Wat als je kleuter moeite heeft met afscheid nemen op school?

Wat als je kleuter moeite heeft met afscheid nemen op school? kind en school, mamablog over zwangerschap en moederschap, mamalifestyleblog

Een grote mijlpaal in een kinderleven (en in dat van jou als ouder) is wanneer je kindje vier wordt en naar de basisschool gaat. Je kindje kan er ontzettend naar uitkijken om naar de basisschool te gaan en het toch ook wel een beetje spannend vinden. Voor jou als ouder is het ook erg spannend, want je kind naar de basisschool betekent ook je kindje steeds meer loslaten. Je beseffen dat de afgelopen vier jaar zo ontzettend snel zijn gegaan, dat je kind geen baby meer is en een heel nieuwe fase ingaat.

MIJN EERSTE KIND VOOR HET EERST NAAR DE BASISSCHOOL

Toen mijn dochter naar de basisschool ging, vond ik het in het begin ook best spannend. De eerste vier jaar van haar leven ging ze naar het kinderdagverblijf en na al die jaren voelde dat zo vertrouwd. We kenden alle pedagogisch medewerkers en hadden een goede band met hen opgebouwd. Het kinderdagverblijf voelde voor ons als een tweede thuis. De stap naar de basisschool was door de kinderopvang wel wat kleiner, maar toch voelde de school nog wat vreemd. We waren wel al een paar keer van tevoren naar de school gelopen, zodat de route naar school en het schoolgebouw (althans de buitenkant ervan) niet helemaal nieuw voor haar zouden zijn. Mijn dochter en ik kenden de leerkrachten en de kinderen nog niet. Gelukkig ging haar beste vriendinnetje van het kinderdagverblijf op dezelfde dag met mijn dochter mee naar school en kwam ook bij haar in de klas dus dat was heel erg fijn en ook mij gaf het een gerust gevoel. Mijn dochter had heel snel haar draai gevonden.

Wat als je kleuter moeite heeft met afscheid nemen op school? kind en school, mamablog over zwangerschap en moederschap, mamalifestyleblog

HUILEN BIJ HET AFSCHEID

Vorig jaar ging mijn zoontje voor het eerst naar de basisschool, maar hij had meer tijd nodig om te wennen. Ondanks dat hij al zo vaak mee was geweest naar school om zijn zus weg te brengen en op te halen en ondanks dat zijn beste vriendje op hetzelfde moment en in dezelfde klas kwam. Mijn zoontje had veel moeite met afscheid nemen, iets waar hij nooit moeite mee had op het kinderdagverblijf. Verder ging het overdag op school heel goed, deed hij mee met de andere kinderen en had hij een leuk contact met de juffen. Maar dat afscheid bleef de eerste maanden echt wel een dingetje. Ik hoorde ooit op het kinderdagverblijf dat je als ouder zijnde, wanneer je kind huilt bij het afscheid, het beste kort afscheid kan nemen van je kind en daarna snel weggaan, alsof er niets aan de hand is. Dat vond ik soms best moeilijk. Helemaal als ik de school uitliep en mijn zoon nog hoorde huilen. Dat gehuil ging echt door merg en been. Ik had het ook echt niet verwacht dat mijn zoontje moeite zou hebben met afscheid nemen, want op het kinderdagverblijf moest ik altijd juist snel weggaan van hem, zodat hij lekker kon spelen.

Wanneer je kindje moeite heeft met afscheid nemen, vraag dan aan de juf of meester of je kindje snel weer is bijgekomen of dat hij/zij nog lang verdrietig was. Mij hielp het echt om te weten dat mijn zoontje binnen een paar minuten niet meer verdrietig was en ging spelen. Mijn zoontje vond en vind het nog steeds soms fijn om bij de juf te staan wanneer hij het lastig vindt dat ik wegga. Blijkbaar geeft dat hem ook een beetje troost. Zorg er in ieder geval altijd voor dat je zelf rustig blijft tegenover je kind en dat je hem/haar niet verbiedt om te huilen. Een kind mag best huilen bij het afscheid, zijn/haar emoties tonen.

KNUFFEL MEE EN BELONEN MET STICKERS

Mijn zoontje was lang niet het enige kindje dat het lastig vond om afscheid te nemen van zijn/haar papa/mama. De juf had daarom ook bedacht dat de kinderen die moeite hadden met afscheid nemen de eerste maanden hun knuffel mee naar school mochten nemen. En de juffen werkten met een beloningssysteem. Voor elke ochtend dat er door de kinderen niet werd gehuild bij het afscheid, kreeg de klas een sticker. Bij een volle stickerkaart mochten de kinderen een leuke activiteit uitkiezen, zoals muziek maken of op het grote schoolplein van de bovenbouw spelen.

Gelukkig heeft mijn zoontje nu geen moeite meer wanneer ik weg ga van school. Moeite hebben met afscheid nemen is meestal maar tijdelijk, al kan het zomaar een paar maanden duren. Uiteindelijk gaat het over.

Gaat jouw kindje bijna naar de basisschool of zit hij/zij al op school en had hij/zij ook moeite met afscheid nemen of juist helemaal niet? Praat erover mee bij de reacties.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *