Is gamen slecht voor kinderen? mamalifestyleblog, mamablog, mamablogger, moederschap, kind, opvoeding
Kind & opvoeding

Is gamen slecht voor kinderen?

Voor haar tiende verjaardag kreeg mijn dochter een PlayStation. Eigenlijk was het cadeau ook voor haar broer, omdat hij nog een verjaardagcadeau tegoed had. Vanwege de verbouwing en verhuizing hadden we namelijk zijn verjaardag niet gevierd voor familie en beloofden we hem een cadeau. Mijn dochter speelt niet meer met speelgoed, maar een spelletjescomputer leek haar wel leuk. Mijn zoon vond dit ook een goed idee. We kochten een tweedehands PlayStation en spelletjes en het gamen kon beginnen. 

De spelletjescomputer was gelijk een succes bij mijn kinderen. Er zaten al wat voetbal- en racespelletjes bij en zelf kochten we nog Minecraft. Mijn zoon vindt vooral de voetbalspelletjes heel erg leuk om te spelen en mijn dochter bouwt graag in Minecraft. In het begin was ik nog een beetje huiverig voor een spelletjescomputer in huis. Ik had van anderen al wat verhalen gehoord over kinderen die de hele dag zitten te gamen. Mijn kinderen mogen best af en toe een spelletje spelen, maar niet voortdurend. We zijn nu anderhalve maand verder en het gamen gaat goed. Bijna dagelijks gamen mijn kinderen, maar het is niet urenlang. Vaak is het maar een half uurtje. Als het zo door blijft gaan, krijg ik zeker geen spijt van het kopen van de PlayStation.

Voordat ik de PlayStation kocht was ik even bang dat mijn kinderen game verslaafd zouden worden en ik ze amper weg kon krijgen achter de spelletjescomputer. Waarom ik dit dacht? Ik denk namelijk dat het niet goed is wanneer een kind heel vaak en lang op een spelletjescomputer speelt. Een kind kan dan volgens mij beter lekker buiten spelen, tekenen, knutselen of met Lego bouwen. Maar is gamen eigenlijk wel slecht voor kinderen? 

Gamen lijkt misschien een negatieve bezigheid, maar heeft ook positieve kanten. Een kind dat veel tijd online doorbrengt, ontwikkelt vaardigheden als multitasken, tactisch nadenken en de Engelse taal zegt Sabine Donders (jeugdhulp en organisator van een kennisevent over gamen) in BD.  Een spelletje doen zoals Minecraft is leerzaam voor een kind. Kennisnet legt uit dat digitale omgevingen een nieuwe werkplaats zijn waar kinderen met virtueel gereedschap bouwen, ontdekken, spelen en leren. In Minecraft kunnen kinderen bouwen met blokken en alles maken wat ze willen. De speler is een ontdekkingsreiziger in zijn eigen wereld en moet alles zelf uitzoeken: van het vinden van eten, onderdak, grondstoffen tot gereedschap. Een kind gaat in Minecraft dus creatief, technisch en oplossingsgericht te werk. In Zweden en Amerika wordt er zelfs op scholen gewerkt met Minecraft. Wil je meer lezen over het computerspelletje Minecraft: Kennisnet.

Gamen is dus zo slecht nog niet, maar ik zegt altijd maar: alles met mate. Dus wanneer mijn kinderen na schooltijd even willen gamen is dat prima, maar dat mag zeker niet tot etenstijd duren. 

Houdt jouw kind ook van gamen en blijft de tijd die jouw kind op de spelletjescomputer besteedt – net als bij ons – ook beperkt?

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *