Je kind naar de basisschool: vriendenboekjes

Je kind naar de basisschool: vriendenboekjes. Mama lifestyle blog, mamablogger, mama blog.

Toen mijn dochter net op de basisschool zat, werd er druk gestrooid met vriendenboekjes. Misschien ken je het nog van vroeger: zo’n boekje waarin je schreef wat je favoriete eten is en je favoriete kleur.

Wanneer beginnen met vriendenboekjes?

Toen ik nog kind was, werd er bij ons in de klas pas in vriendenboekjes geschreven toen we zelf konden lezen en schrijven, maar bij mijn dochter kwamen de vriendenboekjes al in groep 1 tevoorschijn.  Het schrijven in vriendenboekjes ging nog even door tot groep 2 en heel sporadisch uitlenen nog in groep 3.

Nu mijn zoontje sinds dit schooljaar ook op de basisschool zit en ik nog geen enkel vriendenboekje had gezien, dacht ik dat het tijdperk van vriendenboekjes misschien voorbij was. Ik had voor hem dus ook nog geen vriendenboekje gekocht.

Maar gisteren kreeg mijn zoontje ineens voor het eerst een vriendenboekje mee. En wat was hij er blij mee! Het is natuurlijk ook een hele eer als je in het boekje van je vriendje mag schrijven.

Een origineel vriendenboekje

Ik heb in de afgelopen jaren heel wat vriendenboekjes voorbij zien komen, maar het vriendenboekje wat mijn zoontje nu mee kreeg, vond ik wel een heel leuke. Niet eens qua vormgeving, want qua stijl springt het boekje er niet uit, maar meer qua vragen.

Een paar standaard vragen zoals “wat is je lievelingsdier, – eten, en – kleur” staan er ook in, maar er staan ook heel originele vragen in, zoals: “Als ik 1 minuut gratis mocht winkelen, dan zou ik naar deze winkel gaan….”. Deze vraag ben ik nooit eerder in een vriendenboekje tegengekomen. Er was een kindje die een supermarkt had ingevuld, een verrassend antwoord, want je zou toch een speelgoedwinkel verwachten.

Een andere leuke vraag is “Ik denk dat jij later ….. wordt”.  Verder staan er heel veel vakjes in die je kan aankruisen, zoals dingen waar je kindje goed in is. Het vriendenboekje wat mijn zoontje mocht invullen is van Michal Janssen en heet het Vrienden Klets vriendenboek. Je vindt deze bij Bol.com.

Vriendenboekje “etiquette”

Maar waar moet je nu eigenlijk op letten wanneer je kind een vriendenboekje uitleent of wanneer je kind een vriendenboekje mee krijgt? Waar let ik op?

Snel het boekje invullen en weer teruggeven

Wanneer mijn kind een vriendenboekje ontvangt, probeer ik deze zo snel mogelijk in te vullen en weer terug te geven. Niets is vervelender dan wanneer iemand een vriendenboekje wekenlang bij zich houdt.

Aan wie is het vriendenboekje uitgeleend?

Wanneer mijn kind een vriendenboekje aan iemand uitleent, vraag ik mijn kind aan wie hij/zij het boekje heeft uitgeleend. Mocht het boekje lang wegblijven, dan kun je aan de ouders vragen of zij het boekje hebben en als je de ouders niet ziet, dan kun je ook een briefje op de stoel van het kindje neerleggen.

Is het vriendenboekje zoek?

Heel vervelend, maar het kan natuurlijk gebeuren dat het vriendenboekje kwijtraakt. Mijn dochter heeft dat eens meegemaakt en was helemaal in tranen. Je kunt dan de juf vragen om een briefje op de deur te plakken met de vraag of iemand het vriendenboekje van jouw kindje heeft.

Uiteindelijk kwam het vriendenboekje van mijn dochter boven water, maar een tweede keer dat zij haar nieuwe vriendenboekje had uitgeleend, werd deze helaas niet teruggevonden.  We wisten wie het boekje had, deze persoon beloofde meerdere malen het boekje zo snel mogelijk terug te geven, maar nu ruim een jaar later moet dat nog steeds gebeuren. Waarschijnlijk is het boekje gewoon zoekgeraakt. Gelukkig hadden er nog maar een paar kindjes in het boekje geschreven.

Mocht je een boekje krijgen, zorg er dus voor dat je deze niet kwijtraakt, maar leg deze op een plek in het zicht. Je kunt het boekje dan niet kwijtraken en je vergeet ook niet het boekje in te vullen. Als je het boekje invult, gebruik dan trouwens geen stift die doordrukt.

Nu mijn zoontje voor het eerst een vriendenboekje heeft mogen invullen, mag hij er ook eentje uitkiezen in de winkel zodat zijn vriendjes ook in zijn vriendenboekje kunnen schrijven. Ik laat je nog zien welk boekje hij heeft uitgekozen.

Heeft jouw kindje al een vriendenboekje? Laat het me weten bij de reacties.

mamablog, lifestyleblog, mamalifestyle, mama lifestyle blog, mamablogger, lifestyleblogger, familyblog, familyblogger, blog voor moeders

MAMA LIFESTYLE BLOG | HOME 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *