Een mamablogger die artikelen woord voor woord kopieert. En ook nog eens een succesvolle mamablogger. Waarom doet een blogger dit?
Mama onderneemt / werkt

Oei! Een mamablogger die artikelen kopieert…

Ik houd er niet alleen van om te bloggen (ik ben niet voor niets een mamablogger), maar zo nu en dan lees ik ook andere blogs en dan met name mamablogs. Nu moet ik zeggen dat ik steeds minder blogs lees, omdat ik bezig ben met een digitale detox.

Vandaag las ik een informatief artikel op een mamablog en wat schetste mijn verbazing? Onderaan het artikel, met aardig wat weetjes, stond netjes de bron vermeld. Een stuk minder netjes bleek het toen ik doorklikte op de bron en zag dat het artikel van de bron één op één was overgenomen. Woord voor woord was het artikel gekopieerd. Ik snap dat, wanneer je als blogger een informatief artikel schrijft, je misschien een regel tekst citeert, een aantal gegevens overneemt of in andere bewoordingen formuleert. Maar het gehele artikel van begin tot het eind kopiëren kan gewoon echt niet.

Waarom ik er dit artikel aan besteed? Omdat het me zelfs nog meer verbaast dat het een bekende mamablogger betreft die zich schuldig maakt aan dit plagiaat. Een mamablogger met een goedbezocht blog waar ze een inkomen mee vergaart. Die zelfs een heel team van gastbloggers heeft. Je zou kunnen denken dat één van deze gastbloggers het artikel heeft gekopieerd, maar niets is minder waar. Zelfs de oprichter van de blog heeft artikelen gekopieerd, want er was niet één artikel gekopieerd, maar meerdere. Waarschijnlijk komt deze mamablogger er nog mee weg ook, want het zou zomaar kunnen dat lezers helemaal niets in de gaten hebben.

Ik vraag me af wat deze mamablogger beweegt om artikelen te kopiëren. Want waarom ben je überhaupt begonnen met bloggen als je blijkbaar geen zin hebt om je artikelen zelf te schrijven of niet genoeg inspiratie of tijd hebt? Publiceer dan bijvoorbeeld minder artikelen per week wanneer je te weinig inspiratie of tijdgebrek hebt of ga op zoek naar een andere besteding van je tijd wanneer bloggen toch niet helemaal aan jou besteed is. Aan inspiratie heb ik geen gebrek, maar aan tijd helaas wel. Ik kies er daarom voor om minder vaak te bloggen. Ik zou zeker nooit kiezen voor het kopiëren van andermans artikel om toch dagelijks content te kunnen publiceren of om de kwaliteit van mijn blog op te krikken.

Ongetwijfeld schrijft deze mamablogger zelf ook artikelen, maar kopiëren doet ze dus ook. Wilt ze haar blog vullen met kwalitatief hoogwaardige en zeer informatieve artikelen? Dat mag absoluut geen excuus zijn om plagiaat te plegen. Plagiaat kan gewoon niet door de beugel. Je kunt ook zelf in de pen klimmen en zorgen voor goede content in plaats van klakkeloos andermans artikelen over te nemen. Erg jammer, want ik had deze blogger toch wel hoger ingeschat.

Ergens hoop ik dat deze mamablogger door de mand valt, want als je artikelen kopieert, mag je jezelf eigenlijk geen blogger noemen en gun ik je ook niet dat je met de, in mijn ogen, leukste baan ter wereld een inkomen kan vergaren.

mamablog, lifestyleblog, mamalifestyle, mama lifestyle blog, mamablogger, lifestyleblogger, familyblog, familyblogger, blog voor moeders

Bron foto: Freepik

11 Reacties

  • info@mamalifestyleblog.nl

   Jij als professioneel tekstschrijver bent ongetwijfeld op de hoogte van alle regels Carlijn 🙂 Of het nu officieel wel of niet mag met bronvermelding ik zou me er zelf nooit mee kunnen verenigen om een heel artikel te kopiëren. Ik keek net op Wikipedia, want ik was nu wel erg benieuwd naar wat meer informatie over plagiaat. Je moet bij de bron eigenlijk ook vermelden wat je exact hebt overgenomen. Nu lijkt het net of de blogger zelf het stuk heeft geschreven, want je krijgt als lezer de indruk dat de blogger slechts een enkele zin of algemene informatie van de bron heeft gebruikt. Haar naam staat nu boven het artikel met een korte door haar geschreven alinea. Ik weet dat bij het overnemen van andermans foto een bronvermelding ook niet genoeg is, maar dat je toestemming moet vragen voor het plaatsen van de foto. Als iemand mijn artikel woord voor woord overneemt zou ik het echt niet goed vinden. Tenzij de blogger in het artikel schrijft dat het complete artikel van mijn site afkomstig is.

 • Vlijtig Liesje

  Het hele artikel overnemen mag volgens mij inderdaad niet. Zelfs niet met bronvermelding. Je mag er hoogstens wat stukken uit citeren.

  Afgezien van het feit dat het plagiaat is krijg je er ook last mee met Google want die straft je af voor ‘duplicate content’.

  Ik vraag me nu wel helemaal af om welke artikelen het gaat!

 • Ineke

  Als ik een artikel schrijf google ik altijd eens en soms kopieer ik eens zinnetje dat ik dan meeneem in mijn artikel. Maar meer dan een zinnetje neen sorry. Ik schrijf de artikels omdat ik ze zelf wil delen.

  Oooh ik vraag mij nu echt af wie het is :p..

 • Tessa

  Nou wat bizar zeg! Ik snap het ook niet zo goed. Ik neem aan dat je blogt om zelf te schrijven, of om jouw verhalen te delen. Niet die van een ander toch? Inspiratie opdoen bij elkaar a la, maar een hele tekst kopiëren vind ik sneu en oneerlijk.

 • Armande

  Dat verbaast me ook, want het is toch zinloos om zo’n hele tekst over te nemen. De oplettende lezer, zoals jijzelf, herkent de tekst van elders. En voor je ranking binnen Google is het inderdaad een slechte zaak.
  Als je dan een dag geen inspiratie of tijd hebt, kun je beter even overslaan.

 • Maria

  Heel jammer dat dat gebeurt! Wat ik even tegen jou wil zeggen, is dat ik het waardeer dat je niet verteld welke blogger dat doet! Op zich had je dat prima kunnen doen, maar dat je dat niet doet, getuigt van de goede stijl die zij (helaas) mist. Ik ben ook wel eens een blog van mezelf tegen gekomen bij een andere blogger. Ze had jammer genoeg de woorden en zinnen zodanig veranderd dat het anders was (m.i. minder goed) – en ik haar er dus niet goed op kon aanspreken. Maar een blog met dezelfde strekking en bedoeling een week later terugvinden bij een collega-blogger, waarvan je weet dat ze jouw blogs leest, daar wordt niemand blij van.!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *