Krijgen knappe ouders vaker een dochter dan een zoon? mamalifestyleblog, mamablogger
Zwanger & baby

Krijgen knappe ouders vaker een dochter dan een zoon?

Krijgen knappe ouders vaker een dochter? In deze blog vertel ik je waar deze stelling op gebaseerd is en of deze klopt. Volgens een wetenschappelijk onderzoek van evolutionair psycholoog Satoshi Kanazawa zou dit inderdaad zo zijn. Bij het onderzoek werden 17.000 Britten op de kinderleeftijd door hun basisschooljuf- of meester beoordeeld op knapheid. Later, toen deze kinderen volwassenen waren van 45 jaar, werd hen gevraagd of en hoeveel dochters of zonen hadden. Uit de onderzoeksresultaten kwam naar voren dat de ouders die als kind als bovengemiddeld knap waren beoordeeld 59% meer kans hadden op een dochter, in plaats van de gebruikelijke 48%. Dat zou evolutionair bepaald zijn.  

Voor mensen met een aantrekkelijk uiterlijk zou het evolutionair gezien beter zijn om een dochter te krijgen dan een zoon. Dochters zouden namelijk geschikter zijn om schoonheid aan door te geven, omdat meisjes meer voordeel zouden hebben van een mooi uiterlijk dan jongens. Voor zonen zou status belangrijker zijn. Mannen geven de voorkeur aan aantrekkelijke vrouwen bij het aangaan van zowel kortstondige als langdurige relaties. Vrouwen zouden uiterlijk bij een man belangrijk vinden bij voornamelijk kortstondige relaties. Bij langdurige relaties zouden zij meer waarde hechten aan status en rijkdom. 

Knap als kind & wat is knap?

Hoeveel waarde kan nu worden gehecht aan dit onderzoek en aan de resultaten? Iemand die er als kind heel mooi uitziet, kan qua uiterlijk veranderen naarmate hij/zij volwassen wordt. Aan de andere kant kan iemand die er als kind niet knap uitziet er later prachtig uitzien. Wat dat betreft kan er weinig waarde worden gehecht aan de resultaten van het onderzoek. Je zou eventueel kunnen stellen dat bijvoorbeeld ouders die knap waren als kind meer kans hebben op het krijgen van een dochter. Maar wat is nu knap? Wat ik een knap kind vind, vind jij misschien helemaal niet zo mooi. 

Het is nooit bewezen dat knappe ouders meer dochters krijgen en om eerlijk te zijn vind ik het ook helemaal niet belangrijk. Ik vind het best pijnlijk dat een kind in een hokje knap of niet knap wordt geplaatst. Ieder kind is uniek en schoonheid komt van binnenuit. Dat geldt natuurlijk ook voor volwassenen. Waarom moet je er mooi uitzien en waarom zou je minder meetellen als je niet knap bent? Laten we elkaar vooral niet beoordelen op uiterlijk. 

Chromosomen

Het geslacht van je kind wordt heus niet bepaald door je schoonheid, maar door chromosomen. Mannen hebben X en Y chromosomen, vrouwen hebben alleen X chromosomen. De eicel heeft dus altijd een X chromosoom. Daarbij komt de zaadcel met een X of een Y chromosoom. Is de combinatie eicel en zaadcel XX dan krijg je een dochter, is deze XY dan krijg je een zoon. De vader bepaalt dus het geslacht van het kind, dat is een feit. 

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *