Je kledingkast opruimen met de Marie Kondo methode

je kledingkast opruimen met de Marie kondo methode, mamalifestyleblog, mamablog, mamablogger

Afgelopen zondag was een onstuimige dag vol wind en regen. Een echte dag om binnen te blijven en de kledingkasten op te ruimen. Ik zat er al een tijdje tegenaan te hikken, maar vandaag was het ideale moment ervoor om de klus eindelijk te klaren. Maar hoe kun je dit het beste aanpakken? En wist je dat je veel ruimte kunt besparen wanneer je de juiste vouwmethode hanteert? Waarom vindt opruimgoeroe Marie Kondo dat je kleding voor een ander seizoen niet apart hoeft op te bergen en waarom ben ik het hier niet mee eens? Mijn kledingkast is nu opgeruimd en winterproof. Wil jij dit ook?

Opruimtips van Marie Kondo

Een paar maanden geleden heb ik het boek “Opgeruimd” van Marie Kondo gekocht met daarin handige opruimtips. Opruimtips zijn bij mij van harte welkom. Niet dat het bij mij thuis een bende is, maar met twee kinderen, dus een overvloed aan spullen, en maar 80m2 aan ruimte moet er af en toe wel een bezem door ons poppenhuis. Ik vloog door het boek en werd aangestoken met het opruimvirus. Marie geeft je achtergrondinformatie en nuttige tips en zet je echt aan tot actie. Ik heb het boek besteld bij bol.com, maar je kunt het uiteraard ook in de boekhandel kopen.

Opruimen per categorie

In haar boek legt opruimgoeroe Marie Kondo je uit waarom je per categorie en niet per ruimte moet opruimen. Je kunt beter per categorie opruimen, omdat je hetzelfde soort spullen op meer dan één plek bewaart. Bij mij thuis vindt je lipstick niet alleen in in mijn toilettas in de badkamer, maar ook in de keukenlade. En kleding heb ik in de kledingkast in mijn slaapkamer, maar ook in de kledingkasten van mijn kinderen en aan de kapstok.

Vroeger ruimde ik per ruimte op, dus dan nam ik bijvoorbeeld de gehele woonkamer onder handen. Maar na verloop van tijd hoopten de spullen zich toch weer op en moest ik met tegenzin opnieuw beginnen met opruimen. Als je per categorie opruimt en niet per ruimte, dan kies je in één keer welke spullen je wel of niet houdt en hoe je de spullen gaat opbergen. Zou je per ruimte opruimen, dan kom je vast weer ergens een verdwaald kledingstuk tegen en moet je weer besluiten nemen.

Begin met het opruimen van kleding

Het makkelijkst is om te beginnen met het opruimen van kleding. Wanneer je klaar bent met het opruimen van kleding, kun je verder met het opruimen van boeken, paperassen, allerhande spullen en tot slot de spullen met emotionele waarde. In dit blog bespreek ik alleen het opruimen van kleding.

Je haalt de kleding uit alle kasten uit alle kamers en gooit alles op je bed om te sorteren. Je neemt elk kledingstuk in je handen en bedenkt bij elk item of het je blij maakt of niet. Zo ja, dan houd je het item. Zo niet, dan gooi of geef je het weg.

Eindelijk ruimte in je kledingkast

Als een wervelwind heb ik de kledingkasten volledig opgeschoond. Ik heb in één dag al onze kleding gesorteerd en maar liefst 10 vuilniszakken met kleding gedoneerd aan een goed doel. Wat achterbleef was een zee aan ruimte in onze kledingkasten.

Kleding opvouwen

Voor de liggende kledingstukken, zoals t-shirts en truien, heb ik de Malm ladekasten van Ikea. In deze ladekasten kun je, zeker als je je kleding opvouwt op de manier zoals Marie Kondo in haar boek uitlegt, heel veel kleding opbergen. En ook nog eens overzichtelijk. Wist je dat als je je kleding netjes vouwt en staand opbergt heel veel ruimte bespaart?
In haar boek legt Marie Kondo stap voor stap uit hoe je elk item het beste opvouwt. Klik op deze Youtube link om opvouwvideo’s van Marie Kondo te bekijken.

Hangende kledingstukken rangschikken

Marie heeft ook voor het rangschikken van hangende kleding tips. Je moet je kleren zo ophangen dat ze rechts omhoog gaan. Dus aan de linkerkant hang je de zwaardere en langere items en aan de rechterkant de lichtere en kortere items. En de items met een donkere kleur hang je links en die met lichtere kleuren hang je rechts. Deze tip is niet om ruimte te besparen, maar om een nette en overzichtelijke kledingkast te krijgen.

Kleding voor een ander seizoen

Marie vindt dat je kleding voor een ander seizoen niet apart hoeft op te bergen, omdat er tegenwoordig airco en CV is, maar ik vind het zelf wel nuttig en overzichtelijk om dit te doen. Want een t-shirt met korte mouwen of een zomers jurkje draag ik toch echt niet in de herfst of in de winter.

Kledingkast winterproof maken

Tijdens mijn opruimwoede waren er met name heel veel truien en vesten waar ik niet blij van werd en afscheid van nam. Dus er bleef nagenoeg geen winterkleding over in mijn kast. Met de koudere temperaturen in aantocht heb ik de afgelopen weken al wat nieuwe winterkleding ingeslagen voor de kinderen en mijzelf en de zomerkleding lag ook nog in de kast. Ik heb mijn kledingkasten nu opgeruimd en de zomerkleding gescheiden van de winterkleding. In mijn kast is weer volop ruimte voor warme wintertruien en zachte vesten.

Kortom: laat de winter maar komen!

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

 

Dit artikel bevat affiliate links.

2 thoughts on “Je kledingkast opruimen met de Marie Kondo methode

  1. Ik ben van de kledingrekken…handig en overzichtelijk opbergen en als je een rek met wieltjes hebt dan kun je hem ook nog snel verplaatsten. (tip ik heb een kledingrek met 2 lagen boven elkaar gekocht en daar gaat echt heel veel in! ik heb hem hier gehaald: kledingrekken-kopen.nl) Gr Thea

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *