Je kindje meerdere voornamen geven en/of vernoemen?

Geef jij je kindje meerdere voornamen? Ga jij hem/haar vernoemen? Naar familie, vrienden of naar jezelf of je partner? Wat is er allemaal mogelijk? mamablog, mamablogger

Ik ben zelf niet vernoemd, ik heb maar één voornaam en dat vond en vind ik nog steeds lekker makkelijk. Met name wanneer ik op reis ging, hoefde ik maar één naam op te geven voor mijn vliegticket. En ik had ook geen aparte of ouderwetse tweede en/of derde naam waarvoor ik me hoefde te schamen. Vroeger werden kinderen altijd vernoemd naar familieleden en bestonden er zelfs regels voor. Tegenwoordig zijn alle ouders hier vrij in. De één vindt het wel leuk om zijn/haar kind te vernoemen en de ander houd het liever bij één naam.

Je kindje vernoemen naar vader, moeder of andere familieleden

Toen ik zwanger was van mijn eerste kindje wilde ik haar dan ook niet vernoemen. Eén naam vond ik eigenlijk wel genoeg voor mijn kindje, maar mijn vriend had een andere mening. Hij wilde onze dochter graag vernoemen naar zijn tweelingzus. Eigenlijk wel een heel mooie gedachte. En mijn vriend vond het ook leuk om onze dochter naar mij te vernoemen. Behalve de naam van haar tante draagt onze dochter ook mijn naam. Mijn dochter heeft dus in totaal drie namen. Mijn naam als derde naam was voor mij geen must, maar mijn vriend vond het een goed idee en ik vond dit eigenlijk ook wel bijzonder.

Mijn zoontje kreeg ook een tweede en derde naam. De tweede naam is de naam van zijn oom en de derde naam de naam van mijn vriend. Mijn kinderen zijn dus allebei vernoemd naar een oom en tante en naar ons.

Je kindje dezelfde roepnaam geven als die van vader of moeder

Alhoewel mijn dochter mijn roepnaam als derde roepnaam heeft, zou ik haar nooit dezelfde roepnaam geven als die ik heb. Ik geef mijn kindje persoonlijk liever een eigen, unieke naam. Sommige mensen vinden het juist wel een mooi idee om hun kindje dezelfde roepnaam te geven als de vader of moeder. Zo hebben André Hazes junior en zijn vriendin hun pasgeboren zoontje André genoemd. Het jongetje draagt dus dezelfde roepnaam als zijn vader.

Een aparte of internationale naam als tweede naam voor je kindje

Het voordeel van meerdere voornamen is wanneer je niet kan kiezen uit twee of meerdere namen of wanneer je je kindje een heel moderne, aparte of internationale naam wilt geven, maar niet als roepnaam. Zo hebben vier kinderen van Reinout en Daniëlle Oerlemans op één na een Nederlandse voornaam en allemaal een internationale naam als tweede naam (Thijmen James, Fiene Joan, Katelyn Jane, Benjamin Jack). Wie ook een internationale naam als tweede naam heeft, is de zoon van Bridget Maasland (Mees Kingston).

Je kindje vernoemen naar je beste vriend of vriendin

Wij hebben onze kinderen vernoemd naar familieleden, maar je kunt je kindje natuurlijk ook vernoemen naar je beste vriend of vriendin. De dochter van Antonie Kamerling en Isa Hoes is vernoemd naar Medina Schuurman (actrice, speelde met Isa Hoes in Rozengeur en Wodkalime), want zij heet Vlinder Medina.

Creatieve voorletters voor je kindje

Jan Smit en zijn vrouw Liza hebben hun dochter wel heel creatief vernoemd. Haar roepnaam is Emma en haar voorletters zijn ook E.M.M.A.. Zij heet namelijk voluit Emma Monique Maria Alida en is dus ook o.a. vernoemd naar haar tante.

Speciaal en administratief handig om je kindje meerdere namen te geven

Het bijzondere aan hoe wij onze kinderen vernoemd hebben, is dat de nichtjes en neefjes ook naar ooms en tantes vernoemd zijn. Onze kinderen delen dus als tweede naam dezelfde tweede naam als hun nichtje en neefjes. Ik vind dat wel heel speciaal. Achteraf ben ik blij dat ik (al vrij snel) overstag ben gegaan en dat wij onze kinderen hebben vernoemd. Daarnaast is het ook nog eens praktisch, want de roepnamen van mijn kinderen beginnen met dezelfde voorletter.  Dan is het administratief wel handig als er meerdere voorletters zijn.

Heeft jouw kindje ook meerdere voornamen en/of is hij/zij ook vernoemd? Ik lees het graag bij de reacties.

mamablog, lifestyleblog, mamalifestyle, mama lifestyle blog, mamablogger, lifestyleblogger, familyblog, familyblogger, blog voor moeders

 

Bron foto: Freepik

4 thoughts on “Je kindje meerdere voornamen geven en/of vernoemen?

  1. Ik heet zelf Lisette met als doopnamen Lenie Gerarda. Heel onhandig, omdat ik bij officiele gebeurtenissen dus Lenie heet. Net als mijn moeder en oma. Toen ik op reis ging naar Australie snapten ze daar het hele principe van roepnamen ook niet. Uiteindelijk ben ik mezelf daar dus maar Lenie (spreek daar uit als Lennie) gaan noemen.
    Mijn zusje heeft met haar roepnaam eens een vliegticket besteld en stond toen op een luchthaven in Afrika waar ze niet verder mocht, omdat ze haar officiele naam had moeten gebruiken. Ellende!!
    Daarom heb ik mijn kind makkelijke namen gegeven, is de doopnaam hetzelfde als de voornaam!

  2. Wat grappig van de dochter van Jan Smit, haar initialen die ook haar roepnaam zijn.
    Zelf heb ik ook maar één naam. Onze zoon heeft een roepnaam en doorgaan. Omdat zijn eerste naam internationaal niet zo lekker bekt kozen we bij de tweede naam wel voor iets dat in vrijwel alle talen uit te spreken is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *