Kinderopvang tijdens de schoolvakantie

Als werkende ouder heb je recht op minimaal vier weken vakantie. Terwijl je schoolgaande kindje 12 weken schoolvakantie heeft per jaar. Hoe regel je de opvang van je kindje tijdens de schoolvakantie? Kunnen opa's en oma's of andere familieleden oppassen of maak je gebruik van de buitenschoolse opvang/vakantieopvang? mamablog, lifestyleblog, mamalifestyle, mama lifestyle blog, mamablogger, lifestyleblogger, familyblog, familyblogger, blog voor moeders

Zodra je kindje vier is en naar de basisschool gaat, heeft hij/zij ook regelmatig schoolvakantie. In totaal maar liefst zo’n 10 tot 12 weken schoolvakantie per jaar. Voor je kindje is dit natuurlijk hartstikke fijn, even lekker ontspannen, niets hoeven doen: écht vakantie. Maar wat betekent dit voor jou als werkende ouder? Wanneer je in loondienst bent, heb je recht op vakantiedagen. Het aantal vakantiedagen is minimaal vier keer het aantal uren dat je per week werkt. Dat zijn in totaal minimaal vier weken. Terwijl je kindje 12 weken vakantie heeft per jaar. Dit betekent dat je voor de weken dat je kindje vakantie heeft en jij moet werken kinderopvang moet regelen.

Ik heb het geluk dat ik als ondernemer vanuit huis werk en zelf bepaal wanneer en hoeveel uur ik werk. In de schoolvakanties zet ik mijn werk op een heel laag pitje en kan ik thuis zijn voor mijn kinderen. Dat is niet alleen heel fijn voor mijn kinderen, maar ook voor mij. Even een paar weken heerlijk genieten van mijn kinderen en van wat quality time. Maar niet iedereen verkeert in deze luxe positie die je hebt als eigen baas. Als je in loondienst werkt, moet je dus ook (gedeeltelijk) werken tijdens de schoolvakantie van jouw kindje. Maar wie gaat er dan op jouw kindje passen wanneer jij aan het werk bent?

Je zou natuurlijk opa’s en oma’s of andere familieleden kunnen inschakelen om op je kindje te passen in de schoolvakantie. Je kindje kan dan bij hen thuis opgevangen worden, maar ook bij jullie in huis. Dat is wel zo prettig, want zo kan hij/zij eventueel ook nog met kindjes uit de straat spelen of vriendjes thuis uitnodigen. Het zou zomaar kunnen dat je geen opa’s, oma’s of andere familieleden kunt inschakelen om op je kindje te passen in de schoolvakantie, of dat deze maar een paar dagen kunnen oppassen. Hoe regel je dan de opvang voor de andere dagen?

Wanneer je kindje buiten de schoolvakanties naar de buitenschoolse opvang (BSO) gaat, kun je je kindje in de schoolvakanties ook één of meerdere dagen naar de BSO laten gaan. Maar gaat je kindje buiten de schoolvakanties om nooit naar de BSO, ook dan kun je gebruik maken van de buitenschoolse opvang wanneer jouw kindje vakantie heeft. Hiervoor bieden kinderopvangorganisaties een vakantieopvang aan. Dit betekent dat jouw kindje alleen maar wordt opgevangen tijdens de schoolvakanties. Je hebt dan ook alleen maar kosten aan de opvangdagen tijdens de schoolvakanties. Een aantal weken voor aanvang van de schoolvakantie kun je aangeven voor welke dagen jij opvang wilt afnemen. En net als voor de reguliere buitenschoolse opvang geldt ook voor de vakantieopvang dat je in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag. Deze toeslag kun je aanvragen via de site van de Belastingdienst: www.toeslagen.nl.

Voor kindjes is het erg leuk om in de schoolvakanties naar de buitenschoolse opvang te gaan, want de meeste BSO’s organiseren in de vakanties leuke activiteiten. Zo kom ik altijd kindjes van de BSO tegen wanneer ik zelf een uitstapje met mijn kinderen onderneem naar bijvoorbeeld het vogelpark of naar de speeltuin in mijn woonplaats. Je kindje onderneemt bij de BSO niet alleen leuke uitjes, maar gaat ook knutselen, spelletjes spelen en kan heerlijk samen met andere kinderen spelen. Kortom: de vakantieopvang is een ideale oplossing voor zowel werkende ouders die geen of maar gedeeltelijk hun familie als oppas kunnen inschakelen als voor je kindje.

Ben jij een werkende ouder en hoe regel jij de kinderopvang tijdens de schoolvakanties? Heb jij opa’s, oma’s of andere familieleden die je kunt vragen om op te passen of gaat jouw kindje naar de buitenschoolse opvang? Ik lees het graag bij de reacties.

mamablog, lifestyleblog, mamalifestyle, mama lifestyle blog, mamablogger, lifestyleblogger, familyblog, familyblogger, blog voor moeders

Volg mij via Bloglovin, Twitter of Facebook.

 

 

4 thoughts on “Kinderopvang tijdens de schoolvakantie

  1. Toen ik werkte gingen de kinderen in de vakanties gewoon naar d e BSO. Vinden ze hartstikke leuk want ze gaan elke dag op pad. Volgens mij is het bij onze opvangorganisatie niet zo dat je daar maar even inde zomervakantie terecht kan als je anders nooit komt. Schoolvakanties zitten in het contract. Ik had een contract waarbij in principe alle schoolvakanties zaten. Maar er zijn ook ouders die dat niet doen.

    1. Hoi Josan, wat jammer dat jullie kinderopvangorganisatie dat niet aanbiedt. Ik heb nu drie jaar een contract voor vakantieopvang. Tot nog toe heb ik er geen gebruik van gemaakt, maar elke vakantie kan ik aangeven of ik kinderopvang nodig heb.

    1. Hoi Vlijtig Liesje, daar sla je de spijker op zijn kop. Ik las laatst dat zomerkampen steeds populairder worden. Mijn dochter doet de laatste week van de schoolvakantie mee aan het vakantiespel. Dat is een soort spelletjesweek, elke dag van 9 tot 15 uur en op vrijdagavond een lampionnenoptocht. Het vakantiespel wordt niet voor niets “de leukste week van je vakantie” genoemd, want het is de hele week lol hebben met je vriendjes en vriendinnetjes. In totaal doen er 1700 kinderen mee en heel veel mensen lukt het niet om hun kind in te schrijven, omdat er zo ontzettend veel animo voor is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *