Wat is jouw ervaring met zwangerschapstesten? Heb jij ooit een valse uitslag gehad of heb jij te vroeg getest waardoor je bijvoorbeeld een negatieve zwangerschapstest had terwijl je toch zwanger bleek te zijn? Praat erover mee bij de reacties.

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *