monogamie, open relatie, mamablog, mamablogger, mama lifestyle blogger
Mama & lifestyle

Is monogamie ouderwets?

In de Elle las ik een artikel over het uitsterven van monogamie en dat steeds meer stellen kiezen voor een open relatie. Eerlijk gezegd verbaasde mij dit nogal. In mijn omgeving ken ik eigenlijk helemaal geen stellen die een open relatie hebben. Alhoewel het natuurlijk wel zo kan zijn dat iemand een open relatie heeft, maar hier niet openlijk over praat. Misschien rust er nog een taboe op?

Mijn vriend en ik zijn al 17 jaar samen. Ik kan me niet voorstellen dat mijn vriend of ik intiem zou zijn met anderen. Ik kan mij dus niet inleven in iemand die een open relatie heeft (zonder dat ik mensen met een open relatie veroordeel). Toch is het eigenlijk best raar dat je je hele leven  “maar” met één persoon intiem bent.

Als ik het vergelijk met een goede vriendin, heb je misschien wel meerdere goede vriendinnen. Diepgaande en persoonlijke gesprekken die ik met de ene vriendin heb, kan ik ook met een andere vriendin voeren zonder daarmee afbreuk te doen aan één van de twee vriendschappen. Het gaat hierbij puur om het emotionele. Iets wat bij een open relatie niet van toepassing is. Daarbij gaat het juist om het fysieke. Seks met anderen mag, maar een emotionele verbintenis aangaan is vaak uitgesloten.

In het artikel noemt Simone van Saarloo (filosofe en auteur van het boek “Het Monogame Drama”) monogamie ouderwets. De titel van haar boek wekt de indruk dat monogaam zijn een drama is. Ik vind monogamie juist verre van een drama. Misschien omdat ik niet naar andere mannen verlang. Ik ben gelukkig en meer dan tevreden met de man die ik jaren geleden aan de haak heb geslagen en die mij twee kinderen heeft geschonken. Wanneer ik andere mannen zie, zie ik er niet één die kan tippen aan mijn vriend. Ik weet het, het klinkt heel erg cliché en zoetsappig, maar zo voel ik het wel. Misschien zie ik wel geen andere mannen die mij leuker lijken, omdat ik simpelweg de behoefte niet heb om “om me heen” te kijken.

Ik vraag me af of het hebben van een open relatie echt zo’n fijnere ervaring is en hoe partners hiermee omgaan. Hoe ga je om met jaloezie of wanneer één van de partners verliefd wordt op een ander? Hoe doe je dat wanneer je kinderen hebt? Leg je het de kinderen uit of houd je het verborgen?

Ik wil heel graag benadrukken dat ik met dit artikel niemand wil beledigen, aanvallen of veroordelen.

Wat vind jij van monogamie? Ouderwets of juist niet? Ik ben ook erg benieuwd of er onder mijn lezers iemand is die een open relatie heeft en hoe hij/zij dit ervaart? Ik lees het graag bij de reacties.

mamablog, lifestyleblog, mamalifestyle, mama lifestyle blog, mamablogger, lifestyleblogger, familyblog, familyblogger, blog voor moeders

Volg mij via Bloglovin, Twitter, Facebook of Youtube

 

Bron foto: Freepik

5 Reacties

  • Nathalie | Inside and Out

    Hier hetzelfde verhaal; ook 17 jaar bij mijn vriend en nooit een vent tegen gekomen die aan hem kan tippen. Omdat we 16 waren toen we verkering kregen en elkaar’s eerste waren, heb ik het gevoel dat we samen echt iets bijzonders delen. Die klik die ik met hem voel, voel ik niet bij anderen, maar net wat je zegt; ik ben zo tevreden dat ik ook niet op zoek ben.

    Ik ben nuchter; ik besef dat het over een paar jaar misschien niet meer leuk is en dat we uit elkaar kunnen groeien. Maar tot nu toe delen we ontzettend veel liefde en lol samen, en dat vind ik heerlijk! Natuurlijk kost een goede relatie moeite en werk, maar det heb ik er graag voor over om zo’n fijne en bijzondere band te delen.

  • Hilly

    Ik vind het totaal geen probleem als mijn vriend (12 jaar samen) eens met een ander het bed induikt. Voor mannen werkt intimiteit anders, seks kan gewoon seks zijn. Ik gun hem die lol. De regels: gewoon vertellen, geen bekenden, geen telefoonnummers uitwisselen en alleen eenmalig contact. Zelf heb ik er geen behoefte aan, maar wie weet gebeurt het toch zomaar een keer. Ik ben heel blij dat we dit open kunnen bespreken en elkaar niks proberen op te leggen of misgunnen. Het heeft onze band nog sterker gemaakt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *