Je kind en jezelf controleren op tekenbeten & ziekte van Lyme

In het zomerseizoen spelen kinderen veelvuldig buiten. En het liefste zo luchtig mogelijk gekleed. Met name in het gras en in struiken liggen teken op de loer. Het is ontzettend belangrijk om je kind en jezelf te controleren op tekenbeten. Teken kunnen namelijk de ziekte van Lyme overdragen. mamablog, lifestyleblog, mamalifestyle, mama lifestyle blog, mamablogger, lifestyleblogger, familyblog, familyblogger, blog voor moeders

Nu wij op de camping zijn, spelen en rollen mijn kinderen dagenlang op en door het grasveld. En begeven ze zich langs en tussen de struiken. Voor een kind is niets heerlijker dan de hele dag buiten spelen. Behalve dat je je kind natuurlijk tegen de zon moet beschermen met zonnebrandcrème, moet je je kind ook dagelijks checken op eventuele tekenbeten. Van een tekenbeet kun je namelijk ontzettend ziek worden, want teken kunnen de ziekte van Lyme overdragen. De ziekte van Lyme mag zeker niet worden onderschat, want Lyme kan leiden tot ernstige klachten aan je zenuwstelsel, hersenen, huid, spieren, gewrichten, hart, ogen en je psychische gesteldheid. Hoe ingrijpend Lyme je leven kan veranderen, kun je lezen op de blog van Lisanne Leeft.

Teken zijn kleine spinnetjes die in gras en planten/bomen/struiken leven en zich in leven houden met dieren- en mensenbloed. Wanneer een teek op je lichaam terecht komt, zuigt het zich vol met bloed en kan het beestje wel dagenlang op je zitten. Zonder dat je er erg in hebt. Het grootste risico om gebeten te worden door een teek is van maart tot en met oktober, omdat een teek vanaf 7 graden actief wordt.

Het beste zou zijn als je volledig gekleed, met bedekte armen, benen en voeten naar buiten zou gaan en jezelf en je kleding in zou smeren met DEET. DEET gebruiken sommige mensen ook om zich te beschermen tegen muggen, maar het weert ook teken. Maar je kunt je voorstellen dat het bij deze tropische temperaturen niet fijn is om zoveel kleding te dragen. Mijn kinderen dragen bijvoorbeeld nu het liefste alleen maar zwemkleding.

Daarom is het belangrijk om elke dag het lichaam van je kind en van jezelf te controleren op eventuele teken. Check vooral de liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, randen van je ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek. Deze plekjes zijn favoriet bij de teek. Op de foto bij dit artikel is de teek goed zichtbaar, maar in werkelijkheid is een teek juist helemaal niet goed zichtbaar. Een teek is een minuscuul beestje en is maar 1 tot 3 millimeter groot. Of klein kan ik beter zeggen. Je kunt een teek op je lichaam herkennen aan een klein, zwart puntje. Pas na een paar dagen, wanneer de teek zich volgezogen heeft met bloed, is het een bruin- of grijskleurig bolletje ter grootte van een erwt. Teken gaan niet alleen op je huid zitten, maar ook op je kleding. Controleer dus ook de kleding van jou en van je kinderen of gooi het, net als ik doe, aan het eind van de dag in de wasmachine. Het beste is om de kleding op 60 graden te wassen.

Het belangrijkste is om de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Hoe langer de teek op je huid zit, hoe meer gelegenheid de teek heeft om ziekteverwekkers over te dragen. In mijn caravan heb ik een tekentang liggen waarmee ik heel eenvoudig een teek kan verwijderen. Maar je kunt ook een pincet met dunne uiteinden gebruiken om een teek weg te halen. De tang of het pincet houd je zo dicht mogelijk op de huid en hiermee pak je de teek bij de kop beet. Doe dit heel voorzichtig om te voorkomen dat je niet in het lichaam van de teek knijpt en om te voorkomen dat de kop niet achterblijft in het lichaam. Gebruik absoluut geen alcohol, jodium of andere ontsmettingsmiddelen voor het verwijderen, want dit verhoogt juist de kans op besmetting van ziekten. Nadat je de teek verwijderd hebt, kun je je huid ontsmetten en de tekentang of pincet reinigen in kokend water.

Houd na het verwijderen van de teek de huid goed in de gaten. Een klein rood plekje op de plaats van de tekenbeet is normaal, maar komen er rare vlekken of kringen? Of wordt de verkleuring groter? Dan moet je direct contact opnemen met de huisarts. Een verkleuring of vergroting van een verkleuring kan tot drie maanden na de tekenbeet gebeuren. Schrijf dus als geheugensteuntje op wanneer en waar je kind of jijzelf gebeten bent en let niet alleen op de huid, maar ook op eventuele vreemde klachten die jij of je kind krijgt. Ook wanneer je in de eerste weken na de tekenbeet koorts- en/of spier- en gewrichtspijnen krijgt, moet je gelijk contact opnemen met je huisarts.

Check jij jezelf en je kinderen op eventuele tekenbeten? Of ben jij of je kind al eens gebeten door een teek? Ik lees het graag bij de reacties.

mamablog, lifestyleblog, mamalifestyle, mama lifestyle blog, mamablogger, lifestyleblogger, familyblog, familyblogger, blog voor moeders

Volg mij via Bloglovin, Twitter of Facebook.

4 thoughts on “Je kind en jezelf controleren op tekenbeten & ziekte van Lyme

  1. Jaren geleden had mijn middelste dochter een teek. Ze had in de bosjes gespeeld en kwam in paniek bij mij. Er zat iets zwarts raars op/in haar huid. Het leek een soort flubbertje dus ik probeerde het eraf te krabben, maar het liet niet los. En dochter was enigszins in paniek. Zonder er bij na te denken pakte ik een pincet en probeerde het zo eruit te trekken omdat ik dacht dat ik dan meer grip zou hebben. Toen lukte het, en toen ik het eruit was, zag ik pas dat het een teek was. Gelukkig heeft ze er nooit wat van over gehouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *