Kind pas met 5 jaar naar school vanwege het lerarentekort?

kind pas met vijf jaar naar school vanwege het lerarentekort, mama lifestyle blog, mamablogger, moederschap

Vrijwel iedereen is inmiddels wel op de hoogte van het lerarentekort. De landelijke stakingen in het primair onderwijs zijn breed uitgemeten in de pers en wie weet moest jouw kind (of dat van je familie/vrienden/buren) een keer een dagje thuisblijven omdat zijn juf of meester ziek was en er geen invaller was. Of stapte de school zelfs over op een vierdaagse schoolweek. Sommige scholen overwegen zelfs kinderen pas vanaf vijf jaar toe te laten vanwege het lerarentekort. In deze blog lees je er alles over. 

Leraren tekort 

Ook op de school van mijn kinderen hadden ze vorig schooljaar een tekort aan leerkrachten. Een juf was langdurig ziek, de invalster haakte helaas voortijdig af door bepaalde gebeurtenissen in de klas en zodoende stond de directrice een tijd lang voor de klas. De laatste maand van het schooljaar nam de meester van mijn dochter het over en moest hij ook nog in een andere klas invallen en stond er een stagiair voor de klas van mijn dochter. Wel een vertrouwd persoon, want deze stagiair gaf al het hele jaar samen met de meester les. 

Juf ziek en met verlof & vervanging

Ook dit schooljaar moest er weer gepuzzeld worden op school. De nieuwe juf van mijn zoon is zwanger en zit ziek thuis. Zij zou drie dagen voor de klas staan en dus moest er een vervanger geregeld worden. Gelukkig is er een vaste vervanger gevonden die tot het einde van het zwangerschapsverlof van de juf blijft. Dat is echt een hele geruststelling voor mij, want de juf was al ruim voor het einde van vorig schooljaar ziek. Toen ik hoorde dat mijn zoon haar zou krijgen, maakte ik me een beetje zorgen. Zou er wel een vervanger gevonden worden? Ik ben dus echt opgelucht dat er alle dagen iemand voor de klas staat.

Zij instromers

Ik denk (helaas) dat ouders met schoolgaande kinderen elk schooljaar wel tegen dit soort problemen aan zullen lopen. De werkdruk in het onderwijs blijft hoog en de salarissen zijn nog niet gelijk getrokken met die van leerkrachten in het voortgezet onderwijs. Er zijn inmiddels wel veel zij instromers. Mensen die vroeger ervan droomden om juf of meester te worden, maar toch een ander pad kozen, zetten nu alsnog de stap om leerkracht te worden. En er zullen vast ook mensen tussen zitten die vanuit maatschappelijk oogpunt ervoor kiezen om in te stromen in het onderwijs. 

Kind pas vanaf vijf jaar naar school?

Ondanks dat er veel zij instromers zijn, is er nog steeds een lerarentekort in het basisonderwijs. In de steden Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Amsterdam en Almere hebben ze zelfs zoveel leraren tekort, dat schoolbesturen er rekening mee houden dat kinderen misschien pas vanaf vijf jaar naar de basisschool kunnen. Je zou misschien denken dat dit kan, want kinderen zijn pas vanaf vijf jaar leerplichtig, maar afgezien van of het wel of niet mag, is het zeker niet wenselijk. Toen mijn kinderen vier jaar waren, merkte ik dat ze echt toe waren aan de basisschool. Ze waren duidelijk te groot geworden voor het kinderdagverblijf. Zowel mijn kinderen als ik hadden het echt niet fijn gevonden als ze nog een jaar moesten wachten.

Recht op onderwijs

Bovendien mag een basisschool een vierjarig kind helemaal niet weigeren. Alhoewel een kind pas leerplichtig is vanaf vijf jaar, staat in de wet dat het vanaf vier jaar naar school mag. Ieder vierjarig kind heeft dus recht op onderwijs. 

ZZP docent

Toch snap ik de scholen wel. Zij zitten natuurlijk enorm in hun maag met het lerarentekort. Wanneer je geen leerkracht kunt vinden om vacatures in te vullen, houdt het op. Sommige scholen schakelen ZZP docenten in, maar deze vragen enorme bedragen. Geld dat je misschien ook aan andere zaken kunt uitgeven, maar  je hebt dan wel een docent voor de klas. Een lastige situatie. En misschien is het aanbod ZZP docenten niet groot en kun je er niet eens één vinden.

Leerkrachten meer uren laten werken

Een optie zou kunnen zijn om leerkrachten die nu parttime werken meer uren te laten werken. Als een juf bijvoorbeeld drie dagen werkt, zou het schoolbestuur haar kunnen vragen om vier dagen te gaan werken. Maar ook dit heeft een keerzijde. De werkdruk zal dan weer toenemen en als school wil je dan natuurlijk ook niet dat een juf dan uitvalt, omdat de werkdruk nog hoger is. 

Het leraren tekort blijft een lastige situatie, maar kinderen moeten zeker niet pas vanaf hun vijfde toegelaten worden op de basisschool. Wat vind jij hiervan? Praat erover mee bij de reactie. 

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *