Boek Judas van Astrid Holleeder. Ik vond het boek echt stuitend om te lezen. Vreselijk hoe Willem Holleeder zijn familie jarenlang, zelfs decennialang, tergde, met de dood bedreigde en hun levens verwoestte. Zelfs zijn neefje en nichtjes waren niet veilig voor hem. Hij dreef zijn zus zo tot het uiterste dat ze hem van het leven wilde beroven. Jarenlang in de gevangenis verblijven leek haar vele malen beter uit te houden dan het leven wat zij leidde met haar broer.
Mama & lifestyle

Judas van Astrid Holleeder

Toen ik bij de bibliotheek was, zag ik het boek Judas van Astrid Holleeder liggen. Een boek waar ik al veel over had gehoord en gelezen. Gegrepen door wat ik wist, nam ik het boek mee. Toen ik in het boek begon, werd ik direct door het verhaal meegesleept. Dit is echt een boek wat je het liefst in één keer uit wilt lezen. Het boek bevat maar liefst 571 pagina’s dus ik moest iets meer geduld hebben om erachter te komen wat het hele verhaal was. Misschien heb je ook al gehoord of gelezen waar het boek van Astrid Holleeder over gaat? Deze informatie staat op de kaft van het boek (ben je meteen benieuwd naar mijn mening, scroll dan naar beneden):

Astrid en Sonja Holleeder besluiten in 2013 te doen wat niemand voor mogelijk hield: ze staan op tegen hun broer Willem en leggen zeer belastende verklaringen tegen hem af, net als zijn ex-vriendin Sandra den Hartog. Wat weinigen wisten, is dat Willem Holleeder zijn familie dertig jaar lang terroriseerde, afperste en bedreigde, precies zoals zijn alcoholistische vader – werknemer bij Heineken – de familie jarenlang had overheerst en mishandeld. Door zich als vertrouweling op te stellen kon Astrid dicht in de nabijheid van haar broer verkeren, en hun gesprekken in het geheim opnemen, met maar één doel: hem levenslang geven.

Ik vond het boek echt stuitend om te lezen. Vreselijk hoe Willem Holleeder zijn familie jarenlang, zelfs decennialang, tergde, met de dood bedreigde en hun levens verwoestte. Zelfs zijn neefje en nichtjes waren niet veilig voor hem. Hij dreef zijn zus zo tot het uiterste dat ze hem van het leven wilde beroven. Jarenlang in de gevangenis verblijven leek haar vele malen beter uit te houden dan het leven wat zij leidde met haar broer. Of eigenlijk het leven dat zij min of meer in gevangenschap van Wim leefde. Elke ochtend stond hij al ontzettend vroeg aan haar deur. Bleef maar doorzagen over alles wat hij wilde hebben, perste zijn familie af, bedreigde hen met de dood. Dat is geen leven. En hij kwam er nog mee weg ook.

Zijn familie durfde niet tegen hem in opstand te komen. Kon alleen in codetaal praten. Kon zelfs niet vrij in hun eigen huis praten, uit angst voor afluisterapparatuur. Zelfs in de periode dat Willem in de gevangenis zat, hield hij zijn familieleden in zijn greep en terroriseerde hij hen. Willem maakte geen onderscheid tussen familie en geen familie. Zijn eigen familieleden zou hij net zo makkelijk laten omleggen als de vele anderen wie hij van het leven had laten beroven. En dat liet hij zijn familie dan ook maar al te vaak weten.

Weduwen van mannen die hij had laten liquideren maakte hij het hof en palmde ze in om ze vervolgens al hun geld af te pakken en te dreigen dat hij hun kinderen zou vermoorden. Hij voerde nooit zelf liquidaties uit, maar liet anderen dit doen. Zelfs vanuit de zwaarbewaakte gevangenis de EBI lukte het hem schutters te regelen. Niemand was veilig voor Willem. Hij heeft zelfs zijn eigen zwager Cor, de man van zijn zus Sonja, laten vermoorden.

Om Willem te stoppen en voor Cor heeft Astrid samen met haar zus Sonja en Willem’s ex-vriendin Sandra tegen hem getuigd. Astrid had hier de grootste moeite mee, omdat zij in haar optiek haar broer dit niet kon aandoen. Ondanks al zijn wreedheden en de moorden die hij op zijn geweten had, was en bleef hij toch haar broer. Deze drie vrouwen weten dat ze hun daad waarschijnlijk met de dood moeten bekopen. Elke dag kan voor hen de laatste zijn. Maar ook wanneer zij niet getuigd hadden, zouden zij gevaar lopen. En niet alleen zij, maar ook hun kinderen liepen gevaar.

Onvoorstelbaar hoe deze dames zich jarenlang naar hun broer en vriend hebben geschikt. En ongelooflijk dat Astrid haar boek afsluit met de mededeling aan haar broer dat zij nog steeds van hem houdt. Astrid is alles kwijt waar zij zo hard voor heeft gewerkt: haar goede baan als advocate, haar huis, maar bovenal haar kinderen en kleinkinderen. Haar dochter Miljuschka en diens kinderen kan zij namelijk niet zien, omdat de kans bestaat dat eventuele schutters die het op Astrid hebben voorzien, Miljuschka voor haar zullen aanzien. Astrid is alles kwijt en kan alleen nog maar naar buiten wanneer zij een kogelwerend vest, nekbeschermer en helm draagt. En zelfs dan loopt zij nog gevaar….

Enkele stukken die mij in het bijzonder raken:

Als ze (Francis, dochter van Sonja – de zus van Willem Holleeder) met haar vader (Cor, man van Sonja en compagnon van Willem) in het zwembad lag en de littekens van de kogelinslagen op zijn lichaam telde, zei hij altijd tegen haar: “Dat heeft je oompje gedaan (Willem). Je oompje is een judas.”

Kinderen zijn voor Wim interessant zolang ze de volwassene die hij op het oog heeft kwetsbaar maken. Was hij eenmaal ergens binnen, dan diende het kind als dreigement om gedaan te krijgen wat hij wilde.”

Hij (Richie, zoon van Cor en Sonja) was zeven toen Wim hem een pistool op zijn hoofdje zette….. en negen jaar oud toen zijn vader overleed (werd geliquideerd door Willem. Vervolgens moest Richie Willem gehoorzamen alsof het zijn vader was en beledigde Willem Cor voortdurend tegenover Richie.).

Er staan nog veel meer stukken in die ontzettend vreselijk zijn. Ik ga deze hier niet neerzetten. Ik raad je vooral aan het boek zelf te lezen. Ik hoop dat Willem gaat boeten voor zijn daden en dat hij voor altijd achter de tralies verdwijnt. Ik hoop dat Astrid en haar familie eindelijk een leven krijgen. Een leven waarbij zij aan het roer staan en niet hoeven te vrezen voor hun leven.

mamablog, lifestyleblog, mamalifestyle, mama lifestyle blog, mamablogger, lifestyleblogger, familyblog, familyblogger, blog voor moeders

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *