Vanaf welke leeftijd je kind vlogs/video’s laten publiceren op YouTube?

Vanaf welke leeftijd je kind vlogs/video's laten publiceren op YouTube? Mama lifestyle blog, mamablogger, mama blog, mamalifestyle, lifestyleblog, lifestyleblogger

Sinds ik mijn dochter mijn oude camera heb gegeven, gebruikt ze deze soms om filmpjes mee te maken. Wat is ze blij met dat ding van minimaal 12 jaar oud. Video’s maken is voor haar een leuk tijdverdrijf. Ze doet dit trouwens af en toe en alleen binnenshuis. Dan zit ze met de slaapkamerdeur dicht en hoor ik haar kletsen tegen de camera. Wanneer ze samen met haar broertje, vriendjes of vriendinnetjes filmt, is het helemaal een groot feest. Ik hoor dan gegil en allemaal andere gekke geluiden, ze hebben het dan duidelijk naar hun zin. Helemaal top, maar met die video’s gaan we natuurlijk niets doen. Die blijven op de camera staan of worden verwijderd, maar no way dat deze op YouTube gedeeld gaan worden. 

Vloggen & video’s maken: leuk en leerzaam voor een kind

Ik vind het super als een kind een passie heeft en vloggen of video’s maken is natuurlijk een heel toffe hobby, ik kan erover meepraten.  Vloggen of video’s maken is niet alleen heel leuk, maar ook heel leerzaam om te doen. Wanneer je kind gaat vloggen of video’s maken, leert het om te gaan met alle mogelijkheden op de computer/laptop, leert het alles over videobewerking en de fijne kneepjes op het gebied van online marketing en hij/zij leert hoe zich het beste te presenteren. Al deze kennis en ervaring is mooi meegenomen voor later. Online marketing wordt steeds belangrijker en het is ook niet ongebruikelijk om later presentaties te houden op school of op je werk. Ik denk dat vloggen een heel erg leuke hobby kan zijn voor een kind. Waar ik dan wel weer moeite mee heb, is wanneer mijn dochter haar video’s zou publiceren op YouTube. Dat mag ze van mij namelijk (nog) niet.

Negatieve reacties onder vlogs en video’s & op latere leeftijd spijt van videobeelden

Ik vind mijn dochter niet alleen te jong (acht jaar), maar ik vind ook de online wereld zo hard. Mensen kunnen zomaar lelijke reacties plaatsen en daar moet je kind dan maar mee dealen. Ik vind dat nogal wat, zeker op de leeftijd die mijn dochter heeft. Ik vraag me ook af of een kind van acht wel bewust weet waar het mee bezig is, wanneer hij/zij een video maakt of vlogt. Krijgt hij/zij achteraf misschien geen spijt van de beelden die hij/zij gemaakt heeft? Wanneer een kind bijvoorbeeld 12 is, kan hij/zij waarschijnlijk veel beter inschatten wat het aan het doen is.

Privacy kind

En wil je wel dat je kind zo in de schijnwerpers leeft? Voor zover zijn/haar vlogs en video’s natuurlijk bekeken worden. Maar dan nog, het videomateriaal staat toch online. Wil je niet een stukje privacy voor je kind? Zo zorg ik er bewust voor dat mijn kinderen in mijn vlogs en video’s niet herkenbaar in beeld komen. Daarnaast denk ik ook dat het veel fijner en beter is voor je kind om niet telkens met een telefoon of camera in zijn/haar hand te staan en om niet telkens bezig te zijn met filmen. Vloggen op straat kan trouwens ook nog eens heel gevaarlijk zijn. Je kind heeft dan meer aandacht voor de camera dan voor het verkeer.

Tijdrovende hobby voor een kind

Vergeet ook niet dat vloggen of video’s maken een bijzonder tijdrovende hobby is. Het monteren van een filmpje kost zomaar een paar uur. Leuk hoor dat vloggen of video’s maken, maar komt je kind dan nog wel toe aan gewoon spelen? Straks wilt je kind niet eens meer buiten spelen, omdat het geen tijd heeft door het vloggen/video’s maken. Kinderen moeten vooral lekker kind kunnen zijn en zich uit kunnen leven op andere vlakken dan filmpjes maken. Hun leven moet nog helemaal niet draaien om videocamera’s en de online wereld.

Vanaf welke leeftijd een kind een YouTube kanaal?

Mijn dochter is gelukkig verre van vergroeid met haar camera, ze maakt er heel af en toe gebruik van en de ene week pakt ze het ding er vaker bij dan de andere week en zo kijkt ze het ding soms ook weken helemaal niet aan. Maar in haar klas zitten wel een paar kinderen die al een eigen YouTube kanaal hebben. Daarvoor vind ik mijn dochter nog echt te jong. Vanaf een jaar of twaalf of ouder vind ik een geschiktere leeftijd. En wie weet wilt ze tegen die tijd wel helemaal geen eigen YouTube kanaal, ook goed.

Wat vind jij van kinderen en vloggen/video’s maken? Vind jij ook dat een kind vooral kind moet kunnen zijn? Of heb jij misschien een zoon of dochter die al een eigen YouTube kanaal heeft en vanaf welke leeftijd publiceert hij/zij video’s?  Laat het me weten bij de reacties.

Mama lifestyle blog, mamablogger, mama blog.

Volg je mij al op Instagram en Facebook?

Abonneer je gratis op de Mama Lifestyle Blog mailinglijst om als eerste op de hoogte te zijn van de nieuwste blogposts:

[email-subscribers namefield=”YES” desc=”” group=”Public”]

MAMA LIFESTYLE BLOG | HOME

2 thoughts on “Vanaf welke leeftijd je kind vlogs/video’s laten publiceren op YouTube?

  1. Ik zou persoonlijk 12 ook nog te jong vinden. Zelfs kinderen van 12 zien niet altijd de consequenties in van hun handelen. Daarnaast lijkt bijvoorbeeld een leuke vlog naar het zwembad onschuldig in de ogen van een kind, maar er zullen heel wat nare mensen zijn die onzuivere dingen doen met die beelden. Wat ik wel zou toelaten is als ooms/tantes opa//oma´s youtube hebben , die zich abboneren op het kanaal van je kind en dat zij dan als enige de vlogs kunnen zien.

    1. Je moet inderdaad heel voorzichtig zijn met de beelden die je online zet Denise. Inderdaad een foto of video van je kind in zwemkleding is al riskant. Mocht mijn dochter of mijn zoon later vlogs online willen zetten, dan wil ik ook eerst zien wat er online wordt gezet. Je moet als ouder toch wel een oogje in het zeil houden. Wat jij zegt is een heel goed idee: je video’s alleen toegankelijk maken voor familie en vrienden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *