Mijn kinderen gaan voor het eerst naar de BSO (naschoolse opvang). Mama lifestyle blog, mamablogger
Kind & opvoeding

Mijn kinderen gaan voor het eerst naar de BSO (naschoolse opvang)

Zo stonden mijn kinderen ongeveer een jaar op de wachtlijst voor de naschoolse opvang en zo gaan ze ineens over een week naar de BSO! Wat een verandering! Mijn dochter is acht en mijn zoontje wordt bijna vijf en ik heb tot nog toe nooit gebruik gemaakt van de BSO. Mijn kinderen gingen voordat ze naar de basisschool gingen drie dagen in de week na de kinderopvang, maar toen ze vier werden, besloot ik onder schooltijden te werken.

Mijn kinderen gaan voor het eerst naar de BSO (naschoolse opvang). Mama lifestyle blog, mamablogger

SCHOOLVAKANTIES: WERKEN & ZORG VOOR KINDEREN COMBINEREN

Dat ging ook best goed, op de schoolvakanties na. Ondanks dat ik het heel fijn vind om mijn kinderen om me heen te hebben in de schoolvakanties, vond ik het soms ook niet echt handig. Als ik gezellige dingen ging ondernemen met mijn kinderen, had ik geen tijd om te werken en was ik aan het werk in het bijzijn van mijn kinderen, dan had ik geen aandacht voor ze en was ik niet de meest gezellige moeder. Geen ideale situatie dus.

INCIDENTELE OPVANG TIJDENS SCHOOLVAKANTIE

Ik had al wel een contract voor incidentele opvang in de schoolvakanties, maar daar maakte ik nooit gebruik van. Ik vond het eigenlijk best sneu voor mijn kinderen om ze in de schoolvakantie naar een voor hen wildvreemde BSO te brengen. Ik breng dan liever mijn kinderen ook de rest van de schoolweken zodat de naschoolse opvang vertrouwd voelt voor hen, als een soort tweede thuis en zodat het niet vreemd en eng is wanneer ze er in de schoolvakantie opeens naar toe moeten.

STILLE WACHTLIJST

Vorig jaar was ik bezig met solliciteren en informeerde ik alvast of er plek was bij de naschoolse opvang op de school van mijn kinderen. Tijdens een sollicitatie is het wel handig om te weten of je kinderen bij de BSO terecht kunnen vanwege het overleggen van werkdagen en werktijden met een mogelijke nieuwe werkgever.

Het liefst wil ik dat mijn kinderen bij klasgenootjes op de BSO zitten en met name voor mijn zoontje vind ik het fijn als hij niet de school uit hoeft voor de kinderopvang. De sollicitatie liep op niets uit, maar ik liet mijn kinderen wel op een stille wachtlijst plaatsen bij de kinderopvang op hun school. Er waren op dat moment geen opvangplekken beschikbaar op de lange schooldagen en er was een wachtlijst. Omdat ik ook niet direct opvang nodig had, liet ik mijn kinderen dus op de stille wachtlijst plaatsen. Ik zou dan zelf aan de bel trekken bij de kinderopvang wanneer ik opvang nodig zou hebben.

Toevallig kwam alles laatst min of meer samen. Ik begon me al een beetje zorgen te maken over de zomervakantie die steeds meer in zicht kwam. Hoe zou ik werk en de zorg voor mijn kinderen combineren? Zou het weer zo chaotisch gaan zoals voorgaande jaren? Zou ik weer werk laten liggen of zou ik mijn kinderen tekort doen? Zou ik voortdurend met mijn laptop voor de caravan moeten zitten, terwijl ik eigenlijk ook met ze naar het meertje had gekund? Het blijft lastig. Tot twee weken geleden, toen de oplossing heel plotseling nabij was!

Mijn dochter had afgesproken met een vriendje en na het speelafspraakje had hij een feestje van de BSO. Ik zou mijn dochter dus bij school (waar ook de BSO zit) ophalen. Ik raakte aan de praat met de moeder van haar vriendje en ik vertelde haar over de stille wachtlijst. Ik besloot de dag erna te informeren bij de kinderopvang hoe het ervoor stond met onze inschrijving. En ik had ook nog een coachingstraject lopen op het gebied van loopbaancoaching. Ik wil dolgraag een eigen bedrijf beginnen of ergens in loondienst treden naast de werkzaamheden voor het bedrijf van mijn vriend en mij, maar het ontbreekt me echt aan tijd. Alleen tijdens schooluren zou ik dat nooit gaan redden. En dan ook nog de zomervakantie waarin ik werk en de zorg voor mijn kinderen moest gaan combineren. Reden genoeg om aan de bel te trekken bij de kinderopvang.

De dag na het speelafspraakje belde ik gelijk met ze en de week erna zou ik worden teruggebeld over de beschikbaarheid op specifiek de maandag. En ik werd inderdaad ook teruggebeld. De kinderopvang had per direct een plekje vrij voor allebei mijn kinderen op donderdag. Ik vroeg natuurlijk ook nog even naar de maandag. Voor die dag gold nog een lange wachtlijst, zo informeerde de medewerkster mij. Toen ik haar vertelde dat mijn kinderen op een stille wachtlijst stonden, werd het ineens een heel ander verhaal. Ze keek nog eens en mijn kinderen stonden toen plotsklaps bovenaan en kwamen per direct in aanmerking voor een plekje op de maandag.

TWEE DAGEN NASCHOOLSE OPVANG

Dat was een positieve verrassing, maar toch wel een beetje onverwachts: twee middagen kinderopvang: maandag en donderdag en in de schoolvakanties twee hele dagen. Dat geeft mij meer tijd en maakt het een stuk makkelijker voor mij en gezelliger voor mijn kinderen in de schoolvakanties. Qua timing had het niet beter gekund, zo vlak voor de zomervakantie. Maar zo’n snelle plaatsing maakt het ook een beetje druk. Ik moest nog snel een wenmoment en kennismaking voor mijn dochter en zoon inplannen voor deze en volgende week, want de eerste week van juli gaan ze al voor het eerst naar de BSO.

WENNEN BIJ DE BSO

Vandaag had mijn zoontje zijn wenmoment. Toen de school uit ging, moest hij samen met de andere klasgenootjes die naar de BSO gingen, blijven zitten in de klas. Daar werden ze opgehaald door een pedagogisch medewerkster (PM’er). Hij heeft heerlijk gespeeld en zelfs een appel en twee peren gegeten. Toen ik om 16.45 uur kwam, vroeg hij mij gelijk of hij morgen ook naar de BSO mocht. Helaas niet…. hij moet nog even wachten tot 3 juli.

Het kennismakingsgesprek was ook heel fijn en vertrouwd, want de BSO waar mijn zoontje naartoe gaat is in de school van mijn kinderen en de kinderopvangorganisatie kennen we ook al doordat mijn kinderen jarenlang naar één van hun kinderdagverblijven gingen. Voor mijn zoontje voelt het ook al als een warm bad, zo lijkt het.

Mijn dochter mag aankomende maandag een kijkje nemen bij de BSO waar zij opgevangen gaat worden. Zij gaat namelijk naar een andere opvanglocatie dan die van mijn zoontje, omdat zij acht is. Kinderen vanaf acht gaan samen met leeftijdsgenootjes van school naar een opvanglocatie bij sportvelden. Met een stint (soort Segway met een bakfiets) of met een busje gaat zij hier naartoe. Zij wordt dan samen met kinderen van haar school opgevangen in een aparte ruimte.

Mijn dochter was super blij toen ze hoorde dat ze naar de BSO mocht, omdat haar beste vriendinnetje naar dezelfde BSO gaat op dezelfde opvangdagen. Over mijn dochter maak ik me dan ook helemaal geen zorgen. Over mijn zoontje ook niet, na de wenmiddag vandaag. En ze gaan leuke dingen doen in de schoolvakantie! Het vakantieprogramma heb ik al bekeken op de site: pizza maken, tennissen, dagjes weg en ga zo maar door. Een stuk leuker dan naast mama en haar laptop zitten. Nu blijven er gelukkig nog vijf dagen over per vakantieweek dat ik er ook echt voor mijn kinderen kan zijn, zonder dat ik met werk bezig ben. Ik heb echt zin in de vakantie!

Ik ben blij dat mijn kinderen op de BSO terecht kunnen en dat ik nu wat meer tijd en mogelijkheden krijg om te werken in de vakantie, maar zeker ook na de vakantie.

Gaat jouw kindje ook naar de BSO? Stond jouw kindje ook op een wachtlijst en hoe verliep zijn/haar wenmoment? En wie vangt jouw kindje op tijdens de schoolvakanties? Praat erover mee bij de reacties.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *