Je kind te gast bij een nudist/naturist. Zou jij hier moeite mee hebben?

Zou jij er moeite mee hebben als jouw kind te gast (in huis) zou zijn bij mensen die bloot zijn, die nudist of naturist zijn? mamalifestyle, mamalifestyleblog, mamablogger, mamablog, lifestyleblog, lifestyleblogger, familyblog, familyblogger

Gisteren was ik te gast op een kinderverjaardag toen één van de andere genodigden, moeder van een zoon (8) en dochter (7), naar mijn mening vroeg over een bepaald onderwerp. Een onderwerp dat nogal gevoelig ligt en toch wel privé is: bloot zijn in het bijzijn van kinderen. En dan bedoel ik niet dat jij als moeder net de douche uitstapt als jouw kind de badkamer in loopt, maar dan heb ik het over wanneer andere mensen, die geen onderdeel uitmaken van jouw gezin, naakt zijn in het bijzijn van jouw kind. Nudisten en/of naturisten die hun dagelijkse dingen doen zonder kleding aan of bloot recreëren waar jouw kind bij is.

Voor wie niet precies het verschil weet tussen een nudist en een naturist: zowel een nudist als een naturist zijn graag bloot, maar een naturist is iemand die daarnaast niet rookt, niet drinkt, geen vlees eet en in harmonie wil leven met de natuur.

Wat zat deze moeder zo hoog? Haar dochter heeft een hartsvriendin waar zij regelmatig gaat spelen. Het vriendinnetje en haar gezin zijn nudisten of naturisten (ik ken het gezin niet, dus ik weet ook niet of ze nu nudist of naturist zijn). Zo vieren zij hun vakantie graag bloot met gelijkgestemden op een nudisten- of naturistencamping. Niets mis mee zou je zeggen. En dat is zeker zo.

Maar waar deze moeder mee worstelde is het volgende: een dag eerder haalde zij haar dochter op van een speelafspraakje bij haar vriendinnetje. En wat bleek? Het gezin liep blijkbaar in het dagelijks leven ook ontkleed. Dus ook waar de dochter van deze moeder bij was. Deze vrouw gaf aan dat zij na deze constatering toch wel erg geschrokken was en dat zij zich niet op haar gemak voelde bij het idee van haar dochter bij blote mensen.

Nu wil haar dochtertje binnenkort gaan logeren bij dit vriendinnetje, maar daar staat haar moeder niet positief tegenover. Met nudisme en naturisme heeft deze moeder geen moeite, maar wel wanneer dit plaatsvindt in het bijzijn van haar kind.

Deze moeder vroeg mij naar mijn mening. Ik had hier nog nooit over nagedacht, tot zij mij ernaar vroeg. Hoe zou ik het vinden als het mijn dochter of zoon zou betreffen? Zou ik het een probleem vinden als zij ergens over de vloer zouden komen waar mensen bloot rondlopen? Ik moet eerlijk bekennen dat ik er ook moeite mee zou hebben.

Ik adviseerde deze moeder haar gedachten hierover kenbaar te maken bij de ouders van het vriendinnetje en hen te vragen of zij willen overwegen voortaan gekleed te zijn in het bijzijn van haar dochter. Hoe moeilijk dit ook is voor haar om te vragen en hoe lastig het voor het gezin in kwestie misschien is om van hen te verlangen.

Nog een toevoeging: ik ben absoluut niet tegen nudisme of naturisme, iedereen moet zich zelf kleden of niet kleden hoe hij/zij wil. En als dat bloot is, dan is dat prima. Maar ik zou er wel moeite mee hebben als mijn kind te gast (in huis) zou zijn bij mensen die bloot zijn.

Hoe zou jij het vinden als jij in de schoenen van deze moeder zou staan? Wat zou jij doen? Of misschien ben jij zelf nudist of naturist. Hoe ga jij ermee om als je visite ontvangt die wel graag gekleed is? Ik lees het graag bij de reacties.

mama lifestyle blog, mamablog, lifestyleblog, mamablogger, familyblog, familyblogger

24 thoughts on “Je kind te gast bij een nudist/naturist. Zou jij hier moeite mee hebben?

 1. Ik zou hier niet positief tegenover staan. Bij je eigen kinderen soit, maar bij die van anderen moet er toch echt wel een lampje in de bovenkamer aangaan dat dat niet hoort. Ik zou het bespreken met die ouders.

  Omdat we een samengesteld gezin zijn, hebben wij hier thuis ook regels over dat niemand in ondergoed door huis loopt. En toen ik vernam dat de stiefmoeder van mijn kinderen ook iets bloter rondliep dan hun lief was (ze gaven duidelijk aan zich daar ongemakkelijk bij te voelen) heb ik dat ook met mediator besproken en afspraken over gemaakt.

 2. Tja dit is een lastig dilemma. Maar ik denk dat je het zeker moet bespreken hoewel dat natuurlijk makkelijker is gezegd dan gedaan. Zeker als je nog een band hebt met de ouders van het kind waar jouw kind gaat spelen.

 3. Ik denk dat het bij de ‘naakte ouders'(om het zo maar even te zeggen) misschien niet eens opkomt dat het raar is. Tenslotte is er niks mis met naakt an sich. Mijn huisdieren zijn naakt. Als je je kind meeneemt naar een museum zie je naakt. Naakt is een normale staat. (Nee, ik ben zelf geen nudist/naturist.)
  Maar … als het je als ‘geklede ouder’ dwars zit dan is een gesprek daarovrer aangaan, heel ontspannen (en ws gekleed) de beste manier lijkt me.
  Je wilt niet aan je ‘geklede’ kind meegeven dat er iets mis is met het naakte lichaam. Dan hebben ze daar later als volwassene weer hangups mee.
  (Ik ben wel een kind van de jaren 70…)
  Ahh, de dagen dat ik als peuter op school ook gewoon naakt onder de watersproeier mocht als het heel warm weer was. Dat kan nu ook niet meer … Jammer.

 4. Deze mensen hadden het eerder aan moeten geven bij de ouders van het meisje, dan was er weinig aan de hand geweest. Ik heb er hellemaal geen moeite mee al mensen bloot lopen, maar wel als ze het me niet melden en dat in het bijzijn van mijn kind zouden doen.
  vooral het niet melden vind ik een groot probleem, het vertrouwen is dan wat mij betreft weg.

 5. Op zich niks mis met nudisten en naturisten. Maar ik zit even te denken inderdaad over dit vraagstuk. Als ik nudist was zou ik het een moeder wel laten weten dat ik thuis in mijn blootje liep als haar kind kwam spelen en vragen of dat okay was.

 6. Ik zou het ook niet prettig vinden. Iedereen mag van mij ook helemaal zelf weten hoe hij of zij erbij loopt, maar als mijn dochter erbij is, graag wel met wat kleding aan…

 7. Pfoe, dit is een moeilijke, daar had ik ook nooit eerder over nagedacht.

  Op zich ook geen probleem heel het naturisten/nudisten verhaal (toevallig een reportage gezien deze week), maar bij mensen die de keuze maken om het niet te doen? Bij kinderen?

  Een plaats en een tijd voor alles, maar toch niet bij kinderen van anderen?

  Ik stelde me voor dat de scouts een ruiltocht doet en ze doen naakt de deur open… dat is wel verschrikken denk ik!

 8. Ik zou mijn mening aanpassen aan die van mijn kind. Als hij/zij zich ongemakkelijk voelt bij de blote mensen dan zal ik de ouders daar op aanspreken. Maar als mijn kind er geen moeite mee heeft zou ik er ook geen moeite mee hebben. Er is niks mis met het naakte lichaam, kinderen mogen van mij best bloot zien

 9. Toch best apart vind ik als mijn zoontje bij naakte mensen op bezoek zou zijn. Ik sta er niet echt negatief tegenover maar vind wel dat de ouders het moeten bespreken. Niet iedereen zal het een prettig idee vinden.

 10. Je kunt niet beweren dat je vindt dat iedereen de vrijheid heeft te doen wat ie wil en vervolgens mensen gaan afkeuren en proberen hen te dwingen in jouw keurslijf te stappen. Vragen of zij zich aan jou willen aanpassen is hypocriet en kwetsend. Zelf heeft de dochter hier kennelijk totaal geen moeite mee, dus wat dat betreft is ze een stuk verder dan haar bekrompen moeder.

  1. Wat iedereen doet binnenshuis en zonder visite erbij moet iedereen vooral zelf weten. Ik vind dat je het best bespreekbaar kan maken als je het een probleem vindt als het gebeurt waar je kind bij is. Als mijn dochter ergens zou spelen waar ze volgepropt wordt met snoep en ik zou het er niet mee eens zijn, zou ik het ook aankaarten. Dus waarom zou je het bloot lopen in het bijzijn van je kind niet aan kunnen kaarten? Wie weet had haar dochter er wel moeite mee? Ik was er niet bij, dus ik weet het niet. Om nu te zeggen dat haar dochter een stuk verder is dan haar bekrompen moeder vind ik nogal kort door de bocht eerlijk gezegd. Bovendien ken ik de betreffende moeder al 20 jaar en de term bekrompen is op haar zeker niet van toepassing. Ze vindt het alleen vervelend als haar dochter bij mensen op visite is die bloot is, that’s all.

 11. Ik vind de arrogantie te denken dat je wat te zeggen hebt over andermans leefwijze nogal stuitend. Ben je het er niet mee eens? Prima. Kan ik inkomen. Maar houd je kind dan thuis ipv anderen je wil proberen op te dringen door zogenaamd open minded ‘met ze in gesprek te gaan’.

  1. Was het maar zo makkelijk. Deze moeder wil juist haar dochter het contact met haar vriendinnetje niet ontzeggen. Daarom wil ze het gesprek aangaan. Overleggen kan geen kwaad toch? Arrogantie is het zeker niet, ze veroordeelt deze mensen zeker niet, maar ze zat er echt mee in haar maag.

   1. Die moeder is wat mij betreft totaal niet bekrompen of arrogant. Ze probeert het feit dat de ouders hun naturisme in het bijzijn van haar dochter niet meldden bespreekbaar te maken. Ze ontzegd haar dochter niet het contact met haar vriendin en ze geeft de ouders ook niet aan bij de politie, Voor een niet-naturist, vind ik dat behoorlijk open-minded.

 12. Laten we het omdraaien: wat als de andere ouders deze moeder zouden vragen of haar dochter voortaan haar kleding kan uittrekken als ze op bezoek is, omdat ze zich ongemakkelijk voelen bij haar niet-naturistische leefwijze. Zou er dan ook ruimte zijn voor een gesprek?

 13. DIe ouders van die vriendin hebben een blunder begaan.
  Er is natuurlijk niets mis met naturisme/nudisme en wat mij betreft ook niet in het bijzijn van anderen, maar het is cruciaal dat je dit zelf vooraf met de ouders van de vrienden van je kinderen bespreekt zodat ze zelf een keuze kunnen maken. Nu is het allemaal onnodig geheimzinnig geweest.

  Als haar dochter graag wil logeren, dan ziet ze zelf blijkbaar geen probleem met naakt. Iedereen moet in overleg om samen te bepalen wat wel en niet acceptabel is zodat iedereen ermee kan leven.

 14. Ergens vind ik het een beetje vreemd als deze mensen in hun eigen huis hun kleding aan moeten omdat de ouders van het kind er problemen mee hebben. Beter kunnen die ouders hun kind leren dat er absoluut niets mis is met bloot. Ik begrijp dat deze ouders ook zo opgevoed zijn. Wij leren zelf onze kinderen dat kleding er is om je warm te houden. Wij zouden er absoluut geen probleem mee hebben als onze kinderen logeren bij iemand die de verwarming een graadje hoger zet om geen kleding te hoeven dragen. Net zo min als dat we er geen probleem mee zouden hebben als onze kinderen bij mensen logeren die ‘onze lieve Heer’ aan tafel opzegt. De overtuiging van nudisten is niet beter of slechter als een andere overtuiging…. leg daarom vooral niet je eigen overtuiging op aan een ander, zeker niet als je bij hun over de vloer komt. Heb je er een probleem mee, leg dit uit aan je kind, maar laat het niet oordelen over de ‘andere’ overtuiging.

 15. Ik kom dit topic nu pas tegen en wil toch nog even reageren, ik vindt het jammer als er op voorhand negatief op nudisme of naturisme geoordeeld wordt, wij zijn zelf blootlopers en doen daar niet geheimzinnig over ik denk dat het hele dorp er inmiddels mee bekend is dat wij naakt in en om het huis leven.
  Bezoek loopt meestal via de niet afgesloten zijdeur bij ons binnen en in het begin vroegen wij dan of ze het vervelend vonden dat wij bloot waren en bij ja trekken wij wat aan maar verbazingwekkend is dat de meeste bezoekers hebben er helemaal geen moeite mee en zeggen blijf lekker zoals je bent, ook de buur kinderen lopen regelmatig binnen om b.v. iets te lenen en zijn het inmiddels zo gewoon dat wij ook hier geen afwijzende reacties zien of krijgen.
  Mijn kinderen speelden ook met andere kinderen soms bij die kinderen thuis maar ook wel hier wij hebben ze nooit gedwongen bloot te lopen maar hier zelf voor laten kiezen en ook hier zie je dat bloot al snel de voorkeur krijgt en ook nu de kinderen de deur uit zijn komen er nog vrienden van mijn kinderen regelmatig langs en vragen of ze bloot mogen zonnen in de tuin.
  Nudisme en naturisme maakt bloot net zo gewoon als gekleed zonder bijbedoelingen en eenmaal gewend aan naakt leven ervaren de meeste blootlopers dit als bevrijdend.
  Ik zou met die mensen eens een gesprekje aangaan zonder oordeel vooraf en de keuze aan mijn kind overlaten en zelf laten ervaren en uitvinden wat ze prettig vindt het kan in elk geval geen kwaad en sta eens open voor de ideen van nudisten of naturisten zij hebben het vaak beter voor met onze leefomgeving dan menig andere medeburger en wees niet bang om als iemand met een afwijkend gedragspatroon neergezet te worden onbegrip en stempeltjes op mensen zetten leidt nergens toe.
  Veel wijsheid toegewenst en hartelijke naturistische groeten

 16. Ik ben zelf geen nudist en geen naturist als je naar de definitie kijkt, maar als het erover gaat zijn wij een gezin wat naakt recreëert. Wij lopen graag bloot als er aanleiding toe is. Dus een warme zomerdag met de achterdeuren open en in een besloten tuin bloot zijn.

  Ik ben zelf van mening dat als je een naturist/nudist bent dat je het bezoek zeker niet `confronteert` met jou naakt zijn. Als er vriendjes/vriendinnetjes zijn hebben mijn kinderen gewoon een broekje aan en ben ik gewoon gekleed. Mijn kinderen zijn wel gewend dat als ze met water aan het spelen zijn dat ze dan in hun blootje zijn en ze geven er alledrie geen bal om of een vriendje of vriendinnetje dat dan wel of niet doet, meeste willen graag `hetzelfde` zijn en doen dat dan ook mee, of niet en dat is ook best. Ze zijn ook nog onder de 10 dus dan gaat het iets makkelijker.

  Maar wat jij omschrijft zou ik normaal vinden, maar de gebruikelijke normen en waarden maken dat ik het niet doe, ik wil niet dat mijn kinderen geplaagd zouden worden door wat ik normaal doe in de zomer.

 17. Precies dit is mijn dochtertje van 8 ook overkomen. Ze werd uitgenodigt om te logeren bij haar vriendin van ook 8 jaar. Haar vriendin woont in een naturistengezin met een oudere broer, vader en moeder. Zij leven bloot. Ik ben er eerst op bezoek geweest samen met mijn dochter. Ik was erg zenuwachtig maar het viel reuze mee. Binnen 20 minuten kleedde mijn dochter zich ook uit en speelde met haar vriendin met haar barbies. Daarna heb ik toch nog wel getwijfeld maar tenslotte had ik geen argumenten om haar te weigeren daar te logeren. Het is helemaal goed gegaan en na die eerste keer is ze nog vaak daar geweest. Inmiddels zijn ze 12.

 18. wij zijn ook nudisten met 2 meiden 8 en 11 jaar wij leven ons hele leven naakt thuis en heel vaak komen vriendjes
  en vriendinnetjes ook naakt bij ons spelen , dat heet ongedwongen naakt spelen en slapen
  naakte groetjes,
  marijke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *