Medische molen: lesbisch en PCOS en zwanger willen worden.Mama lifestyle blog, mamablogger, mama blog.
Zwanger & baby

Medische molen: lesbisch en PCOS en zwanger willen worden

Zwanger worden is helaas niet voor iedereen een vanzelfsprekendheid. Sommige vrouwen (of mannen) zijn onvruchtbaar, maar soms wordt er helemaal geen oorzaak gevonden wanneer een stel geen kinderen kan krijgen. Ook zijn er vrouwen die wel op de natuurlijke manier zwanger kunnen worden, maar die om gezondheidsredenen zoals bijvoorbeeld ziektes of afwijkingen moeten kiezen voor zwanger worden via het medische traject. En ook lesbische stellen zijn vaak aangewezen op de medische molen wanneer zij hun kinderwens in vervulling willen laten gaan.

In deze reeks laat ik vrouwen aan het woord die dolgraag een kindje willen krijgen, maar die niet op de natuurlijke manier zwanger kunnen worden en die in de medische molen zitten. Wat moeten deze vrouwen doorstaan om hun kinderwens in vervulling te laten gaan? Welke behandelingen doorlopen ze en hoe beïnvloeden deze behandelingen hun leven? Hoe ervaren deze vrouwen het medische, vaak loodzware traject?

Vandaag deel ik met jou het verhaal van een lesbisch stel dat dolgraag samen een kindje wilt krijgen en graag anoniem hun verhaal met jou willen delen. Hoe lang zijn zij al bezig om zwanger te worden en welke behandelingen moeten zij allemaal doorstaan? Hierbij hun verhaal over hun ervaring met het medische traject om zwanger te worden.

LESBISCH EN EEN KINDERWENS

Wij zijn al 7 jaar een koppel, in oktober 2014 hebben we elkaar het ja-woord gegeven. Al in het eerste jaar van onze relatie kwam onze gezamenlijke kinderwens ter sprake. Op dat moment en in de jaren die volgden, was er in ons leven geen ruimte voor een kind. Inmiddels hebben we beiden een stabiel inkomen en sinds een jaar een eengezinswoning in het noordoosten van Brabant. In deze post neem ik je mee door onze reis naar een kinderwens, waar we nu midden in staan.

DE EERSTE STAP IN HET PROCES VAN ZWANGER WORDEN

In juli 2016 zijn we naar de huisarts geweest om advies te vragen naar welke vruchtbaarheidskliniek wij kunnen gaan. Zij raadde Nij Geertgen in Elsendorp aan. We hebben dan ook telefonisch contact met hen opgenomen met onze vragen rondom aanmelding. Omdat we de verkeerde zorgverzekering hebben, moeten we het jaar 2016 uitzitten en niks doen. Dit is al een tegenvaller en best frustrerend eerlijk gezegd. Ik krijg het advies te stoppen met de pil en af te vallen, omdat het makkelijker is om zwanger te worden met een gezond(er) gewicht. In de maanden die volgen, lukt het afvallen niet en komen we erachter dat ik niet menstrueer. Waar kan dit aan liggen? Mijn overgewicht? We weten het niet en wachten het maar “gewoon” af.

VRUCHTBAARHEIDSKLINIEK

In december 2016 hebben wij de aanmeldformulieren op de website ingevuld. Binnen een paar dagen werden we teruggebeld om een afspraak te maken en kregen we een zwik papieren toegestuurd om in te vullen over o.a. de gezondheid van onze families en papieren ter informatie over de behandeling en prijzen. Wat een spanning! De zenuwen gieren door ons lijf als we op 7 februari naar de kliniek rijden.

DE EERSTE GESPREKKEN

In de gesprekken die horen bij de intake spreken we met artsen en een psycholoog. We bespreken onze wensen en dromen en ondertekenen een donorcontract. We willen namelijk gebruik maken van donorsperma. Er wordt een rekening van 2000 euro thuisgestuurd voor 6 rietjes donorsperma dat uit Nederland, Duitsland of Denemarken wordt gehaald. De kliniek zoekt een donor die qua uiterlijk op ons lijkt en dat is op papier erg makkelijk, want dan lijken mijn vrouw en ik veel op elkaar: bruin haar, groenige ogen, 1.68 meter lang en een gezet postuur. We zijn benieuwd hoe lang het duurt voordat er een match gevonden is en het donorsperma opgestuurd wordt. Het kan tot 5 maanden duren.

PCOS

In de tussentijd wordt er gekeken hoe mijn vruchtbaarheid vergroot kan worden. Er wordt iedere keer als ik in de kliniek kom een vaginale echo gemaakt om te kijken hoe het ervoor staat. Bij de eerste echo wordt al meteen duidelijk waarom ik in een half jaar maar 1 keer gemenstrueerd heb. Ik heb PCOS: PolyCysteus Overium Syndroom. Letterlijk betekent dit dat er meerdere vochtblaasjes in de eierstok aanwezig zijn. Waar er bij een gemiddelde vrouw zo’n 20 follikels rijpen in beide eierstokken, heb ik er minimaal 20 in één eierstok (40 tot 50 in totaal dus). Een prachtige parelketting als je de echo ziet, alleen zijn ze niet zo handig want ze maken me verminderd vruchtbaar. Mijn follikels blijven onder de centimeter groot, groeien niet door en springen niet.

KUNSTMATIGE CYCLUS

Door de PCOS heb ik eigenlijk niet echt een cyclus. Ja, één die zo’n 60 dagen kan duren en waar de kans op een zwangerschap minimaal is. In overleg met de artsen ga ik dus een kunstmatige cyclus krijgen. Duphaston zorgt ervoor dat ik ga menstrueren en tijdens mijn menstruatie start ik met hormonen. In de eerste ronde kreeg ik 2 tabletten Clomid, een pil met FSH erin (Follikel Stimulerend Hormoon). Dit zorgt ervoor dat er een paar follikels gaan groeien en rijpen. Na een paar echo’s kunnen we concluderen dat dit niet werkt, er gebeurt helemaal niks. Wat een teleurstelling. En: angst! Want ik krijg te horen dat ik mijzelf moet gaan injecteren met Gonal F, ook een medicijn met FSH erin. Ik start op 50 eenheden en bereid me voor dat er niets zal gebeuren. Dit is ook zo. Na een week wordt de dosis verhoogd naar 75 eenheden en helaas gebeurt er hiermee ook niks. Inmiddels spuit ik 100 eenheden en zijn we 1000 duimen aan het draaien dat er iets gaat gebeuren met de parelketting.

DONORSPERMA EN IUI

Terwijl wij zoeken naar mijn kunstmatige cyclus, zoekt de kliniek naar een donormatch. Deze blijkt al snel gevonden en met een maand ligt het sperma in de koeling bij Nij Geertgen. Toen we die mail kregen, hebben we taart gekocht! In theorie zijn we ready to go, maar mijn eierstokken zijn er nog niet klaar voor. Zodra de dag aanbreekt dat de eitjes wél groeien, krijg ik nieuwe injecties die ervoor gaan zorgen dat ik een eisprong heb. Binnen 48 uur na de injectie moet ik terug naar de kliniek en voeren ze de IUI uit: Intra Uteriene Inseminatie, oftewel inseminatie in de baarmoederholte. Met een eendenbek maken ze de doorgang open en met een slangetje spuiten ze het sperma erin. Hopelijk vindt de sperma het eitje en zullen ze het heel gezellig hebben in mijn baarmoeder. De kans op een zwangerschap met IUI ligt rond de 10%, dat is erg weinig maar wel vergelijkbaar met de zwangerschapskans bij een heterokoppel. Wanneer onze eerste IUI is, weten we nog niet. We zijn nog zoekende naar mijn cyclus en met een beetje pech, duurt dat nog een paar weken.

EN NU…

.. spuit ik rustig iedere ochtend een beetje Gonal F in mijn buik en hopen we héél erg dat er snel een eitje gaat groeien. We blijven iedere week 1 of 2 keer naar Elsendorp rijden en ik probeer nog steeds af te vallen, wat moeizamer gaat dan ik zou willen. Ik slik Euthyrox om te zorgen dat de toekomstige innesteling goed verloopt en ook de foliumzuur staat op mijn aanrecht.

Op ons Instagramaccount @mamasinwording houden wij ons traject bij en delen we onze blijdschap, verdriet en vragen.

Mamasinwording, bedankt voor het delen van jullie verhaal en voor jullie openheid. Wat fijn dat er een donor is gevonden. Ik hoop dat je snel een (kunstmatige) cyclus hebt, zodat je geïnsemineerd kan worden. Ik duim met jullie mee. Hopelijk komt jullie kinderwens uit.

Wil jij ook jouw verhaal delen, eventueel anoniem? Stuur dan een mailtje naar info@mamalifestyleblog.nl. Wil jij graag een reactie voor Mamasinwording achterlaten? Je kunt dit doen onder dit artikel.

Mama lifestyle blog, mamablogger, mama blog.

Volg je mij al op Instagram en Facebook?

MAMA LIFESTYLE BLOG | HOME

 

 

2 Reacties

  • Ellis

    Hoihoi. Mijn vriendin en ik willen ook een kindje maar wij zijn lesbisch dus dit moet inderdaad ook via een kliniek.
    Wij hebben geen idee van de prijzen die gevraag worden en wat er allemaal vergoed word wij. Wij willen ook iui gaan doen.

    • info@mamalifestyleblog.nl

      Als je een Instagram account hebt, zou je eens contact kunnen opnemen met Mamasinwording, Ellis. En ik zou als ik jou was ook gewoon eens vrijblijvend rondbellen voor wat meer informatie. Heel veel succes en ik hoop dat jullie kinderwens uit gaat komen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *