Mijn kind heeft na 2,5 jaar zijn zwemdiploma

Mijn kind heeft na 2,5 jaar zijn zwemdiploma. mama lifestyle blog, moederschap

Yes, mijn zoon heeft zijn zwemdiploma A. Eindelijk, want hij is 2,5 jaar bezig geweest om te leren zwemmen. En gelukkig mooi op tijd voor de zomervakantie. In deze blog lees je er alles over.

Bang voor het diepe water

Toen mijn zoon begon met zwemles kwam ik erachter dat hij bang was voor diep water. Met zwemles gingen ze mete een drijfpakje gelijk in het diepe water. Dat vond hij heel eng, want ineens voelde hij de grond niet meer onder zijn voeten. Natuurlijk was ik wel vaker met hem naar het zwembad geweest, maar dan speelde hij altijd in ondiepe peuterbaden. En bij het strandje waar wij in de zomer vaak naartoe gingen, was het stukje water waar hij inging ondiep. De eerste tijd zat mijn zoontje meer op de zwembadrand dan dat hij meedeed met de zwemlessen. Of hij hing in de armen van de zwemjuf. Gelukkig pushte ze hem niet.

Meedoen met zwemles

Na ongeveer een maand, misschien langer, durfde mijn znon mee te doen met zwemles en was hij niet meer bang. Ik legde hem uit dat hij een speciaal pakje aanhad en dat hij daarmee bleef drijven in het water. Gelukkig had hij een heel lieve zwemjuf, die hem absoluut niet pushte maar hem wel stimuleerde om mee te doen met de andere kinderen. Vanaf het moment dat zijn angst weg was, kreeg mijn zoon steeds meer plezier in zwemles.

Na ruim twee jaar nog geen diploma

Afgelopen december was mijn zoon twee jaar bezig met zwemles en hij had nog steeds geen zwemles. Ik hoopte wel dat hij or de zomervakantie zijn zwemdiploma zou halen, zodat hij in de vakantie lekker in het diepe bad in ons plaatselijk zwembad mocht zwemmen. En eindelijk van de waterglijbaan mocht. Zowel in het diepe als van de waterglijbaan mag in “ons” zwembad pas wanneer je je zwemdiploma hebt. Zonder zwemdiploma mag je alleen in een ondiep peuterbad, ook met ouders. Gelukkig had mijn zoon nog een half jaar de tijd om zijn zwemdiploma te halen en gelukkig hadden we nog de 60-weken garantie. Dit betekent dat je tot 60 zwemlessen voor je kind betaalt en dat je daarna niet meer hoeft te betalen voor zwemles. 

Afzwemmen voor de zomervakantie?

Het was mei en mijn zoon had nog steeds geen zwemdiploma. Er waren nog drie afzwemrondes voor de zomervakantie. Ik besloot de zwemjuf te vragen naar de zwemtechniek van mijn zoon. Zij vroeg mij tien minuutjes te kijken bij zwemles en bleef toen naast me staan terwijl we mijn zoon observeerden. Mijn zoon zwom op zich prima, maar de ene keer strekte hij zijn armen netjes languit bij de schoolslag en de andere keer maakte hij een korte beweging en zijn hoofd hield hij niet stil. Bij de rugslag mochten zijn knieën wat meer onder water. Ik vroeg me af om mijn zoon wist op welke punten hij zijn techniek kon verbeteren en vertelde hem gelijk na afloop van de les wat zijn zwemjuf tegen mij had gezegd. Met die kritiek kon mijn zoon wel wat, want de daaropvolgende les werkte hij aan de punten die de zwemjuf opsomde en liep hij met een briefje de les uit. Mijn zoon mocht afzwemmen! 

Zwemdiploma behaald

Nu heeft mijn zoon zijn zwemdiploma en dat komt zo ontzettend goed uit. Het openlucht zwembad in onze woonplaats opende in mei en eind mei haalde mijn zoon zijn diploma. Vanaf dat moment heeft hij zo vaak gezwommen. Het hoeft niet eens 25 graden te zijn. Ook bij een graad of 20 (of soms zelfs frisser) gaat hij naar het zwembad. Dan zwem ik niet met hem mee, want dat vind ik te koud, maar ik houd hem dan vanaf de kant in de gaten. Hij heeft zo ontzettend veel plezier wanneer hij zwemt. En eindelijk mag hij met zijn grote zus in het diepe bad en van de glijbaan af. Ik ben echt heel erg blij voor hem dat hij nu zijn zwemdiploma heeft. En doordat mijn zoon nu zijn zwemdiploma heeft, geeft mij dat ook een gerust gevoel bij het buitenspelen. Rondom ons huis zijn er namelijk tal van slootjes, volgens mij zijn deze trouwens wel allemaal ondiep.

Verder voor het B-diploma

Mijn zoon heeft nu dus zijn A-diploma, maar hij moet straks nog wel verder met zijn B-diploma. Zelf wilde hij na het behalen van zijn A-diploma een pauze inlassen. Dat begrijp ik maar al te goed, want 2,5 jaar lang moest hij elke maandagmiddag naar zwemles. We hebben afgesproken dat hij na zomervakantie verder gaat voor zijn B-diploma. Ik denk niet dat hij daar heel veel zwemlessen voor nodig heeft, want B gaat altijd sneller dan A en mijn zoon zwemt nu heel veel. 

Ieder kind zijn eigen tempo

Dat mijn kind lang over zwemles heeft gedaan, had ik van tevoren niet verwacht. Mijn dochter had met anderhalf jaar zowel haar A- als haar B-diploma. Maar elk kind is natuurlijk anders en heeft zijn eigen tempo. In die zin vind ik het niet heel vreemd dat mijn zoon lang over zwemles heeft gedaan. Het heeft ook met concentratie te maken heeft. Mijn zoon vindt alles om hem heen leuk, is snel afgeleid en is dromerig, dat merken we thuis en op zwemles zal dat niet anders zijn. Wanneer je tijdens de schoolslag liever naar het kindje achter je kijkt, kan je natuurlijk niet goed zwemmen. En mijn zoon is heel erg speels. Misschien dat hij met zijn speelsheid minder serieus zwom en/of minder goed de instructies van zijn zwemjuf opvolgde.

Op naar B

Mijn zoon heeft nu dus eindelijk zijn A-diploma en na de zomervakantie is het op naar B. Hopelijk gaat dat lekker snel. Ik heb echt gemerkt dat ieder kind zijn eigen tempo heeft, ook wat zwemles betreft. Houd dat vooral in gedachten wanneer jouw kind ook lang over zwemles doet. Misschien kun je informeren bij de zwemmeester- of juf wat de verbeterpunten zijn. Bij mijn zoon zorgde dat voor een omslag toen ik de verbeterpunten met hem deelde. De les erna werkte hij eraan en mocht hij gelijk afzwemmen.

Doet jouw kind ook lang over zwemles?

Is jouw kind nog bezig met zwemles en duurt het al een hele tijd? Praat erover mee bij de reacties onderaan deze pagina. 

Leestip: doen jongens langer over het behalen van hun zwemdiploma dan meisjes?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *