Kijkje in de klas van groep 1

Vandaag mocht ik een kijkje nemen in de klas van groep 1. Wat deden de kleuters in het eerste uur op school? kleuterklas, mamablog, mamablogger

Vandaag mocht ik een kijkje nemen in de kleuterklas van mijn zoontje, in groep 1. Bij mijn dochter mocht ik toen zij nog een kleuter was ook een uurtje meekijken in de klas en dat vond ik toen zó leuk. Je krijgt dan als ouder toch wat meer inzicht in wat je kindje (in ieder geval tijdens het eerste uur) op school doet. Mijn zoontje vertelt nog niet echt wat hij op school gedaan heeft, dus tijdens een kijkochtend kun ik het met eigen ogen zien. Wat deden de kleuters het eerste uurtje op school? Hoe ziet het eerste uurtje in groep 1 bij mijn kinderen op school eruit?

Zelf spelen

Vanaf het moment van binnenkomst (vanaf 8.20) tot 8.45 uur mogen de kinderen zelf spelen. Zij mogen kleien, kleuren of een leesboekje pakken.

Bidden

Om 8.45 uur gaan de kleuters in de kring en omdat mijn kinderen op een protestants-christelijke school zitten, wordt er gebeden. Een kort gebed, maar ondanks dat ik zelf niet gelovig ben, vind ik het toch wel erg prettig dat mijn kinderen dit meekrijgen. Het zorgt voor rust en een duidelijk en rustig begin van de ochtend op school.

Kringgesprek

Daarna neemt de juf de dagen van de week door met de kinderen. Op school hebben ze daar ook een leuk liedje voor dat de juffen samen met de kinderen zingen. Op deze manier kan een kleuter makkelijker de dagen van de week onthouden. De juf vertelt of er kindjes ziek thuis zijn en begroet de kinderen die weer beter zijn.

Smileys

De kinderen bij mijn zoontje in de klas kunnen smileys verdienen. Deze verdienen ze door bij het afscheid niet te huilen. Wanneer geen enkel kindje heeft gehuild, tekent de juf een smiley op een geel vel papier en hangt deze op het schoolbord. Vandaag vertelt de juf dat de kinderen een vijfde smiley hebben verdiend en dat ze daarom een beloning hebben verdiend. Hun beloning is dat ze op het grote schoolplein mogen spelen, wat normaal gesproken alleen maar toegankelijk is voor de kinderen van de bovenbouw. Dat vinden de kleuters natuurlijk super leuk! De kleuters beginnen weer opnieuw met het sparen van smileys. Zodra ze weer vijf smileys hebben gespaard, mogen ze weer een leuke activiteit uitkiezen.

Bijbelverhaal

Na het kringgesprek leest de juf voor uit de bijbel. De juf gebruikt hiervoor een kinderbijbel met mooie, kleurrijke tekeningen. Het verhaal gaat over de Ark van Noach. De kinderen luisteren met plezier naar de juf, alhoewel niet alle kinderen de hele tijd hun aandacht erbij kunnen houden. De juf heeft hiervoor de hand van vijf bedacht. De hand van vijf geldt wanneer je in de kring gaat zetten en staat voor: je gaat zitten, je handen op je schoot, je oren luisteren, je kijkt naar de juf en je bent stil.

Zingen

Zodra de juf klaar is met voorlezen, gaan de kinderen zingen. De juf gebruikt hiervoor filmpjes van Youtube, zoals het liedje van Jonah.

Gym

Om 9.30 uur is het helaas voor mij alweer tijd om weg te gaan. De kinderen gaan lekker gymmen. Dit doen ze altijd op dinsdag en donderdag. Na gym eten ze hun tussendoortje en drinken ze iets.

Dit was het eerste uurtje op school. Ik zou het erg leuk vinden als ik nog een keertje mee kan kijken, maar dan bijvoorbeeld ’s middags. Heb jij weleens meegekeken bij je kindje in de klas? Vond jij dat ook zo leuk? Ik lees het graag bij de reacties.

mamablog, lifestyleblog, mamalifestyle, mama lifestyle blog, mamablogger, lifestyleblogger, familyblog, familyblogger, blog voor moeders

Volg mij via Bloglovin, Twitter, Facebook of Youtube

 

Bron foto: Freepik

5 thoughts on “Kijkje in de klas van groep 1

    1. Ik vond het echt super leuk Lifeaholic. Bij ons op school krijgen ouders maar één keer de kans om in de klas te kijken en dat is alleen in de kleuterklas. En uiteraard heb je ook inloopavonden waarbij je wat meer informatie krijgt, maar echt onder schooltijd meekijken in de klas van je kind overtreft voor mij echt wel zo’n inloopavond.

  1. Ik heb wel eens meegekeken, en het is leuk om een kijkje te krijgen in het leven van je kinderen op deze manier. Dit klinkt ook nog wel rustig en gestructureerd. Wat mij op de school van mijn kinderen soms opviel was dat het net het Centraal Station in Amsterdam was: iedereen liep en rende door elkaar…

  2. Afgelopen woensdag mocht ik voorlezen in de kleuterklas van mijn dochter, omdat het Kinderboekenweek is. Dat was ook echt zo leuk! Dat was in plaats van het kringgesprek.
    Bij mijn oudste mocht ik op zijn eerste dag een uurtje blijven, en daarna nog een paar keer een werkje met hem doen in het kader van “meewerkochtend”. Dan mochten alle ouders blijven. Dat hebben ze vorig jaar afgeschaft, dus met mijn jongste heb ik dat nooit kunnen doen. Wel jammer, ze zou het superleuk vinden!

  3. Ik ga nu trouwens wel eens langs om “te helpen” 🙂 Dan maak ik foto’s. Vindt de juf meestal goed (extra handen zijn vaak welkom). En de andere ouders vinden het altijd heel leuk om die foto’s te zien. Is wel een tip misschien, om dat eens te vragen, zeker tegen het einde van het jaar. Dan is de juf vaak wel toe aan wat extra hulp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *