De kinderopvang in Zweden is stukken goedkoper en heeft ruimere openingstijden

De kinderopvang in Zweden is stukken goedkoper en heeft ruimere openingstijden, mama lifestyle blog, mamablogger, moederschap

Toen mijn kinderen klein waren, gingen ze allebei drie dagen in de week naar het kinderdagverblijf. Ik bracht ze om 9.00 uur en haalde ze om 17.00 uur weer op. Dat mijn kinderen relatief laat weggebracht werden en best vroeg weer opgehaald, kon alleen omdat we een eigen bedrijf hebben en ik vanuit huis werk. Als ik voor een baas had gewerkt, misschien wel in een andere plaats, dan moest ik mijn kinderen veel vroeger wegbrengen en stond ik ook weer later voor de deur. Dat heb ik ook bijna een half jaar gedaan. Rond 8.30 kwam mijn dochter bij het kinderdagverblijf en vaak was ze het laatste kind dat werd opgehaald, een paar minuten voor de uiterste ophaaltijd van 18.00 uur. Toen was het best wel een gesjees. Ik was dan ook blij dat ik uit loondienst ging en weer vanuit huis ging werken. Kon ik tenminste mijn eigen werktijden weer bepalen.

Kinderopvang met ruimere openingstijden

Nu had ik het trouwens nog makkelijk. Maar wat als je in ploegendienst werkt en bij een vroege dienst al om 7.00 uur op je werk moet zijn? Of ’s avonds moet werken? Misschien dat er in Nederland ergens flexibele opvang bestaat, maar standaard is het zeker niet. In Zweden is dat wel anders. Daar heeft de kinderopvang veel ruimere openingstijden. Het kinderdagverblijf gaat daar namelijk ’s morgens al om 6.00 uur open. En er is ook een speciale nachtopvang. Ideaal lijkt het me niet om je kind zo vroeg in de ochtend of ’s avonds af te geven bij het kinderdagverblijf. Maar als je een speciaal beroep hebt waardoor je ’s ochtends vroeg of juist ’s avonds en ’s nachts moet werken en geen familie hebt die kan oppassen is dit natuurlijk een uitkomst. Zeker wanneer je een alleenstaande ouder bent.

Kinderopvang is Zweden is veel goedkoper

Ook qua kosten is de kinderopvang in Zweden een stuk aantrekkelijker dan de kinderopvang in Nederland. In Zweden kost kinderopvang maandelijks maximaal 127 euro per kind en de buitenschoolse opvang is nog goedkoper. Dat is in Nederland wel anders. Voor mijn dochter bracht de kinderopvang destijds maar liefst 950 euro in rekening, voor drie dagen opvang. Gelukkig kwam ik in aanmerking voor kinderopvangtoeslag, dus betaalde ik stukken minder. Maar dan nog was mijn bijdrage heel wat hoger dan de 127 euro die je in Zweden zou betalen. 

De Zweedse kinderopvang

Ik weet zeker dat wanneer je in Nederland ook zo weinig zou betalen voor kinderopvang moeders meer uren zouden werken. Ik heb me niet laten weerhouden destijds, ik bracht mijn kinderen drie dagen naar het kinderdagverblijf, ook al kostte dat een behoorlijk bedrag. Ik had het dus zeker heel prettig gevonden als ik maar 127 euro per maand hoefde te betalen. Had ik tenminste lekker kunnen sparen. 

 

Wat vind jij van de Zweedse of de Nederlandse kinderopvang? Mag de kinderopvang van jou ook wel iets goedkoper? En zou jij meer gaan werken wanneer de kinderopvang goedkoper is? Praat erover mee bij de comments.

 

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

 

 

 

 

 

Bron: Volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *