Je kind naar de basisschool: alles over speelafspraakjes

Je kind naar de basisschool: alles over speelafspraakjes. Mama lifestyle blog, mamablogger

Wanneer je kind naar de basisschool gaat, ontmoet hij/zij allemaal nieuwe kindjes. Soms klikt het goed met een bepaald klasgenootje en wil je kindje na schooltijd met hem/haar afspreken. Maar hoe gaat nu zo’n speelafspraakje? In dit artikel vertel ik je er alles over.

Een speelafspraakje is best spannend, zowel voor kind als voor ouder

Toen mijn dochter pas op de basisschool zat, sprak ze na schooltijd alleen af met haar vriendinnetje die zij nog kende van het kinderdagverblijf en die bij haar op de basisschool in dezelfde klas zat. Verder sprak zij nog niet af met andere kindjes. Niet alleen voor mijn dochter was dat heel vertrouwd, ook voor mij was dit fijn. Het is toch spannend om je kindje min of meer mee te geven aan een wildvreemde ouder. Immers, als je kindje net op basisschool zit, ken je niet alleen hun klasgenootjes nog niet, maar ook de ouders niet. Na een paar maanden begon ze ook met een ander klasgenootje af te spreken en in de loop van de tijd sprak ze steeds meer met andere kindjes af.

Nu mijn zoontje ook op de basisschool zit, heeft hij ook speelafspraakjes. Hij zit ook met een kindje in de klas dat hij kent van het kinderdagverblijf. Op het kinderdagverblijf speelden ze niet heel veel met elkaar, maar sinds de eerste dag op de basisschool zijn de twee dikke vrienden. Na schooltijd willen de jongens vaak met elkaar afspreken. Tot nog toe heeft mijn zoontje eigenlijk nog maar twee keer met een ander kindje afgesproken. Ondanks dat ik iets minder moeite heb met loslaten, omdat hij mijn tweede kindje is, vind ik het toch wel fijn en vertrouwd dat hij voornamelijk met zijn vriendje van het kinderdagverblijf afspreekt. Ik ken namelijk niet alleen het jongetje goed, maar ook zijn moeder.

De twee speelafspraakjes die mijn zoontje met een ander kindje verliepen goed. Ondanks dat ik het toch een klein beetje spannend vond, vond mijn zoontje het helemaal niet spannend om bij een ander kindje thuis te spelen. Nu scheelt het dat mijn kinderen allebei behoorlijk vrij zijn en er zelf totaal geen moeite mee hebben om bij andere kinderen te spelen. Ze voelen zich snel ergens thuis. Daarom en omdat ik al ervaring heb met speelafspraakjes van mijn oudste kind, kon ik mijn zoontje makkelijker loslaten. Ondanks dat ik mij geen zorgen maakte of het speelafspraakje goed zou verlopen en of mijn zoontje zich op zijn gemak zou voelen, vond ik het toch spannend en was ik blij om naderhand zijn enthousiaste verhalen te horen.

Mijn zoontje heeft het fenomeen speelafspraakjes kunnen afkijken bij zijn grote zus. Zij heeft namelijk regelmatig vriendjes en vriendinnetjes over de vloer, dus hij weet een beetje hoe het gaat.  Vind jouw kindje het wel lastig of eng om bij andere kinderen te spelen? Vind je het zelf ook een beetje spannend? Je zou vriendjes of vriendinnetjes bij jullie thuis kunnen uitnodigen, dat is dan misschien toch wat prettiger voor zowel je kindje als voor jou. Zo kan je kindje rustig wennen aan het samen spelen met andere kindjes en kun jij zijn vriendjes en vriendinnetjes ook leren kennen. Gaat je kindje bij zijn/haar vriendje of vriendinnetje thuis spelen? Dan zou je even mee kunnen gaan. Het voordeel is dat je kind misschien wat meer of eerder op zijn/haar gemak is en je kunt ook wat uitgebreider kennismaken met de papa/mama/opa/oma van het speelkameraadje van je kind. Zodra je kindje speelafspraakjes maakt, is dat toch ook weer een stukje loslaten van je kind.

Hoe maak je een speelafspraak?

Mijn kinderen maken tijdens de schooldag al plannen met klasgenootjes om af te spreken, als ze al gaan/mogen afspreken natuurlijk. Na afloop van de schooldag lopen ze samen met hun vriendje of vriendinnetje waarmee ze willen afspreken naar mij toe. Samen met de kinderen loop ik dan naar de ouder/opa/oma van het klasgenootje en overleggen we of er afgesproken kan worden, waar er gespeeld gaat worden en hoe laat het kindje dat uit spelen gaat, wordt opgehaald. Zorg ervoordat je telefoonnummers uitwisselt met de andere ouder/verzorger. Mocht je kindje onverwachts eerder naar huis willen of mochten de kinderen moe zijn, dan kan de andere ouder/verzorger jou bellen of Appen om te vragen of je je kindje ophaalt. In principe staan de telefoonnummers van alle klasgenootjes op de telefoonlijst die je aan het begin van het schooljaar ontvangt van de juf, maar het kan zomaar zijn dat een telefoonnummer is gewijzigd of dat er alleen een vast nummer opstaat en geen mobiel nummer. Zorg er dus voor dat beide ouders/verzorgers telefonisch bereikbaar zijn tijdens het speelafspraakje.

Hoe vaak mag je kindje afspreken?

Wanneer je kindje net op school zit, kan hij/zij heel moe zijn na een schooldag. Ik spreek uit ervaring, want zowel mijn dochter als mijn zoon waren in het begin kapot aan het einde van de dag. Mijn kinderen mochten dan alleen op de “korte” schooldagen afspreken, dus op woensdag- en vrijdagmiddag. Nu mogen ze ook op andere dagen afspreken, maar sommige dagen vallen bij voorbaat al af. Zo heeft mijn zoontje op dinsdagmiddag na schooltijd zwemles, dus afspreken is dan voor beiden niet mogelijk. Omdat school best vermoeiend is, vind dat ze maximaal drie keer per week een speelafspraakje mogen hebben. Dus spreken ze op maandag af? Dan mogen ze donderdag niet afspreken, want op woensdag en vrijdag wordt er natuurlijk ook al afgesproken. Wanneer ze ’s middags niet af mogen spreken, zeg ik dat ’s morgens vroeg al tegen ze. Gedurende de schooldag maken ze anders plannen met een klasgenootje om af te spreken na schooltijd en als ik “nee” tegen ze moet zeggen op het schoolplein zorgt dat alleen maar voor verdriet en boosheid. Je kunt dus beter ’s morgens al aangeven of afspreken wel of niet mogelijk is, dan is dat direct duidelijk voor je kind.

Hoe lang duurt een speelafspraakje?

Als mijn kinderen op woensdag- of vrijdagmiddag afspreken, gaan mijn kinderen uit school gelijk mee met hun vriendjes/vriendinnetjes of hun vriendjes/vriendinnetjes gaan met ons mee. We eten dan samen een broodje en daarna kunnen de kinderen lekker samen spelen. Een speelafspraakje duurt bij ons bijna altijd tot ongeveer 15:00 uur. Ik vind dat zelf lang genoeg. Het is dan nog gezellig en als het langer zou duren, worden de kinderen misschien moe. Op “lange” schooldagen zijn mijn kinderen om 15:15 uur uit. Wanneer ze dan afspreken, duurt een speelafspraakje bij ons tot 16:45 uur. Sommige ouders spreken een later tijdstip af, maar ik vind 16:45 uur een mooie tijd. Dan kunnen mijn kinderen nog even tot rust komen voordat we aan tafel gaan voor het avondeten. Op de “korte” schooldagen duurt bij ons een speelafspraakje dus drie uur en op “lange” schooldagen maar anderhalf uur. Daar gaat de reistijd naar huis nog vanaf (ongeveer 15 minuten).

Ik vind het altijd heel erg gezellig wanneer mijn kinderen een speelafspraakje hebben. Met name wanneer hun vriendjes en vriendinnetjes bij ons komen spelen. Al is het soms best een drukte, ik vind het erg leuk om hun vriendjes en vriendinnetjes te leren kennen en ze samen te zien spelen. Wanneer mijn kinderen bij andere kinderen thuis spelen, vind ik het ook fijn. Ik heb dan even mijn handen vrij en kan dan even aan de slag met mijn werk/huishouden/blog.

Heeft jouw kind ook speelafspraakjes? Vond jij het in het begin moeilijk om je kindje los te laten wanneer hij/zij bij een klasgenootje thuis ging spelen of had jij hier geen moeite mee? En hoe vaak mag jouw kindje afspreken? Ik lees het graag bij de reacties.

mamablog, lifestyleblog, mamalifestyle, mama lifestyle blog, mamablogger, lifestyleblogger, familyblog, familyblogger, blog voor moeders

 

4 thoughts on “Je kind naar de basisschool: alles over speelafspraakjes

  1. Bij ons mogen ze onbeperkt afspreken. Dat betekent dat ik soms vijf dagen extra kinderen over de vloer heb en soms een hele week geen kinderen (omdat ze ergens anders spelen). Als ze moe zijn let ik vooral op het type kind dat mee gaat. Dan wil ik niet te drukke kinderen mee hebben.
    Onze kinderen hebben alleen op woensdagmiddag vrij, al vanaf groep 1. Die middag wordt er vaak tot 16.00u gespeeld. De andere middagen tot half 6 of soms 6 uur. Vaak vervangt zo’n speelafspraak de bso en kunnen de ouders niet eerder komen. (Ikzelf ook niet).
    Interessant om te lezen hoe anders dat per school gaat he!

    1. Dat is vaak, Sjoukje! Voor mijn dochter zou dagelijks afspreken geen probleem zijn, zij is bijna acht. Maar voor mijn zoontje is dat echt nog te veel. Als hij wat ouder is en niet meer zo moe is, mag hij vaker afspreken. Maar dat is best pittig dat jouw kinderen al gelijk op vrijdagmiddag ook naar school gingen. Ik vind het heerlijk dat mijn kinderen (nog) vrij zijn op vrijdagmiddag. Volgend schooljaar gaat mijn dochter ook op vrijdagmiddag naar school.

  2. Mijn zoontje gaat nog niet zo lang naar groep 1 en wat ik me wel eens afvraag: denken andere moeders ook wel eens na over de veiligheid als ze bij “vreemde vriendjes” gaan spelen? Zoals jij ook aangeeft: je kent die ouders nog helemaal niet, dus het is echt loslaten dan. Best moeilijk! Ik denk dan over dingen als: kunnen ze daar zo de weg op lopen, de trap af vallen etc. Waar ik thuis helemaal niet bang voor ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *