Je kindje wel of niet wakker maken met Oud en Nieuw? Vanaf welke leeftijd je kind laten opblijven?

Je kindje wel of niet wakker maken met Oud en Nieuw? Vanaf welke leeftijd je kind laten opblijven? mamalifestyleblog, mamablog, mamablogger

Oud en Nieuw, elk jaar een vuurwerkspektakel om klokslag 24 uur. Prachtig om naar te kijken en ik vind de jaarwisseling ook wel een bijzonder moment. Een moment waarbij je het afgelopen jaar afsluit en met frisse moed het nieuwe jaar ingaat. Meestal vieren we Oud en Nieuw thuis, maar soms gaan we op visite. Maar wat doen we met onze kinderen? Maken wij ze wakker of laten we ze lekker slapen? Je leest het in deze blog.

Oud en Nieuw thuis vieren met baby en peuter

Toen mijn kinderen nog heel klein waren, lieten ze we eigenlijk altijd doorslapen met Oud en Nieuw. Althans, wanneer we Oud en Nieuw thuis vierden. Als kinderen baby of peuter zijn, hebben ze nog helemaal geen besef van de jaarwisseling en persoonlijk was ik altijd bang dat ze na het wekken niet meer in slaap zouden komen. Ik maakte mijn kinderen dus niet wakker om naar het vuurwerk te kijken. Toen mijn zoontje nog baby was, is hij wel één keer wakker geworden en toen hebben wij hem natuurlijk even uit bed gehaald.

Tijdens Oud en Nieuw op visite met baby en peuter

Wanneer wij Oud en Nieuw ergens anders vierden, maakten wij wel onze dochter wakker. We lieten haar dan ’s avonds bij familie/vrienden slapen en maakten haar een half uur voor de jaarwisseling wakker. Om 24 uur keken we dan naar het vuurwerk en een half uur tot een uur later gingen we dan naar huis en daar legden we onze dochter weer in bed. Gelukkig was zij heel erg makkelijk en sliep zij in haar bedje gelijk weer verder. Met mijn zoontje hebben wij eigenlijk nooit ergens anders Oud en Nieuw gevierd toen hij baby en peuter was. 

Kind wakker maken voor het vuurwerk met Oud en Nieuw

Ik weet nog goed toen mijn zoontje drie was en we Oud en Nieuw thuis vierden. Wij lieten hem “gewoon” doorslapen, omdat we dat het beste vonden. Het was wel heel sneu toen hij de volgende ochtend wakker werd en vroeg waar het vuurwerk was. We hadden hem dus misschien beter toch wakker kunnen maken om samen naar het vuurwerk te kijken. Onze dochter maakten wij pas vlak voor haar vierde verjaardag wakker om naar het vuurwerk te kijken. Een leeftijd waarop een kind zich echt bewust begint te worden van feestelijke gelegenheden zoals Kerst en Oud en Nieuw.

Oud en Nieuw vieren met kleuter & kleuter wakker maken voor vuurwerk

Toen mijn kinderen nog kleuters waren, legden we ze eerst te slapen rond 20.00/20.30 uur en maakten we ze rond 23.30 uur weer wakker. Zo konden we gezellig samen naar het vuurwerk kijken. Wanneer we op visite waren met Oud en Nieuw konden we na het vuurwerk, zo rond 00.30/01.00 uur naar huis waar onze kinderen heerlijk verder konden slapen.

Vanaf welke leeftijd kind laten opblijven met Oud en Nieuw?

Mijn kinderen zijn nu (2018) 6 en 9 jaar. Dit jaar vieren we Oud en Nieuw bij vrienden. Onze vrienden hebben ook twee kinderen, van zo’n 8 en 11 jaar. Ik denk dat we in ieder geval onze zoon even te slapen proberen te leggen. Ik denk niet dat mijn dochter nog wilt slapen, maar misschien ook wel. De vorige keer dat we daar Oud en Nieuw vierden, twee jaar geleden,  sliepen mijn dochter en haar vriendinnetje namelijk ook niet. Ze lagen wel in bed om voor te slapen, maar ze zaten alleen maar te kletsen. Om 00.00 uur gingen ze naar buiten voor het vuurwerk en daarna hebben ze binnen gespeeld tot zeker 01.30 uur. Wij waren al helemaal moe, maar onze kinderen helemaal niet. Ik vermoed dan ook dat een avondslaapje voor mijn dochter misschien niet gaat lukken en dat ik haar gewoon laat opblijven. Ik denk dat we gewoon ’s middags lekker even met zijn allen naar bed gaan. Ook al vallen we niet in slaap, we rusten zo toch even uit. 

Laat jij je kind voorslapen voor Oud en Nieuw en maak jij hem/haar ook wakker om naar het vuurwerk te kijken? Of mag jouw kind opblijven voor het vuurwerk? Ik lees het graag bij de reacties. En ik wil je natuurlijk een hele fijne jaarwisseling toewensen en een heel gelukkig en gezond jaar toe!

 

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *