Mijn kinderen hebben een vluchtelingkind in de klas

Mijn kinderen hebben een vluchtelingkind in de klas, mamalifestyleblog, mamablog, mamablogger

Misschien wist je al dat ik afgelopen zomer met mijn gezin ben verhuisd en dat mijn kinderen nu naar een andere school gaan. Op hun nieuwe school hebben mijn kinderen allebei een vluchteling in de klas. Of eigenlijk moet ik zeggen hadden. Bij mijn dochter zit nog een vluchtelingenkind in de klas, bij mijn zoontje niet meer. Het jongetje is namelijk na een paar maanden een klas teruggeplaatst, omdat hij de taal niet goed genoeg beheerste. Dat vind ik jammer, want mijn zoontje kon het heel goed met hem vinden. 

Vroeger vertelde ik mijn kinderen altijd over vluchtelingen en ze zagen ook weleens iets over vluchtelingen op het Jeugdjournaal, maar het is toch anders wanneer er een vluchtelingkind in je klas zit. Dat een vluchteling een heel trieste, vaak traumatische achtergrond heeft, is algemeen bekend. Voor een gevlucht kind is het ontzettend prettig (dat is een understatement) wanneer hij in een veilige omgeving kan opgroeien, kan spelen met andere kindjes, onderwijs krijgt en zich kan ontwikkelen. Een “normaal” leven is waar elk kind recht op heeft.

Bij mijn dochter in de klas zit nog wel een vluchtelingkind. Ook een jongetje dat nu veilig en gezond kan opgroeien. Ook hij beheerst de taal nog niet goed en meerdere keren per week krijgt hij extra hulp. Dat bepaalde dingen die zo gewoon zijn in de Nederlandse samenleving niet voor iedereen vanzelfsprekend zijn, bleek eerder deze week. De kinderen in de klas hadden lootjes getrokken en moesten een surprise maken. De vader van het gevluchte kind had geen idee wat de bedoeling was. Het jongetje ook niet en dus was er geen surprise gemaakt. De meester liet de vader de surprises zien die waren gemaakt en vroeg mijn dochter en haar vriendinnetje om het vluchtelingenkind mee te helpen met het maken van een surprise.

Ik denk wanneer de kinderen vandaag de surprises uitpakken, het jongetje niet weet wat het meemaakt. In positieve zin natuurlijk. Waar het bij ons op 5 december een groot feest is en pakjesavond uitbundig wordt gevierd met cadeautjes, chocoladeletters en pepernoten is het elders een ramp. Toen er een paar jaar geleden een grote stroom vluchtelingen onze kant op kwam, hoorde en las ik dat sommige mensen liever niet wilden dat hun kind een vluchteling in de klas kreeg. Ze waren bang dat de extra aandacht die een vluchteling nodig heeft ten koste zou gaan aan onderwijs aan hun kind.

Nu míjn kinderen allebei een vluchtelingkind in de klas hebben (gehad), kan ik juist alleen maar zeggen dat ik het alleen maar een verrijking vindt voor mijn kinderen. De extra aandacht aan de vluchtelingenkinderen gaat op “onze” school helemaal niet ten koste van onderwijs aan mijn kinderen. Bovendien vind ik dat ieder kind welkom is op school, uit welk land je ook komt. Het laat mijn kinderen zien dat niet elk kind het zo goed heeft als zij. Dat onderwijs, gezond eten, speelgoed en veilig kunnen leven niet overal vanzelfsprekend is. Daarnaast vind ik het ook goed dat verschillende culturen van elkaar kunnen leren. 

Naast dat mijn kinderen het heel goed kunnen vinden met de vluchtelingenkinderen, heb ik ontzettende bewondering voor ze. De vluchtelingkinderen hebben samen met hun ouders en broertjes en zusjes ontzettend veel meegemaakt, huis en haard en de rest van de familie vaak achtergelaten. Misschien zijn ze zelfs familie verloren. Het valt mij op hoe opgewekt deze kinderen zijn en hoe flexibel ze zijn. Ik ben blij dat mijn kinderen ze in de klas mogen/mochten hebben. 

Heeft jouw kind ook een vluchtelingenkind in de klas? 

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *