Landelijke onderwijsstaking: 15 maart gaan alle leraren staken

Landelijke onderwijsstaking: 15 maart gaan alle leraren staken, mamalifestyleblog, mamablog, mamablogger

Noteer het maar alvast in je agenda: op 15 maart gaan de leraren staken. Niet alleen de leraren in het basisonderwijs gaan staken, ook de docenten in het voortgezet, hoger en universitair onderwijs leggen op 15 maart hun werk neer. De staking is dit keer niet per regio, maar landelijk. In heel Nederland ligt op de stakingsdag dus het onderwijs plat. Er wordt weer gestaakt voor een beter salaris en een lagere werkdruk. Misschien denk je wel: niet weer een staking. Ik kan me goed voorstellen dat je dit denkt, helemaal wanneer je opvang moet regelen voor je kind. Ik heb misschien makkelijk praten, omdat ik geen opvang hoef te regelen voor mijn kinderen. Omdat ik een eigen bedrijf heb en vanuit huis werk, kan ik mijn kinderen zelf opvangen wanneer er gestaakt wordt.

Zelf ben ik een voorstander van de staking, helemaal omdat de school van mijn kinderen positieve veranderingen heeft doorgemaakt door de vorige stakingen. Dit heeft ook weer een positieve invloed op het onderwijs aan mijn kinderen. 

Invalpool leerkrachten

Het afgelopen jaar las ik berichten zoals dat er scholen waren die kozen voor een 4-daagse schoolweek omdat er geen vervanging kon worden gevonden bij ziekte van leerkrachten. Ik vraag me af of dit is waar we naartoe willen. Hoe fijn is het wanneer je kind 5 dagen per week naar school kan? Dat wil ik heel graag zou houden, niet alleen omdat mijn kinderen goed onderwijs verdienen, maar ook in verband met mijn werk. Ik weet zeker dat met mij vele andere (werkende) ouders zo denken. Voorheen zaten er veel meer juffen en meesters in de invalpool en was het veel makkelijker om een invaller te vinden bij uitval van een leraar. Tegenwoordig liggen de banen voor leerkrachten voor het oprapen, dus docenten die voorheen in een invalpool zaten en geen zekerheden hadden, hebben nu een vaste baan gevonden. Daarnaast kiezen steeds minder mensen ervoor om leraar te worden. Het imago dat een leraar te weinig verdient en een te hoge werkdruk ervaart, maakt het beroep van leraar niet bepaald aantrekkelijk. Dat imago is bij iedereen bekend, helemaal door alle berichtgeving rondom stakingen in het onderwijs de afgelopen jaren. 

Hoge werkdruk in het basisonderwijs

De werkdruk in het onderwijs neemt alleen maar toe door bijvoorbeeld alle administratie die bij het vak van leerkracht komt kijken en door klassen die steeds groter worden. In een basisschoolklas zitten gemiddeld 23 kinderen. In de klassen van mijn kinderen op hun nieuwe school zitten 19 en 24 kinderen. Op hun vorige school, die een stuk groter was, lag het aantal leerlingen in de buurt van de 30. Een stuk meer leerlingen per klas dus. In andere landen, zoals België, Duitsland, Denemarken, Finland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk ligt dat aantal op 21,7 leerlingen per klas. Nederlandse leraren staan gemiddeld 930 uren voor de klas, in tegenstellingen tot leerkrachten in voorgenoemde omliggende landen met een netto onderwijstijd van gemiddeld 808 uur. De werkdruk voor leraren in het basisonderwijs in Nederland is het hoogste in heel Europa.

Werkdag van een leraar

Bedenk je dat wanneer je kind om 15 uur uit school komt, de werkdag van de juf of meester er nog niet opzit. Er moet na schooltijd van alles geregeld worden, zoals nakijkwerk, het voorbereiden van de les van morgen en andere administratieve taken. 

Ben je benieuwd hoe een werkdag van een juf of meester in het basisonderwijs er ongeveer uitziet? Kijk dan vooral deze video:

Deze video geeft een goede indruk hoe hoog de werkdruk is in het basisonderwijs.

Stress en burnout-klachten bij leraren

De juf in deze video stipte aan dat scholen ouders vragen hun kinderen thuis te houden bij ziekte van een leerkracht en dat anders de kinderen verdeeld worden over andere klassen. Dit laatste zorgt weer voor een hogere belasting van de leerkracht die deze extra kinderen in de klas opvangt. De hoge werkdruk in het basisonderwijs zorgt voor een sneeuwbaleffect. Een docent die te veel werkdruk en stress ervaart, meldt zich eerder ziek omdat hij/zij sneller ziek wordt of burnout-klachten heeft. Maar liefst één op de vier leerkrachten ondervindt burnout-klachten. In andere sectoren ligt het percentage een stuk lager, zelfs in de zorg. Omdat de invalpool steeds leger is en er nauwelijks invaljuffen- of meesters te vinden zijn, worden de leerlingen vaker verdeeld over andere klassen en dit zorgt dus weer voor extra werkdruk voor collega’s die dus ook weer meer risico lopen om eerder of vaker ziek te worden of burnout-klachten te ontwikkelen.

Salaris in het basisonderwijs

Een leerkracht verdient tussen € 2.436,- en € 3.846,- bruto per maand. Zo op het eerste oog lijkt dit niet verkeerd, ware het niet dat het salaris van een leraar minder doorgroeit dan het salaris van mensen met hetzelfde opleidingsniveau in andere sectoren. Per gewerkt uur verdient een leraar 14% minder dan mensen met vergelijkbaar niveau in de marktsector. Het salarisverschil geldt met name vanaf 35 jaar, omdat de salarissen van leraren nauwelijks groeien. Oudere leraren verdienen soms wel tot 35% minder dan vergelijkbare werkenden in de marksector, van wie het salaris wel doorgroeit.

Meer geld naar het onderwijs

Nederland geeft 1,2% van het BBP (Bruto Binnenlands Product) uit aan het basisonderwijs. In landen om ons heen gaat er meer geld naar het onderwijs, namelijk 1,5%. Wanneer Nederland 0,3% meer uitgeeft aan het basisonderwijs, betekent dit 2,1 miljard euro. De leraren eisen 1,4 miljard euro, dit klinkt dus best redelijk. De leraren hebben er sinds de vorige stakingen salaris bij gekregen, maar dit is volgens hen niet voldoende. Ongeacht of je het salaris voor een leraar wel of niet voldoende vindt, blijft natuurlijk de hoge werkdruk ook een belangrijk onderwerp. Ook dit is weer een sneeuwbaleffect. Omdat de salarissen van leraren minder groeien dan die in de marktsector, kiezen mensen minder voor het vak van leerkracht en kom je weer bij het onderwerp invalpool en hogere werkdruk terecht.

Nu gaat er € 1,- van elke € 10,- die de overheid binnenkrijgt aan belastingen naar het onderwijs. Ik hoop dat er meer geld naar het basisonderwijs gaat en dat hierdoor meer mensen voor een baan als juf of meester kiezen en dat de werkdruk in het onderwijs verlaagd wordt. Uiteindelijk gaat het wel om de kwaliteit van onderwijs aan kinderen, ook aan jouw en mijn kinderen. 

Leestip: de scholen staken weer: dit is wat de vorige stakingen de school van mijn kinderen heeft opgeleverd

 

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

 

Bronnen:

RTL Z, RTL Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *