Kinderopvang door opa en oma en het kinderdagverblijf of maar één soort kinderopvang voor je baby?

Kinderopvang door opa en oma en het kinderdagverblijf of maar één soort kinderopvang voor je baby? mamalifestyleblog, mamablog, mamablogger

Toen ik zwanger was van mijn eerste kindje schreef ik mijn baby al heel snel in bij het kinderdagverblijf. Volgens mij was dit vrijwel meteen nadat ik de zwangerschapstest had gedaan. Mijn vriend en ik waren het er gelijk over eens dat onze dochter naar het kinderdagverblijf zou gaan, drie dagen in de week. Wij zouden de opvang door het kinderdagverblijf niet combineren met oppas door opa en oma. Wij vonden het belangrijk dat ons kind op één locatie opgevangen zou worden, door dezelfde mensen en dat er zoveel mogelijk structuur geboden zou worden. In onze ogen was dat niet goed mogelijk wanneer we opvang door het kinderdagverblijf en opvang door opa en oma zouden combineren. Daarnaast hadden wij geen zin in eventuele discussies die zouden kunnen ontstaan met onze ouders over verschillende opvoedmanieren. Wij kozen dus voor één vorm van opvang. 

In mijn omgeving zie ik dat veel ouders het anders doen. Zij laten alleen opa en oma oppassen op hun kind of combineren opvang door het kinderdagverblijf met opvang door opa en oma. Uiteraard doen zij dit omdat zij het volste vertrouwen hebben in opa en oma, maar vooral ook om kosten te besparen. Veel ouders zien kinderopvang toch als duur of als zielig voor een kind. Ik kan beamen dat beiden absoluut niet waar is. Zelfs in de beginjaren van ons bedrijf – toen wij heel weinig inkomen hadden – brachten wij onze dochter naar het kinderdagverblijf en konden wij gewoon de kosten voor de kinderopvang betalen. In al die jaren dat mijn zoon en dochter naar het kinderdagverblijf gingen, hadden zij er allebei de tijd van hun leven. Met een aantal van hun vriendjes van de kinderopvang hebben wij zelfs nog steeds contact.

Als ouder zijnde moet je in ieder geval kiezen voor de soort kinderopvang waar jij en je kindje je het meest prettig bij voelen. Ben je benieuwd naar wat deskundigen hierover zeggen, lees dan vooral verder.

hoogleraar kinderopvang aan de UvA, zegt in de NRC dat Nederlandse baby’s te maken hebben met ontzettend veel wisselende gezichten. Heel vaak passen meerdere opa’s en oma’s op en soms gaat een kind ook nog naar het kinderdagverblijf of naar een gastouder. Ruben Fukkink vindt dat een kind het eerste levensjaar meer stabiliteit en vaste gezichten nodig heeft om zich goed aan volwassenen te kunnen hechten. Het beste kun je kiezen voor één vorm van opvang in plaats van meerdere soorten te combineren en breng je je kindje of alle opvangdagen naar opa of oma of naar het kinderdagverblijf of de gastouder. 

klinisch jeugd- en kinderpsycholoog, is van mening in het NRC dat een kind zoveel mogelijk opgevangen moet worden door één verzorger. Het is niet fijn voor een baby wanneer het elke dag te maken krijgt met een ander gezicht. Bovendien is opvang door een kinderdagverblijf niet slechter dan opvang door opa en oma. Marga Akkerman benoemt ook dat je met de leidsters van het kinderdagverblijf een gesprek kunt voeren over je kind, wat met opa en oma soms wat lastiger is. Ik kan me inderdaad heel goed voorstellen dat het lastig is om een kritisch gesprek met opa en oma te voeren over opvoedingskwesties of dingen waar je het niet mee eens bent. En als je het zelf niet vervelend vind om zo’n gesprek aan te gaan, vinden opa en oma het misschien wel naar of doen misschien niets met je commentaar. Dit kan ook weer voor wrijving zorgen.

Het zou dus heel goed zijn als een kind zo min mogelijk verschillende gezichten ziet. Zelf denk ik dat de combinatie opvang door opa en oma en door het kinderdagverblijf, of de combinatie van opvang door verschillende opa’s en oma’s van beide kanten behoorlijk ingesleten is in onze samenleving. Ik zie het niet zo snel gebeuren dat ouders vaker voor één vorm van opvang gaan kiezen. Tenzij er geen opa’s of oma’s zijn om op te passen of wanneer je- net als wij destijds – groot voorstander bent van één vorm van kinderopvang. 

Wie past er op jouw kind? Is dat het kinderdagverblijf of opa en oma? Of combineer je opvang door het kinderdagverblijf met de opvang door opa en oma? 

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

 

 

 

 

 

Bron: https://www.nrc.nl/nieuws/2019/03/28/wat-is-voor-mijn-baby-de-beste-opvang-a3954868

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *