Is zes weken zomervakantie veel te lang?

Is zes weken zomervakantie veel te lang? mamalifestyleblog, mamablog, mamablogger

Eerder schreef ik al dat ik zo uitkijk naar het einde van de zomervakantie. Niet alleen omdat mijn werk grotendeels blijft liggen in de zomervakantie, maar ook omdat ik zes weken gewoon te lang vind. Ik merk het ook aan mijn kinderen. Zij vinden zes weken ook lang duren. Natuurlijk doen we samen leuke uitstapjes in de vakantie, maar structuur is er niet echt. Daarnaast is mijn dochter dol op school, dus zij gaat het liefst lekker weer aan de slag.

Waarom duurt de zomervakantie zes weken?

Maar waarom heeft een kind zes weken zomervakantie? Waar komt dat eigenlijk vandaan? Zes weken schoolvakantie stamt nog uit de tijd dat kinderen hun ouders op het land hielpen met de oogst. Die vakantieduur van zes weken is dus behoorlijk achterhaald. Geen kind die nog helpt met de oogst. Een kind speelt enkel in de vakantie, gaat op vakantie of rust lekker uit op de bank. Waarom moet een zomervakantie dan nog zes weken duren als een kind toch niet meer meehelpt op het land? Zes weken is toch eigenlijk best lang?

Achterstand door zomervakantie

Dat zes weken zomervakantie echt te lang is, beamen ook verschillende deskundigen. Dat de schoolvakantie veel te lang is, oordeelt ook de Algemene Vereniging van Schoolleiders. Zij merken namelijk dat bij veel kinderen de taal- en rekenvaardigheden tijdens de zomervakantie zijn weggezakt. Leerkrachten zijn na de zomervakantie weken zoet om de kinderen weer op het niveau van voor de vakantie te krijgen. Ik hoor ook regelmatig over kinderen die één of meerdere AVI leesniveaus zijn gezakt na de zomer. Eigenlijk best zonde. Je kunt beter het leesniveau van je kind op peil houden door je kind regelmatig wat te laten lezen in de zomervakantie.

Wat vinden ouders van de duur van de zomervakantie?

SBS 6 deed een onderzoek naar wat men vindt van de duur van de zomervakantie. Zij vroegen 1900 deelnemers naar hun mening. 39% van de deelnemers vindt dat de zomervakantie te lang is en 53% vindt zes weken helemaal prima. 12% van de deelnemende ouders geeft aan dat hun kind na de zomervakantie een achterstand heeft opgelopen op het gebied van rekenen en taal. 33% van de deelnemers ziet geen achterstand bij hun kind. 25% van de deelnemende ouders vindt een zomerschool een goed idee voor hun kind.

Bijtanken van school

Onderwijsdeskundige Sieneke Goorhuis-Brouwer vindt dat kinderen die zes weken echt nodig hebben om bij te tanken van school. Zij geeft aan dat kinderen aan het einde van het schooljaar echt toe zijn aan vakantie. Dit laatste kan ik zeker beamen. Mijn kinderen waren op het laatst ook ontzettend moe en geïrriteerd. Zo’n vakantie geeft een kind ook echt een rustmoment, tijd om zich weer helemaal op te laden. Maar dit zou toch ook in bijvoorbeeld vier weken kunnen?

Zes weken zomervakantie of liever een kortere zomervakantie?

Ondanks dat kinderen toe zijn aan vakantie en een wat langere vakantie nodig hebben, mag de vakantie van mij toch best iets korter zijn. Als ik naar mijn kinderen kijk, zouden zij ook wel tevreden zijn als de school eerder zou beginnen.

Wat vind jij? Vind jij zes weken prima of zou de zomervakantie van jou best wat korter mogen duren? Praat erover mee bij de reacties.

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *