Medische molen: zwanger worden via IVF (Ivf.enzo)

Medische molen: zwanger worden via IVF (Ivf.enzo). mamablog, mamablogger, mamalifestyleblog, zwangerschapsblog

Zwanger worden is helaas niet voor iedereen een vanzelfsprekendheid. Sommige vrouwen (of mannen) zijn onvruchtbaar of verminderd vruchtbaar door een duidelijke gezondheidsreden, maar soms wordt er helemaal geen oorzaak gevonden wanneer een stel geen kinderen kan krijgen. Ook zijn er vrouwen die wel op de natuurlijke manier zwanger kunnen worden, maar die om gezondheidsredenen zoals bijvoorbeeld ziektes of afwijkingen moeten kiezen voor zwanger worden via het medische traject. En ook lesbische stellen zijn vaak aangewezen op de medische molen wanneer zij hun kinderwens in vervulling willen laten gaan.

In deze reeks laat ik vrouwen aan het woord die dolgraag een kindje willen krijgen, maar die niet op de natuurlijke manier zwanger kunnen worden en die in de medische molen zitten. Wat moeten deze vrouwen doorstaan om hun kinderwens in vervulling te laten gaan? Welke behandelingen doorlopen ze en hoe beïnvloeden deze behandelingen hun leven? Hoe ervaren deze vrouwen het medische, vaak loodzware traject?

Medische molen: zwanger worden via IVF (Ivf.enzo). mamablog, mamablogger, mamalifestyleblog, zwangerschapsblog

Vandaag deel ik met jou het verhaal van een vrouw die dolgraag haar kinderwens in vervulling ziet gaan en bezig is met IVF. Zij vertelt hier anoniem haar verhaal.

HET VERHAAL VAN EEN “IVF-ER”

Op Instagram post ik regelmatig foto’s van mijn leven als IVF-er. Leven als IVF-er ja, want daar ben ik inmiddels een hele tijd mee bezig. Je zult je afvragen wat ik dan zoal mankeer. Daar kan ik kort over zijn: Niks. Dat is fijn natuurlijk. Ik ben immers een jonge meid, bijna 33 jaar. Gelukkig getrouwd, wonend in een leuk huis. Ik heb lieve vrienden die mij steunen. Of die het ook moeilijk vinden, met wat ik steeds meemaak. Ik houd van gezelligheid en bakjes koffie drinken. Van feestjes en wijntjes. Ik ben actief in de kerk en sportief juist weer iets minder. Mijn baan is gelukkig leuk. Ik werk fulltime in het basisonderwijs. Dit laatste houdt mij daarom “anoniem” op Insta. Ik wil mijn account openbaar houden, zodat iedereen mee kan kijken in mijn leven (juist mensen die mij misschien niet willen volgen, die onopvallend willen neuzen). Wat ik niet wil is dat kinderen (van mijn werk/uit het dorp) mij hierom volgen. Mijn man is de leukste en liefste, ook hij is gezond en heeft 2 kinderen uit een eerder huwelijk. Er is niks dat onze kinderwens nog in de weg staat…

Het hele verhaal is te lang om in één keer uit de doeken te doen. In het kort: ik ben naar de huisarts geweest, ik werd doorgestuurd naar de gynaecoloog. Daarna volgden enkele onderzoeken. Geen afwijkingen, hoera! Vervolgens moesten we wachten en het “twee jaar proberen”.

IUI

IUI is de eerste stap die we namen. Zes keer kans! We startten in januari 2015.
Hormonen prikken en echo’s maken. Ik vond het pittig! Vooral onder schooltijd. Ik haastte me van ziekenhuis weer terug naar school. En dat meerdere malen per week. Mijn ei groeide voorspoedig en dan werd de afspraak gemaakt voor de inseminatie. Daarvoor moest mijn man zijn -oh jee, daar ga ik! ik word al rood als ik het vertel!-  zaad inleveren. Had ik al gezegd dat mijn man in het buitenland werkt? Nee? Die is dus wel eens even een dag op en neer gevlogen…

Ja, timen kan dus gewoon niet in de medische mallen molen! Maar, wij regelden het wel! Daarna begint het wachten en dat eindigde bij mij altijd fout.

IVF

Na zes keer IUI ging ik over naar een academisch ziekenhuis en hier kwam ik op de IVF afdeling. Wat een verademing, hier zit je rustig apart van de rest. Niks bij de zwangere buiken of oude oma’s. Fijn! Hier op de afdeling kregen we een gesprek en wij gingen door met IVF. Geen twijfel of goede gesprekken vooraf, mijn man en ik zitten heerlijk op één lijn.

EISPRONG

Ik kon in januari 2016 starten. Gonal-F spuiten om eieren te stimuleren en Decapeptyl om te zorgen dat ik geen eisprong zou krijgen. Zoiets dus.
De eieren groeiden als kool en wonder boven wonder had ik weinig last. De punctie werd ingepland en de finale-spuit. De finale-spuit zorgt ervoor dat de eieren, die in de follikels zitten loskomen, klaar om te springen! Voordat dit gebeurt vindt de punctie plaats.

PUNCTIE

De punctie is een dingetje! Maar dit heb ik goed ontstaan. 20 eieren, 13 bevrucht. Kijk, ik ben een voorbeeldpatiënt. Nou ja bijna, ik ben nog niet zwanger. Na een paar dagen wordt er 1 embryo teruggeplaatst. De andere gaan in de vriezer. Die kun je later nog eens gebruiken.

CRYO’S

De ingevroren embryo’s noem je cryo’s. Op dit moment heb ik 1 IVF poging ondergaan. Hierbij zijn ook de cryo’s teruggeplaatst, mits ze goed uit de vriezer zijn gekomen. Bij mij zijn ze in poging 1 niet allemaal goed ontdooid.

TWEEDE IVF POGING

Nu ben ik bezig met IVF 2. Hiervan heb ik in november (2016) de punctie gedaan en de terugplaatsing. Op 2 december moest ik bloedprikken en had ik eindelijk goed nieuws: zwanger, een HcG van 66. Gek werden we van geluk! Ik voelde me zo anders dan anders! Zo genieten. Helaas was al dat gevoel maandag weg. De test liet bijna geen streepje meer zien en bij het bloedprikken was mijn HcG gedaald… Vreselijk!

Gelukkig waren er 11 embryo’s in de vriezer. Vanaf januari heb ik er telkens 1 teruggeplaatst gekregen. Zonder resultaat… Op dit moment zit ik in de ronde van de vijfde cryo. We hopen van harte… Maar lastig is het wel!

Het leven staat soms zo stil. Altijd rekening houden met ziekenhuis bezoekjes. Altijd de telefoon bij de hand. Medicijnen in huis. Geregel op werk, zorgen dat de kinderen door kunnen werken. Dat er vervanging is. Ik leef gezond, lees boeken over vruchtbaarheid. Zorg voor balans in werk en sociaal leven, maar ook in rust en ontspanning. Alles wordt een weloverwogen keuze.
Vakanties of uitjes plannen? Lastig! Ik wil geen onnodige pauzemaanden inlassen. Ik wil door…

Maar af en toe, dan moet ik leven! Dan gooi ik het roer om. Dan geniet ik en neem ik een wijntje. Of twee. Of veel te veel. De volgende dag hang ik dan ook boven de pot. Niet om dat ik zwanger ben. Helaas. Maar om de knop om te zetten en weer door te gaan!

INSTAGRAM IVF.ENZO

Ik zou het leuk vinden als je een kijkje neemt op mijn instagram: ivf.enzo. Gewoon, om te zien wat een IVF-er zoal “moet” doen en laten. Om te merken dat zwanger worden niet vanzelfsprekend is. IVF-ers, ze wonen bij je om de hoek, ze zitten op je werk of in je vriendenkring. Ze zijn zo gewoon en draaien soms een beetje door. Of heel erg. Dat kan allemaal. Geen verhaal is hetzelfde. De wens zeker wel!

Ik geef niet op, houd hoop, houd moed en blijf bidden om een wondertje!

Lieve lezers, moeders of nog-niet-moeders: geniet van het leven en de liefde om je heen!

Ivf.enzo, bedankt voor het delen van je verhaal. Wat heftig dat je na een lang traject zwanger was en daarna helaas het HcG gehalte was gedaald. Ik wens jou en je man heel veel succes en hoop dat jullie heel snel een kindje mogen verwelkomen.

Wil jij een reactie achterlaten voor Ivf.enzo? Je kunt dit doen onder dit artikel. En neem ook eens een kijkje op het Instagram account van Ivf.enzo.

Zit jij ook in de medische molen en wil jij ook graag jouw verhaal delen, eventueel anoniem? Stuur dan een mailtje naar info@mamalifestyleblog.nl.

Wil je meer ervaringsverhalen lezen uit de reeks de medische molen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *