Je kind onveilig op de fiets

Mamablog, je kind is onveilig op de fiets zonder fietsverlichting, zorg voor werkende fietsverlichting op de fiets van je kind

Elke ochtend verbaas ik mij erover. Terwijl het toch echt nog donker is, zijn er vaders en moeders die hun kind onveilig de weg opsturen. Fietsen er hordes kinderen zonder fietsverlichting. En dan heb ik het niet alleen over pubers, maar ook over kleine kinderen die op hun eigen fiets naast hun vader of moeder de ochtendspits moeten trotseren. Waarvan het toch wel de bedoeling is dat ze heelhuids op school aankomen, maar die amper tot niet zichtbaar zijn voor de auto’s die over de weg sjezen.

Voorbeeldfunctie

Vanochtend zag ik ook weer zo’n moeder, met haar twee dochters op pad zonder fietsverlichting. Nu zie ik dus wel veel vaker vaders en moeders die hun kind onveilig op de fiets laten gaan, maar deze specifieke moeder is ook nog eens een moeder met een voorbeeldfunctie voor een klas met kinderen. Ze is namelijk lerares.

Als juf op een basisschool speelt zij een belangrijke rol in het leven van onze kinderen. Kinderen krijgen op school verkeersles, waarbij zij de regels van het verkeer leren. Eén daarvan is natuurlijk het aanzetten van je fietsverlichting wanneer het donker is. Hoe moeilijk kan het zijn? Voor deze moeder annex juffrouw blijkbaar heel moeilijk. Laten we zelf als volwassenen het goede voorbeeld geven aan onze kinderen, want goed voorbeeld doet goed volgen.

Onzichtbaar voor automobilisten

Ik zit zelf heel weinig in de auto, maar ik weet dat fietsers zonder fietsverlichting niet zichtbaar zijn voor automobilisten. En helemaal in het drukke verkeer met fietsers die voorbijschieten, is het soms erg chaotisch en onoverzichtelijk. Op het moment dat je je dit realiseert wanneer je op de fiets zit, kan het al te laat zijn. Bedenk je goed dat wanneer je als fietser geraakt wordt door een auto die, zoals meestal is toegestaan binnen de bebouwde kom, 50 kilometer per uur rijdt, het meestal een fatale afloop heeft.

Verkeersslachtoffers terugdringen door fietsverlichting

Jaarlijks komen er circa 200 fietsers om het leven door een verkeersongeval en raken er ongeveer 11.000 fietsers ernstig gewond. Deze slachtoffers zijn te betreuren door verkeerd fietsgedrag zoals door rood licht rijden, geen hand uitsteken bij het afslaan en telefoneren tijdens het fietsen. Maar ook het ontbreken van werkende fietsverlichting draagt bij aan de verkeersonveiligheid.

Fietsverlichting

Ondanks dat geen enkele ouder de naam van zijn of haar kind aan het lijstje met slachtoffers toegevoegd wil hebben, heeft lang niet elke vader of moeder fietsverlichting hoog op het prioriteitenlijstje staan. Onbegrijpelijk. Bij de Hema heb je voor slechts 3 euro een setje fietsverlichting wat je aan elke fiets kan bevestigen. 3 euro om je kind veiliger naar school te laten fietsen.

De fietslampjes van de Hema gaan maar liefst 70 uur mee, maar voor de zekerheid heb ik altijd nog twee extra setjes fietsverlichting klaar liggen, want wij gaan nooit, maar dan nooit in het donker zonder fietsverlichting de weg op.

LED fietsverlichting voor in je wiel

Laatst zag ik een nieuw product voorbij komen op de fiets: fietsverlichting voor in je wiel.
Een fantastische uitvinding. Kinderen vinden het super stoer, zo’n LED verlichtingsslang voor in je wiel, die in verschillende felle kleuren verkrijgbaar is. En je kind is ook nog eens goed zichtbaar wanneer hij/zij in het donker fietst.

Zullen we afspreken dat we onze kinderen nooit meer onveilig de weg opsturen en dat ze altijd zichtbaar zijn voor automobilisten? Koop een setje lampjes bij de Hema en misschien zelfs nog een verlichtingsslang voor in het wiel en zorg dat ook jouw kind gezien wordt in het donker!

mama lifestyle blog voor mama's (to be), als mamablogger schrijf ik herkenbare verhalen voor elke moeder: werkende mama's, mama's met een eigen bedrijf/ondernemende mama's, thuiswerkmoeders, thuisblijfmoeders, aanstaande moeders, en bloggende mama's

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *