Mama blogt: hoe vind je je blog niche?

hoe vind je je blog niche? mama blogt, mamablog, mamablogger, mamalifestyleblog, blogtips

hoe vind je je blog niche? mama blogt, mamablog, mamablogger, mamalifestyleblog, blogtips

In 2015 begon ik mijn blog onder de URL www.mamaonderneemt.nl. Ik wilde gaan bloggen over mijn leven als moeder met een eigen bedrijf en ik wilde ondernemerstips delen op mijn blog. Al snel merkte ik dat ik ook over andere dingen dan het ondernemerschap wilde bloggen, zoals over hoe ik het moederschap ervaar, over mijn kinderen, zwangerschap en alles wat hier ook maar iets mee te maken heeft. Mijn URL was een beetje een beperking, want de naam mamaonderneemt suggereert dat de artikelen grotendeels over het ondernemerschap gaan. Ik besloot toen het roer om te gooien en de URL www.mamalifestyleblog.nl te claimen zodat ik wat breder kon bloggen.

Mijn niche: moeders met een eigen bedrijf

Ik blog nu vooral over moederschap, dit doe ik al geruime tijd. Toch merk ik dat er al zoveel blogs zijn voor en door moeders. Als mamablogger moet je je toch echt onderscheiden, een niche hebben. Een niche is dat je je met je blog (of met je bedrijf) richt op een specifiek onderwerp en een specifieke doelgroep. Omdat ik mij meer wil richten op een bepaalde doelgroep, ga ik weer terug naar het moment dat ik begon met bloggen. Ik ga mij meer richten op ondernemende moeders, oftewel: moeders met een eigen bedrijf.

Waarom heb ik deze niche gekozen?

De reden hiervoor is heel simpel, omdat ik zelf een ondernemende moeder ben en omdat ik toch merk dat ik het ook wel heel erg leuk vind om over ondernemen te praten en te schrijven en mijn ervaringen op ondernemersvlak te delen. Ik hoop dat mijn blog daarom moeders met een eigen bedrijf extra aanspreekt. Dat deze moeders mijn blog graag nog een keer bezoeken en dat ze op mijn blog terecht komen voor een stukje herkenning, tips of gewoon ontspanning.

Daarnaast zal ik af en toe schrijven over bloggen, omdat ik bloggen zelf helemaal geweldig vind om te doen én omdat het voor ondernemers ook belangrijk is om een blog bij te houden. Over het belang van zakelijk bloggen zal ik nog een aparte blog schrijven.

Hoe vind je je niche?

Maar hoe vind je nu je niche? Laat ik mezelf als voorbeeld aanhalen. Mijn niche is/wordt ondernemende moeders/moeders met een eigen bedrijf. Ik vertelde al dat ik    zelf een eigen bedrijf heb. Ik ben nu bijna 10 jaar ondernemer en heb in al die jaren het nodige meegemaakt. Samen met mijn partner heb ik successen gevierd met ons bedrijf, maar zeker ook zakelijke dieptepunten gehad. Bij de start van ons bedrijf was ik zwanger, dus ik heb het ondernemerschap altijd gecombineerd met het moederschap. Ik heb dus niet alleen heel veel ervaring met ondernemen, maar ik weet ook hoe het is om moeder te zijn en een eigen bedrijf te runnen én ik weet dat steeds meer moeders een eigen bedrijf opstarten. Met mijn niche hoop ik deze ondernemende moeders naar mijn blog te trekken.

Blog over een onderwerp wat dicht bij jou staat

Zorg ervoor dat je een niche kiest waar je graag over vertelt/schrijft en waar je veel over weet en check of er belangstelling is voor je niche. Zorg dat je schrijft over een onderwerp wat heel dicht bij je staat. Een niche kiezen waar je goed in bent en waar je een passie voor hebt, is heel belangrijk. Het heeft absoluut geen zin om te bloggen over iets waar je niet warm voor loopt en waar je niets van weet. Je bent zo door je onderwerpen heen, je artikelen bevatten te weinig of onjuiste informatie en lezers prikken er zo doorheen wanneer je niet oprecht enthousiast bent over het onderwerp waar je over blogt.

Wat is de toegevoegde waarde van jouw blog?

Bedenk je ook of je met je blog lezers kunt helpen. Wat is de toegevoegde waarde van jouw blog? Ik hoop met mijn blog ondernemende moeders te kunnen vermaken en te informeren. Daarnaast schrijf ik niet alleen over het ondernemerschap, maar over alles wat met moeder zijn te maken heeft. Over alles wat een ondernemende moeder dus interesseert. Wat wil jij bereiken bij je doelgroep? Heb je nuttige tips die je doelgroep absoluut niet mag missen? Waarvoor moet jouw doelgroep jouw URL intypen?

Heb jij ook een blog en richt jij je op een bepaald onderwerp en specifieke doelgroep? Wat is jouw niche? Laat het me weten bij de reacties en je mag je URL vermelden 🙂

 

 

7 thoughts on “Mama blogt: hoe vind je je blog niche?

  1. Ik ben gestart met bloggen over naaien maar gaandeweg ben ik ook beginnen bloggen over uitstapjes met de kinderen en zonder. Ik weet niet of dat echt geapprecieerd wordt maar ik vind het zelf zo leuk ?.

  2. Een niche is momenteel een belangrijke doelgroep voor een nieuwe blog, waar iedere dag velen een blog starten. Ikzelf ben daarom een blog gestart over een onderwerp waar nog niet veel over te vinden was; nl. industrieel wonen. Dat is ook het enige onderwerp wat je terug zult vinden op mijn blog My Industrial Interior: http://myindustrialinterior.blogspot.nl

  3. Ik heb wel een soort overkoepelend thema (gelijk aan de naam: Lekker Leven Met Minder), maar niet één specifieke niche. Wel werk ik momenteel aan het nog beter uitkristalliseren van mijn doelgroep, zodat ik beter kan bepalen of iets interessant is of niet. Nu kijk ik vooral naar wat ik zelf interessant vind, maar ik vind het ook mooi om iets te doen waar anderen echt wat aan hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *