Mijn kind heeft voor het eerst een mobiele telefoon

Mijn kind heeft voor het eerst een mobiele telefoon, mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

Afgelopen week is mijn dochter 9 geworden. Normaal gesproken weet zij altijd wel een verjaardagscadeautje te verzinnen, maar dit jaar voor het eerst niet. Ze zegt zelf omdat ze al heel veel speelgoed heeft. Barbies, Playmobil, Lego: ze heeft het allemaal al. Wat zouden we haar dan voor haar verjaardag geven?

Op Oudjaarsavond zag zij na lange tijd haar neef en nicht weer. Neef en nicht wonen ver weg en zien we door omstandigheden helaas heel weinig. Op Oudjaarsavond was het contact weer als vanouds. De meiden hadden dikke pret en grote neef vermaakte zich ook prima. Neef en nicht hebben allebei een mobiele telefoon en telefoonnummers werden gelijk uitgewisseld. Omdat mijn dochter nog geen mobiele telefoon heeft, gaf ze mijn nummer. Het eerste wat ze op Nieuwjaarsdag deed, was appen met haar nicht. Omdat mijn dochter geen cadeau wist voor haar verjaardag, dacht ik dat een mobiele telefoon misschien een goed idee zou zijn zodat ze makkelijker contact kon onderhouden met naar nicht en neef.

Ik schreef een paar maanden geleden op mijn blog dat een smartphone best handig kan zijn. Niet alleen zodat zij contact kan houden met haar nicht en neef, maar ook wanneer zij alleen op pad gaat met een vriendinnetje. Dat laatste gebeurt trouwens niet vaak, maar wanneer zij een keer zonder mij naar het zwembad gaat, is het toch fijn dat ze mij kan bereiken. De voornaamste reden om haar nu een mobiele telefoon te geven, is met name het contact met haar nicht en neef.  Daarnaast is het ook leuk voor haar dat ze dan ook kan appen met haar beste vriendinnen die ook een mobiele telefoon hebben. Natuurlijk zullen we regels stellen voor het gebruik van de smartphone.

Dat het een smartphone moest worden met WhatsApp was gelijk duidelijk, net als dat we een voorkeur hadden voor een prepaid kaartje. Het is namelijk niet de bedoeling dat mijn dochter veel gaat bellen, de telefoon blijft gewoon thuis liggen (tenzij ze een keer zonder mij op pad gaat) en WhatsAppen kan ze via de wifi.

Mijn dochter heeft nu sinds een paar dagen een mobiele telefoon. Ik kan je zeggen: ze is er al aardig verslaafd aan. Opeens is ze ‘s morgens extra vroeg uit de veren en zit ze helemaal aangekleed al om 6.30 uur met haar mobiele telefoon achter haar bureau. Dat was voorheen wel anders. Toen moest ik haar altijd om 7 uur wakker maken en was ze meestal niet voor 7.15 uur aangekleed. Omdat ze nu heel graag ‘s ochtends op haar mobiele telefoon gaat, zet ze dus de wekker – van haar mobiele telefoon – al om 6.30 uur.

De mobiele telefoon mag van mij niet mee naar school. Blijkbaar mist ze het ding zo dat het eerste wat ze doet wanneer ze uit school komt, is het er onmiddellijk bijpakken. Wat ze ermee doet? Kijken naar het Jeugdjournaal of de Luizenmoeder, surfen naar Schoolbordportaal en Nieuwsbegrip en appen met een paar vriendinnetjes van school en met haar nichtje. Vrij onschuldig allemaal, maar als ik niet oplet zit ze zo tot etenstijd op haar telefoon. Vanmiddag wilde ze zelfs in eerste instantie niet naar tekenles, omdat ze op haar telefoon wilde. Tijd om in te grijpen!

Vanaf morgen ga ik werken met een kookwekker. Gaat de kookwekker af dan is het tijd om de smartphone weg te leggen. Ik heb haar vanmiddag al een beetje voorbereid. Er zijn zat andere dingen die ze kan doen in plaats van op haar mobiele telefoon zitten. Wat ik trouwens wel leuk vind, is dat ze nu meer contact heeft met haar nicht en ook met een ander meisje uit de klas (met wie ze eerst niet omging) gesprekjes voert via Whatsapp.

Heeft jouw kind ook een smartphone en heb jij ook regels waaraan hij/zij zich moet houden qua gebruik van zijn/haar mobieltje? Laat het me weten bij de reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *