Vanaf welke leeftijd je kind een huissleutel geven?

Vanaf welke leeftijd je kind een huissleutel geven? mamalifestyleblog, mamablog, mamablogger, mama, moeder

Vanaf welke leeftijd kun je je kind een huissleutel geven? Mijn dochter is net 10 geworden en ik denk eraan haar een huissleutel te geven. Ze gaat nog niet alleen naar school, maar dat komt omdat ik mijn zoon van zes naar school moet brengen. Zij fietst dan met ons mee naar school. Hetzelfde geldt voor uit school naar huis. Van mij zou mijn dochter alleen naar school mogen fietsen en weer terug naar huis, maar dat gebeurt nu nog niet vanwege haar jongere broertje die ik naar school breng en weer ophaal. 

Kind zelf van school naar huis & naar sportclub

De dinsdagmiddag is hierop een uitzondering. Dan heeft mijn zoon het laatste uur gymles op een andere locatie. Eerst fietste ik dan door van de gymzaal naar school, maar de laatste tijd gaat mijn dochter dan zelf uit school naar huis. Tot nog toe heeft ze nog niet voor een dichte deur gestaan. Toch zou het makkelijk zijn als ze een huissleutel zou hebben. Stel dat ik na het ophalen van mijn zoon nog een boodschap zou doen, dan hoef ik me niet eerst naar huis om de deur voor mijn dochter open te doen. 

Waarschijnlijk gaat mijn dochter binnenkort sporten op zaterdagochtend. Mijn zoon gaat op voetbal, heeft zijn eerste proeftraining al gehad, en dat betekent dat hij straks ook wedstrijden gaat spelen op zaterdagochtend. Het meest ideale is wanneer mijn vriend en ik dan splitsen: dus hij of ik mee naar de voetbalwedstrijd en de ander mee naar de sport van onze dochter. Maar lang niet altijd is dat mogelijk, omdat mijn vriend regelmatig op zaterdag moet werken. In dat geval zou mijn dochter zelf naar haar sportclub en weer naar huis gaan. Op zich geen probleem, want de sportlocatie is op maar vijf minuten fietsen van ons huis. Mijn dochter zal dan in ieder geval een huissleutel krijgen. 

Huissleutel gestolen van kind

Toch vind ik het nog best een dingetje om je kind een huissleutel te geven. Wat als je kind de huissleutel kwijtraakt of wanneer deze wordt gestolen? Natuurlijk komt er geen adreslabel aan, maar toch. De zoon van onze oude buren had ook een huissleutel, ging sporten en liet de tas met sleutel in de kleedkamer achter. Na afloop van de training was de sleutel weg. Hij dacht dat hij hem misschien was kwijtgeraakt, maar achteraf bleek de sleutel gestolen te zijn. Helaas hadden ze niet de sloten vervangen. Een paar weken later werd er ingebroken in hun huis. Het huis was door de inbrekers geopend met de huissleutel van de zoon. Ondanks dat er geen adreslabel aan de sleutel hing. Waarschijnlijk kenden de inbrekers de zoon of zijn zij hem naar huis gevolgd. 

Een inbraak is altijd ontzettend naar, maar nu was de situatie extra zuur. Er waren laptops en dure zonnebrillen meegenomen, maar van de verzekering kregen de buren niets vergoed. Er was namelijk geen braakschade, omdat de deur was geopend met de sleutel. Dit gebeurde trouwens allemaal op klaarlichte dag. Vanwege deze situatie van onze buren ben ik toch een beetje huiverig met de huissleutel geven aan mijn dochter. Het is zeker niet zo dat ik haar niet vertrouw, het is meer de ander die ik niet vertrouw.

In het geval van mijn buren werd een huissleutel gestolen van een kind dat aan het sporten was, maar een sleutel kan ook gestolen worden of kwijtraken wanneer deze bijvoorbeeld aan een bosje met een fietssleutel zit. In dit artikel las ik over een kind dat haar fiets even had uitgeleend aan een vreemd persoon en dat vervolgens de huissleutel van de bos was gehaald. Daarna werd er ingebroken in hun huis. Kijk ook uit met huissleutels aan haakjes in de schuur of die aan een sleutelbos in je fiets – die in de schuur staat – hangen. Wanneer de schuurdeur makkelijk open te breken is of zelfs helemaal niet afgesloten is, maak je het inbrekers wel heel makkelijk.

Een optie zou een sleutelkluisje kunnen zijn die je alleen kunt openen met een code. Hierin kun je dus veilig de huissleutel opbergen voor je kind. Het kluisje kun je ophangen bij je voordeur of in de schuur/garage. Wanneer je het sleutelkluisje ophangt in de schuur/garage, moet je je kind wel een sleutel van de schuur/garage meegeven. Een groot voordeel natuurlijk is dat je kind de huissleutel niet kan kwijtraken. 

Heeft jouw kind een eigen huissleutel? Hoe hebben jullie dat geregeld? Of twijfel jij nog of jij je kind een huissleutel meegeeft, omdat jij je – net als ik – zorgen maakt of het allemaal wel veilig is? 

mamalifestyleblog, mamablog , mamablogger, blog voor ondernemende moeders, eigen bedrijf, ZZP, mompreneur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *