Je kindje naar het kinderdagverblijf of naar een gastouder?

Wanneer je na je zwangerschapverlof weer gaat werken, moet je op zoek naar opvang voor je kindje. Kies jij voor het kinderdagverblijf of een gastouder? mamablog, lifestyleblog, mamalifestyle, mama lifestyle blog, mamablogger, lifestyleblogger, familyblog, familyblogger, blog voor moeders

Toen ik zo’n zes weken zwanger was van mijn eerste kindje (dochter), schreef ik haar in voor opvang bij het kinderdagverblijf. In die periode (nu 8 jaar geleden) waren er ontzettend lange wachtlijsten. Uiteindelijk kon mijn dochter toen zij 9 maanden oud was voor één dag in de week terecht bij de kinderopvang en vanaf haar eerste verjaardag drie dagen in de week. Gelukkig had ik niet dringend opvang nodig, want ik ben eigen baas en ik kan daardoor mijn eigen werktijden bepalen. De werkzaamheden voor mijn bedrijf voerde ik uit tijdens de slaapjes van mijn dochter en voordat zij zes maanden was wilde ik haar sowieso nog niet onderbrengen bij het kinderdagverblijf.

Bij mijn tweede kindje (zoon) was er geen sprake meer van wachtlijsten en kon ik gelijk terecht. Ik heb bewust gewacht met opvang voor mijn zoon tot hij zes maanden oud was.  Toen hij een half jaar was, ging hij twee dagen in de week en vanaf zijn tweede verjaardag drie dagen in de week naar de kinderopvang. Ik wilde mijn kinderen heel graag laten opvangen bij het kinderdagverblijf. De gastouder was uiteraard ook een optie, maar waarom heb ik toch voor het kinderdagverblijf gekozen?

Opvang bij het kinderdagverblijf heeft voordelen net als opvang bij een gastouder. Laat ik vooropstellen dat dit artikel puur om mijn persoonlijke keuze gaat en om mijn mening. Hoe ík mijn keuze voor het kinderdagverblijf of een gastouder heb afgewogen. En natuurlijk is geen enkel kinderdagverblijf en geen enkele gastouder hetzelfde. Dit artikel heb ik geschreven vanuit mijn perspectief. Wellicht dat andere (aanstaande) ouders een heel andere mening en beleving hebben.

Vier-ogen-principe

Ik wist direct dat ik mijn kinderen bij een kinderdagverblijf wilde laten opvangen. Meerdere factoren speelden een rol bij deze keuze waaronder het vier-ogen-principe. Bij een kinderdagverblijf is er meer toezicht dan bij een gastouder. Waar een gastouder in zijn of haar eentje één of meerdere kinderen opvangt, staan er bij het kinderdagverblijf minimaal twee pedagogisch medewerk(st)ers op een groep. Ook wel het vier-ogen-principe genoemd. Ik vond dat zelf een heel prettig idee.

Ruimte om te spelen

Zoals ik al zei, de ene gastouder is de andere gastouder niet en dat geldt uiteraard ook voor het kinderdagverblijf. Ik vond dat het kinderdagverblijf waar mijn kinderen naartoe gingen heel ruim opgezet was en zo was er ook meer ruimte voor mijn kinderen om te spelen. Niet alleen binnenruimte, maar ook een heel grote tuin. Wat dat betreft troffen mijn kinderen het daar enorm.

Een gastouder vangt kinderen op in zijn/haar huis en daardoor heeft een kind meestal minder ruimte dan bij een kinderdagverblijf. Al ken ik ook kinderdagverblijven die veel kleiner zijn dan het kinderdagverblijf waar mijn kinderen jarenlang naartoe gingen. Deze kinderdagverblijven hebben een buitenruimte die amper een tuin te noemen is.

Kosten

Je kind laten opvangen bij het kinderdagverblijf is wel wat duurder dan opvang door een gastouder. Ik betaalde voor een  hele opvangdag, oftewel een dag vanaf 7.30 uur tot 18.30 uur, terwijl ik mijn kinderen “maar” van 9.00 uur tot 17.00 uur liet opvangen. Ik betaalde dus eigenlijk per opvangdag drie uur te veel. Bij een gastouder betaal je alleen maar de uren die je daadwerkelijk afneemt. En ga je op vakantie, dan betaal je bij een gastouder niet voor de opvangdag waar je dan geen gebruik van maakt. Bij het kinderdagverblijf hangt dit af van het contract wat je hebt afgesloten. Zo heb je contracten voor 52 weken per jaar of contracten waarbij je kindje tijdens de schoolvakanties niet wordt opgevangen.

Ik had een contract voor 52 weken, maar af en toe hield ik mijn zoontje tijdens de schoolvakanties een dagje thuis. Ik vond het dan leuker om uitstapjes te ondernemen samen met zowel mijn schoolgaande dochter als met mijn zoontje. De niet opgenomen opvangdagen kon ik dan ruilen voor een andere dag, maar omdat hij al drie dagen werd opgevangen, liet ik de niet opgenomen dagen vervallen. Ik vond vier dagen kinderopvang in een week namelijk erg veel.

Het laatste halfjaar had ik het contract gewijzigd naar twee dagen in de week en bracht ik mijn zoontje drie dagen. Dit was mogelijk omdat ik mijn zoontje in de schoolvakanties helemaal niet meer liet opvangen en deze dagen omruilde.

Gegarandeerde opvang

Het voordeel van het kinderdagverblijf is dat je gegarandeerd opvang hebt op de dagen dat je werkt. Wanneer een gastouder ziek is of op vakantie is, dan moet je toch een andere oppas regelen voor je kind. Wanneer er bij het kinderdagverblijf van mijn kinderen een pedagogisch medewerk(st)er ziek was, dan regelde het hoofdkantoor een vervang(st)er van een andere locatie en ook hadden zij oproepkrachten in dienst.

Wisselende leid(st)ers

Het nadeel kan wel zijn dat een kind bij een kinderdagverblijf meer wisselende leid(st)ers heeft oftewel meerdere gezichten ziet. Voor mijn kinderen was dit geen enkel probleem, maar een ander kindje kan hier misschien wat meer moeite mee hebben. Bij een gastouder heeft je kindje altijd te maken met dezelfde persoon, wat voor sommige kinderen en ouders toch wat vertrouwder voelt.

Een keuze voor een kinderdagverblijf of een gastouder is een heel persoonlijke en afhankelijk van jouw gevoel en overtuigingen. Gaat jouw kindje naar een kinderdagverblijf of een gastouder en wat waren jouw beweegredenen om te kiezen voor het kinderdagverblijf of een gastouder? Ik lees het graag bij de reacties.

mamablog, lifestyleblog, mamalifestyle, mama lifestyle blog, mamablogger, lifestyleblogger, familyblog, familyblogger, blog voor moeders

Volg mij via Bloglovin, Twitter of Facebook.

 

 

6 thoughts on “Je kindje naar het kinderdagverblijf of naar een gastouder?

  1. Bij een zieke of afwezige gastouder wordt er ook vervanging geregeld door het gastouderbureau. Verder vonden wij een gastouder fijner vanwege de huiselijke sfeer en de kosten en juist meer persoonlijke aandacht (ondanks de twee ogen) dan op een kinderdagverblijf. Maar inderdaad, voor een kinderdagverblijf is ook zeker wat te zeggen en het verschilt heel erg per gastouder en per kinderdagverblijf. Uiteindelijk heeft zoon maar weinig opvang gehad, omdat ik volledig zelf voor hem ben gaan zorgen!

    1. Hoi Tessa, wat goed dat het gastouderbureau een vervang(st)er regelt wanneer je gastouder er niet is of niet in staat is om je kindje op te vangen. Wat fijn dat je zelf volledig voor je kindje kon zorgen. Dat is best luxe. Niet iedereen heeft die mogelijkheid.

    1. Hoi Kleine Prinses, dat is ook exact wat de juffen over mijn dochter zeiden toen zij pas op de basisschool zat. Ze konden aan haar merken dat de overgang makkelijker was doordat zij naar het kinderdagverblijf was gegaan. Maar misschien geldt datzelfde ook wel wanneer je kindje opgevangen wordt door een gastouder. Een kindje is in ieder geval gewend om door een ander dan de ouder verzorgd te worden en aan het spelen met andere kindjes.

  2. Ik heb jaren lang gewerkt op een kinderdagverblijf en zoals je aangeeft is de een het andere niet maar mijn kinderen gaan daar dus nooit heen. Nu had ik het geluk dat mijn zus ook zwanger was en daarom mijn moeder als gastouder aan de slag ging. De aandacht die er is voor kinderen is op een kdv minimaal en moet over meer verspreid worden dan een gastouder. Dat twee ogen principe geldt trouwens alleen op grotere kinderdagverblijven. Maar zelfs toen heb ik meegemaakt dat ik mijn nichtje ging ophalen van een kinderdagverblijf en ik haar gewoon mee kon nemen terwijl ze in de hal aan het spelen was met andere kinderen en er nergens begeleiding aanwezig was zelfs niet toen ik meerdere lokalen in ben geweest om te melden dat ik haar kwam ophalen. Ik had dus zo meerdere kinderen mee kunnen nemen. De druk op een kinderdagverblijf om rond te komen is momenteel ontzettend hoog waardoor er vaak personeel rond loopt zonder ehbo of maar minimaal waarbij ze een dag in meerdere groepen doorbrengen, opstarten, de dag, afsluiten. Gastouders ondernemen over het algemeen ook veel meer activiteiten buitenshuis, gaan sneller naar speeltuin of kinderboerderij. Mijn eigen kinderen gingen vanaf twee naar een peuterspeelzaal waar er actief gewerkt werd met een vve programma en ee ook regelmatig thematassen mee krijgen. Zo is de overstap naar school kleiner en zijn ze beter voorbereid dan een kdv. Waar in de praktijk een vve programma ophoudt met dit is Puk en een keer in de zoveel tijd een verhaaltje. Maar natuurlijk is het aan ieder voor zich om een afweging te maken.

  3. Wat ideaal Linda dat jouw moeder op zowel jouw kindje als op het kindje van je zus kon passen. Ook leuk voor de kinderen dat ze samen konden spelen en makkelijk en vertrouwd voor jullie allemaal. Heel raar dat jij je nichtje zo kon meenemen zonder dat er een pedagogisch medewerk(st)er te bespeuren was. Bij “ons” kinderdagverblijf ging dat wel heel anders. De ouders bleven juist altijd nog even nakletsen met de pedagogisch medewerksters. Ik heb alleen maar positieve ervaringen en gevoelens bij “ons” kinderdagverblijf. Het is dat mijn zoontje net vier is geworden en ik geen jongere kinderen heb, anders had ik deze ook heel graag daar naartoe gebracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *