Je kind naar de basisschool: 5 dingen waar ik als ouder aan moest wennen toen mijn dochter voor het eerst naar school ging

Je kind naar de basisschool: 5 dingen waar ik als ouder aan moest wennen toen mijn dochter voor het eerst naar school ging, mamalifestyleblog, mamablog, mamablogger

Ruim vijf jaar geleden ging mijn kleuterdochter voor het eerst naar school. Maanden ervoor was ik al begonnen haar voor te bereiden over deze nieuwe stap. Ik vertelde haar over de basisschool en soms liepen we de route naar school toe om alvast te oefenen en zo kon zij het schoolgebouw alvast zien. Toen was daar ineens haar eerste schooldag. Er was helaas geen reeks wenochtenden- of middagen, mijn dochter mocht twee uurtjes komen kijken in de klas en ging daarna gelijk hele dagen naar school. Niet alleen voor mijn dochter was alles nieuw aan de basisschool. Ook voor mij was het wennen. In deze blog vertel ik je over 5 dingen waaraan ik het meest moest wennen als ouder met een kind dat voor het eerst naar de basisschool gaat. 

Lange rij ouders en kinderen voor de ingang & in de gang

Om te beginnen schrok ik van die lange rij ouders en kinderen tot buiten het hek van het schoolplein. Allemaal ouders die met hun kinderen stonden te wachten totdat de deur van de school open ging. Vanaf het moment dat de deuren opengingen, was het een drukte van jewelste in de gangen van de school. Het was soms echt dringen in de gang om je kind de klas in te loodsen.

Leestip: mijn kind voorbereiden op de basisschool

Leestip: de eerste schooldag van mijn zoon

Geen overdracht tussen ouder en juf/meester

Mijn dochter was heel snel gewend op school, ook al had ze geen wenmoment gehad. Het zal vast meegeholpen hebben dat ze bij haar beste vriendinnetje in de klas zat en dat ze op precies dezelfde dag startten. Ik moest mijn draai nog wel even vinden als ouder van een kind dat voor het eerst naar de basisschool gaat. Wat vond ik het raar dat er geen dagelijkse overdracht plaatsvond tussen leerkracht en ouder. Op het kinderdagverblijf maakte ik zowel ’s ochtends als ’s middags een uitgebreid praatje met de pedagogisch medewerkers. Niet alleen over mijn dochter, haar ontwikkeling, slaapjes en voeding, maar ook over koetjes en kalfjes. Ik bouwde echt een band op met de leidsters van het kinderdagverblijf. 

Op de basisschool was er helemaal geen dagelijks gesprekje met de juf. Het was kind brengen, snel nog een kus geven en weer weg. Ik had echt het gevoel dat ik mijn kind dumpte. Het heeft even geduurd voordat ik hieraan gewend was. Toen mijn tweede kind ook naar de basisschool ging, keek ik er niet meer van op dat er geen overdracht was en vond ik het prima zo. Dat er geen gelegenheid is voor een overdracht begrijp ik zeker, met soms wel 30 kinderen en evenveel ouders heb je hier als juf of meester natuurlijk helemaal geen tijd voor. 

Dat er geen overdracht was, vond ik bij mijn tweede kindje prima. Het was toen zelfs beter dat ik snel weg ging, want mijn zoon had in het begin moeite met afscheid nemen en moest zelfs huilen. Ik keek daar best van op, want op het kinderdagverblijf had hij daar nooit moeite mee gehad. Wat het beste werkte bij het afscheid, was gewoon normaal doen, kort afscheid nemen en dan weggaan. Misschien vond mijn zoontje het wel vreemd dat er geen overdracht was en dat ik niet, net als bij het kinderdagverblijf, lang met de juf bleef kletsen. 

Leestip: wennen op de basisschool

Hoe heeft je kind het op school gehad?

Ik moest bij mijn eerste schoolgaande kind niet alleen wennen dat er geen overdracht was. Ook moest ik eraan wennen dat ik niet wist wat er op een dag was gebeurd. Bij het kinderdagverblijf had ik dagelijkse overdracht, op de basisschool dus niet. Aan het einde van de schooldag vroeg ik mijn dochter hoe ze het op school had gehad en wat ze allemaal had gedaan. Daar werd ik niet wijzer van, want mijn kind zei bijna niets. Nu had ik nog geen flauw benul wat ze op school had meegemaakt. Naarmate ze ouder werd, namen de verhalen toe gelukkig. 

Leestip: voor het eerst overblijven op school (tussenschoolse opvang)

Gezellig knutselen samen met je kind op woensdagmiddag

De woensdagmiddag besteding was ook een dingetje in het begin. De eerste vrije woensdagmiddagen van mijn dochter had ik allemaal wilde plannen. Ik wilde namelijk gezellig knutselen met mijn dochter en kocht allemaal knutselspulletjes en kraaltjes om samen mooie kettingen te maken. Ik miste de quality time op de vrije doordeweekse dagen die we samen hadden. Mijn dochter ging eerst drie dagen naar het kinderdagverblijf en nu ging ze ineens de hele week naar school. Mijn dochter had alleen andere plannen op de woensdagmiddag. Mijn dochter had helemaal geen behoefte om samen met mij te knutselen. Ze wilde liever een speelafspraakje maken met een vriendinnetje. Soms was mijn dochter heel moe van school en wilde ze alleen maar rustig op de bank liggen met de televisie aan. 

Leestip: je kind naar de basisschool: vriendenboekjes

Speelafspraakjes

Speelafspraakjes is ook een nieuwe wereld die voor me open ging toen mijn dochter voor het eerst naar school ging. Nu had mijn dochter als peuter wel eens speelafspraakjes gehad met kinderen van het kinderdagverblijf, maar dit was toch andere koek. Bij de speelafspraakjes met vriendjes en vriendinnetjes van het kinderdagverblijf ging ik altijd mee of wanneer het afspraakje bij ons thuis was, bleef de moeder van het vriendje of vriendinnetje ook. Op de basisschool gaat vader of moeder natuurlijk niet mee naar een speelafspraakje. Ik vond het in het begin wel lastig om mijn dochter met voor mij toch min of meer vreemden mee naar huis te laten gaan. Ook had ik er moeite mee als ze snoep kreeg wanneer ze ergens bleef spelen. In die tijd gaf ik mijn kind zelf nog geen snoep. Nu is dat anders en zijn speelafspraakjes bijna dagelijkse kost. 

Leestip: je kind naar de basisschool: alles over speelafspraakjes

Dit waren de vijf dingen waar ik het meest aan moest wennen toen mijn dochter voor het eerst naar school ging. Zit jouw dochter of zoon ook op de basisschool en waar moest jij in het begin het meeste aan wennen? Praat erover mee bij de reacties.

 

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *