Je kind naar de tussenschoolse opvang (TSO), oftewel de overblijf

Hoe werkt de tussenschoolse opvang, ook wel de overblijf genoemd? En hoe vinden mijn kinderen het om over te blijven? mamalifestyle, mamalifestyleblog, mamablogger, mamablog, lifestyleblog, lifestyleblogger, familyblog, familyblogger

 

Al sinds de eerste dag dat mijn dochter op de basisschool zit, gaat zij naar de overblijf. Ook wel de tussenschoolse opvang of TSO genoemd. Voordat zij vier werd en naar de basisschool ging, ging zij drie dagen in de week naar het kinderdagverblijf. Daar bleef zij de gehele dag van 9.00 uur tot 17.00 uur en at zij tussen de middag ook haar lunch. Ik vond het dan ook heel vanzelfsprekend om haar op de basisschool ook op school haar broodje te laten eten, net als op het kinderdagverblijf.

Daarbij komt dat ik aan het werk ben als zij op school zit. En ook al werk ik vanuit huis, ik kan de uren goed gebruiken.  Als ik haar thuis zou laten eten, dan wordt er toch zo’n anderhalf uur van mijn werktijd afgesnoept. Bovendien vindt mijn dochter het hartstikke gezellig om met haar klasgenootjes samen een broodje te eten en daarna te spelen. Maar hoe “werkt” de tussen schoolse opvang? Je leest het in dit artikel.

Wanneer om 12 uur de school “uit” gaat, gaat de juf met de kinderen die niet overblijven naar buiten. Deze kinderen worden opgehaald door hun papa’s, mama’s of opa’s en oma’s. De kinderen die overblijven, blijven achter in de klas met de overblijfmoeder (meestal zijn het moeders, maar het zou natuurlijk ook zomaar een vader, opa of oma kunnen zijn). De juf neemt zelf pauze en de overblijfmoeder blijft bij de overblijfkinderen.

De kinderen halen hun broodtrommeltje en hun drinken uit hun tas en gaan gezellig samen eten. Snoep mag niet meegegeven worden in het broodtrommeltje. Het brood wat niet opgegeten wordt, blijft achter in de broodtrommel. Op die manier kun je als ouder zien of je kindje wel of niet goed heeft gegeten. Bij mijn dochter op school eten ze bij zomerweer hun lunch niet binnen op, maar gaan ze buiten picknicken.

Nadat de kinderen klaar zijn met eten, mogen ze onder toezicht van de overblijfjuf buiten spelen. Als ze niet buiten gaan spelen, mogen ze bijvoorbeeld tekenen of spelen met speelgoed in school en van sommige overblijfmoeders mogen de kinderen een filmpje kijken op het digibord. Om 13 uur wisselen de overblijfmoeder en de juf elkaar af en een kwartier later begint de les.

Voor het overblijven betaal ik € 2,- per keer. Op studiedagen en in vakanties wordt er niet overgebleven en worden er ook geen kosten in rekening gebracht. Wanneer mijn dochter niet overblijft, kan ik de overblijf tot 9.30 uur telefonisch afzeggen bij de overblijflijn (mobiel nummer van de tussenschoolse opvang).

Binnenkort wordt mijn zoontje vier en hij gaat dan ook naar de basisschool. Net als zijn zus gaat ook hij vanaf de eerste schooldag overblijven. Ik ben erg benieuwd of hij het overblijven net zo leuk gaat vinden als zijn zus.

Laat jij jouw kind(eren) overblijven of eet/eten hij/zij tussen de middag thuis een broodje? Ik lees het graag bij de reacties.

mama lifestyle blog, mamablog, lifestyleblog, mamablogger, familyblog, familyblogger

 

One thought on “Je kind naar de tussenschoolse opvang (TSO), oftewel de overblijf”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *